Festivaluri de film, Stiri

Festivalul International de Film Bucuresti 2015: sase filme in competitia oficiala

SASE FILME IN COMPETITIA  FESTIVALULUI INTERNATIONAL DE FILM BUCURESTI 2015

Sase filme, dintre care doua realizate de regizori femei, vor concura in acest an pentru trofeul Bucuresti IFF. Toate titlurile sunt prezentate in premiera absoluta si, cu o singura exceptie, nu vor fi distribuite ulterior in cinematografele din Romania. Directorul artistic al festivalului, Andrei Cretulescu, a definitivat lista de filme din competitie – din eclectica selectie nu lipsesc, ca de obicei socuri, revelatii si confirmari.

  • Autroportretul unei fete cuminti (Romania, regia Ana Lungu)

Dupa debutul Burta balenei (co-semnat cu Roxana Szel), Ana Lungu revine cu un lungmetraj solo la fel de independent, dar mai ambitios. Foarte frantuzesc (in sensul saizecist), Autoportretul… este partial jucat de neprofesionisti, dar beneficiaza de aparitia unuia dintre actorii momentului, Emilian Oprea, intr-un rol secundar. Premiera mondiala – in noua sectiune „What the ?!”, Rotterdam 2015.

  • Cold in July / Iulie insangerat (SUA, regia Jim Mickle)

In primele sale filme, americanul Jim Mickle s-a ocupat de sobolani, vampiri si canibali – iata-l acum atacand potul cel mare: Texasul etern surprinzator. Michael C. Hall, Sam Shepard si Don Johnson sunt pionii acestui western modern (in sensul violent-deranjant), iar de unde pornesc si mai ales unde ajung, spectatorul afla amuzat-oripilat, pe propria piele. Selectie oficiala Quinzaine des realisateurs, Cannes 2014.

  • A Girl Walks Home Alone at Night / O fata merge acasa singura in noapte (SUA, regia Ana Lily Amirpour)

Un formidabil debut alb-negru scris si jucat intr-un dialect Farsi dar filmat in California de o fata de 34 de ani nascuta la Londra din parinti iranieni (si care tocmai pregateste un film cu canibali). Cool, seducator si teribil de romantic, filmul ii surprinde chiar si pe cei care credeau ca nu se mai poate face nimic nou in materie de vampiri in anul de gratie 2014, A.J. (Dupa Jarmusch). Premiera mondiala: Sundance 2014.

  • Hyena / Hiena (Marea Britanie, regia Gerard Johnson)

„I have seen the future of crime films and it screams Hyena” (Nicolas Winding Refn). Regizorul Gerard Johnson, acompaniat la propriu de fratele Matt (adica The The, pe coloana sonora) si de varul Peter Ferdinando (intr-un rol principal greu de cuprins in cuvinte), pune in scena una dintre cele mai brutale povesti de gen contemporane, cu un ochi la Michael Mann si celalalt la Ben Wheatley. Cel mai bun thriller, Sitges 2014.

  • Kebab & Horoscope / Kebab si Horoscop (Polonia, regia Grzegorz Jaroszuk)

Kebab, fost saormar underground, si Horoscop, fost prezicator la revista Lumea animalelor, ajung, cat ai zice „minimalism”, specialisti in marketing la o firma de vandut covoare. Polonezul Grzegorz Jaroszuk paseste delicat pe un teren batatorit de alde Kaurismaki si Roy Andersson. Premiera mondiala Karlovy Vary; Premiul juriului pentru Cel mai bun debut, Raindance 2014.

  • Loin des hommes / Departe de oameni (Franta, regia David Oelhoffen)

Viggo Mortensen a jucat pana acum in engleza, daneza si spaniola – iata-l vorbind o franceza impresionanta in acest western existentialist, inspirat de o povestire de Albert Camus si a carui muzica originala este semnata Nick Cave si Warren Ellis. Suntem in Algeria anului 1954 si un profesor din creierii muntilor primeste misiunea de a escorta un ucigas pana la garnizoana din cel mai apropiat oras. Trei premii la Venetia 2014.

Cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Bucuresti, cel mai vechi festival competitiv din Capitala destinat exclusiv filmului de lungmetraj, va avea loc in perioada 20 – 26 aprilie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu si Club Control. 

Festivalul International de Film Bucuresti este organizat de Fundatia Charta si se desfasoara cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC), al Institutului Cultural Roman si Uniunii Cineastilor din Romania, sub Inaltul Patronaj al Altetei sale Regale Principele Radu al Romaniei.

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail