Articole tematice, Special

10 Filme despre burse, afaceri, schimburi valutare si economie

Filmele, piesele de teatru si cartile, dar nu numai, iti ingaduie ca pret de cateva momente sa ai acces la domenii pe care altfel poate nu le-ai cunoaste. Interesul unor regizori pentru slabiciunile deja exploatate de altii inainte, nu trebuie sa se impuna ca o regula. Si daca se alege un singur subiect, e clar ca se poate jongla felurit si cu grija cu el. O idee pe care o materializez fara ezitare: filme tematice despre brokeraj, despre tranzactii sau despre coruptie. Indiferent ca ma refer la economie ca entitate sau institutie, la cursul BNR timp real, dealeri, afaceri, manevrari, inselaciuni, transparenta sau doar manipulari.

Am optat doar pentru filme de lungmetraj, astfel ca nu am inclus documentare graitoare pentru acest subgen: „Billion Dollar Day” (1985), „Floored” (2009), „Capitalism: A Love Story” (2009), „Inside Job” (2010), “Enron: The Smartest Guys In The Room” (2005), „Trader” (1987), „Four Horsemen” (2012). Asadar, va prezint mai jos 10 Filme despre burse, afaceri, schimburi valutare si economie si va astept, ca de obicei, cu completari.

  • The Wolf of Wall Street (2013)

De ce a fost numit Meet Jordan Belfort (Leonardo di Caprio) lupul de pe Wall Street? Scorsese urmareste setea de avutie a unui tanar care porneste de jos, in drumul sau spre bogatie, asa cum a fost prins de coruptie si cum avea sa influenteze.  Ideea de broker care apeleaza la texte cand lucreaza cu cifre.

wolf of wall street

  •  The Pursuit of Happyness (2006)

Nu este chiar un film despre piata si afaceri, ci mai degraba despre supravietuirea spiritului uman, „The Pursuit of Happyness” ne permite pentru cateva scene sa umblam nestingheriti pe culoarele unei mici firme care se ocupa de vanzari.

The Pursuit of Happyness (2006)

  • Boiler Room (2000)

Sa te imbogatesti cat mai usor, poate parea la indemana. Pentru un student ambitios, dar popular, faptul ca atrage lumea brokerilor, poate fi inceputul unei cariere sau sfarsitul intr-o lume corupta si mincinoasa.Vin Diesel are rolul principal intr-un film in care tacticile de a castiga milioane sunt imprastiate pe intreaga durata.

Boiler Room (2000)

  • American Psycho (2000)

Fortez includerea filmului, dar mi-o asum. Christian Bale imbraca un rol absurd al unui broker cu viata dubla. Daca ziua isi duce linistit viata operand tranzactii, seara devine criminal. Desigur, aspectul thriller iti pierde interesul pentru drama economica, neglijata, dar sunt ceva scene pentru finante si schimburi.

american_psycho_image35

  • Rogue Trader (1999)

Drama subapreciata a lui James Dearden ni-l prezenta pe Ewan McGregor ca un farsor care avea sa intre in istorie drept cel responsabil pentru unul dintre cele mai mari dezastre financiare. Inspirat din fapte reale, se relateaza evenimentele care au dus la prabusirea bancii unui regat- Barings Bank. Prin manevre de spalare de bani, acesta ascunde si tranzactioneaza fara mustrari.

Rogue Trader (1999)

  • Barbarians at the Gate (1993)

Nominalizat la multe premii Emmy si Globurile de Aur, „Barbarians at The Gate” evidentiaza intr-un mod realist/plauzibil stilul de viata al conducerii de pe Wall Street. Un film despre fuziuni, achzitii, drepturi de proprietate, despre o afacere istorica: F. Ross Johnson (James Garner) a incercat in 1988 sa-si recupereze propria companie, dupa privatizarea conglomeratelor sale, crezand in zvonurile de falimentare.

002_barbarians_at_the_gate_hr_04_-_1080

  • Glengarry Glen Ross (1992)

Cu o permanenta stare de agitatie, filmul lui James Foley ni i-a adus impreuna pe Alec Baldwin, Jack Lemon, Kevin Spacey si Ed Harris. De data asta suntem santajati cu perspectivele finantelor dintr-o agentie imobiliara. Aflati in pragul falimentului, patronii unei astfel de firme decide sa isi premieze angajatii: cu premii sau concediere.

wstgopf2vydto48r5uzzrsdwuum

  • Other People’s Money (1991)

Danny DeVito era la inceputul anilor ’90 un individ fara scrupule, intr-o comedie satirica. Si in filmul lui Norman Jewison se relateaza tehnicile prin care un barbat falimenteaza companii. Urmarind un program inteligent despre analiza bursei, acesta cumpara corporatii pe care ulterior le face sa lucreze in propriul interes.

Danny DeVito In 'Other People's Money'

  • Wall Street (1987)

Filmele despre piata financiara, surprinse cu expresii de poker-face ale lui Michael Douglas (1987/2010) aveau sa faca istorie. (Poate) cele mai bune filme despre piata burselor, Oliver Stone ne trimitea in culisele jucatorilor de pe Wall Street si ne lamurea despre ce inseamna tranzactiile, ofertele, cumpararea si vanzarea. Care depind doar de numere si fluctuatii.

Wall Street (1987)

  • Trading Places (1983)

Dan Aykroyd si Eddie Murphy. Un milionar si un infractor. Intr-o comedie tipica anilor ’80, doua personaje fac schimb de viata si decid sa isi determine personalitatea, asta in urma unui pariu. Poate un simplu novice al bursei sa se imbogateasca sau sa isi schimbe viata, daca i se da o ocazie?

Trading Places (1983)

Mentiuni speciale: „Too Big to Fail” (2011), „Bonfire of the Vanities” (1990), „Margin Call” (2011), „Cosmopolis” (2012), „Arbitrage” (2012), „The Bank” (2001)

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.