Comedie, Drama, Special

Arthur Newman (2013)

arthur newman poster““You know what’s so sad about it? He was kind of great once.”

  • Regizor: Dante Ariola
  • Actori: Emily Blunt, Colin Firth, Anne Heche
  • Gen:  Drama, Comedie
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare
  • Tara : Marea Britanie
  • Durata: 115 minute

Arthur Newman poate fi oricine din oamenii pe care ii intalnim in fiecare zi. Ne ciocnim aproape zilnic de el la metrou, il ignoram cand suntem la semafor sau ii acordam atentie cand cugetam la grijile noastre. Este cineva, dar de fapt este nimeni. Atat pentru noi cat si pentru el. Se minte ca este altcineva, in speranta ca o alta identitate il camufleaza mai bine. Pe scurt, este un hot de umbre. Este acel om care spera sa se ascunda de viata sa, care fuge de el insusi, dar ajunge sa se impiedice de propriile alegeri. De la creatorul povestii induiosatoare cu gust acrisor– „The Prince of Tides” (de vazut pentru interpretarile maiestuoase ale Barbrei Streisand si Nick Nolte) si al melancolicului „Seven Years in Tibet”, suntem acum impovarati cu un film putin mai patrunzator in idei, dar la fel de molipsitor in emiterea filosofiilor.

Arthur Newman -Emily Blunt and Colin Firth

Doar doi actori populeaza cele mai multe scene ale filmului. Aparitii pasagere si episodice, fac din celelalte personaje, introduceri neinsemntate. Emily Blunt si Colin Firth sustin intregul film si acapareaza, pentru ca nu au cum altfel, toata povestea dirijata de regizorul Dante Ariola. Inca de la inceput facem cunostinta cu Arthur Newman, un barbat cocosat de griji, slabit de povara unei relatii subrede tata-fiu, parasit de orice afectiune cu partenera sa. Isi planuieste meticulos sinuciderea si pleaca in cautarea identitatii, fara a rezerva timp de ramas-bun. Un accident, prezenta sa la locul unei altercatii, il implica involuntar in viata  lui Mike (Emily Blunt). Aparent o persoana stabila, se pare ca ea are nevoie de un prieten mai mult decat are el nevoie de izbavire. Relatia lor, desi una bolnavicioasa, tinde sa-i desparte, desi sunt uniti de demoni comuni.

Arthur Newman -Emily Blunt and Colin Firth

Poate ca filmul nu va incanta. Poate ca nu este un ideal in cinematografie, dar substratul dramatic ajunge cumva la public. Un public indurator care rabda pasiv derularea lenta a subiectului. Urmaresti o versiune imbatranita a lui Firth, care desi nu mai este britanicul cuceritor, sfiala si descumpanirea personajului sau te cuceresc. Este adevarat ca domnul laureat la Oscar o eclipseaza pe Emily, dar facilitatea cu care cei doi conclucreaza, usureaza adaptarea la ritmul povestii. Cu ignoranta necesara, trebuie sa afirm ca nu am ras. Poate doar am zambit cand situatia o impunea, dar pentru partea dramatica nu ridic mustrari. „Arthur Newman” este genul de film care se urmareste mai intai pentru distributie, apoi pentru poveste si in ultima etapa pentru morala vicleana, in traducere libera „rau cu rau, dar mai rau fara rau.”

Rating autor: nota 7

Vizionare trailer:

 

Multumiri gazdei Cinema City= Sun Plaza. Filmul intra in cinematografe din 14 iunie si este distribuit de RoImage.

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail