„Jane, I want a wife. I want a wife, not a nursemaid to look after me. I want a wife to share my bed every night. All day if we wish. If I can’t have that, I’d rather die. We’re not the platonic sort, Jane.„
Caseta tehnica
- Titlu original/ titlu romana: Jane Eyre
- Regizor: Susanna White
- Actori: Ruth Wilson, Toby Stephens, Lorraine Ashbourne
- Genul filmului: Drama, Romantic
- Distribuitor oficial DVD: E-Media Romania
- Format: DVD
- Nr. discuri: 1
- Durata: 232 minute
- Video: 16:9 (pentru orice ecran TV); pal, color
- Audio: Stereo
- Subtitrari: romana
- Rating: AG (audienta generala)
- Premii: Top 250 IMDB #183; 4 premii si 18 nominalizari
Povestea:
Aceasta noua adaptare a mult iubitului roman semnat Charlotte Bronte este plina de pasiune, drama, culoare si nebunie, aducand la viata lumea ascunsa dar plina de frumusete, umor si, uneori tristete, a lui Jane Eyre. Ruth Wilson (Jane Eyre) si Toby Stephens (Edward Rochester) se afla in fruntea unei distributii prodigioase: Francesca Annis, Christina Cole, Lorraine Ashbourne si Tara Fitzgerald. Dupa o copilarie nefericita petrecuta intr-un orfelinat, Jane Eyre porneste la drum in cautarea unor experiente noi. Acceptand pozitia de guvernanta la Thornfield Hall, ea se ocupa de educatia unei mici si dragalase frantuzoaice. Curand se indragosteste de proprietarul autoritar al Thornfield Hall, domnul Rochester, un barbat intunecat dar temperamental. Cu timpul, Jane reuseste sa-i castige inima si sa-l determine sa o ceara in casatorie, moment in care trecutul isi dezvaluie secretele in cea mai socanta modalitate cu putinta.
Cronica:
Seria mea preferata din cele multe ecranizate de BBC ca miniserii. E clar ca nu pot fi obiectiva, si daca tot nu fac asta, trebuie sa remarc si faptul ca duc o lupta crancena cu mine, pentru a ma decide daca adaptarea asta sau cea din 2011, ma cucereste mai chibzuit. Si imi schimb de fiecare data favoritul. Dar cine spune ca trebuie sa aleg? Cu toate ca in ambele versiuni se fac devieri de la sursa, nu se schimba in niciun fel nalucirea pe care Charlotte Bronte si-a imaginat-o. Vorbim deci, despre o condensare a multor scene in care Jane avea monologuri cand ratacea.
Accentele gotice pe care regizoarea le adopta ecranizarii „Jane Eyre” ofera o nota intunecata si tragica uneori, eorii parand fara resurse sau alegeri. Cu experienta in productiile de televiziune, doamna a reusit sa stranga multi lauri pentru maniera in care a ales sa surprinda personajele si pentru modul cum a creat atmosfera in care le lasa prizoniere.
De la scena cu cererea in casatorie („do you think because I’m poor, plain, obscure and little that I have no heart?”), pana la halucinatii si la ramas-bun, vedem protagonistii suferinzi si daramati de secrete sau dorinta de a pastra principiile si morala dupa care s-au ghidat, neintinate. Sau nu. Si distingem uneori, mai clar sau mai vag, furie, mandrie, aroganta sau durere.
Cuplul Ruth Wilson – Toby Stephens (mult prea atragator pentru descrierile anterioare) nici ca putea fi mai galant. Aflata la primul rol, aceasta i-a tinut piept unui domn impunator in statura si interpretare, duelurile dintre aceastia, tacite uneori, ofera o tema cuprinzatoare pentru un film de epoca, cu elementele specifice perioadei. La asta adaugam ca avantaje ideea de apartenenta pentru un camin, dar si indrazneala de a fi si mai avid decat ar trebui, pentru o productie care portretizeaza era victoriana, la scenele de intimitate sau flirt.
Dinamica relatiei dintre ei functioneaza si ne lasa sa intelegem ca exista intr-adevar o diferenta de varsta intre acestia, asa cum se presupune. Probabil de aici si prezentarea scurta facuta copilariei (traume care revin in forma asumarii unei vieti fara iubire) si insistenta de a-i urmari pe cei doi in multe scene impreuna. Incepand cu prima intalnire a acestora cand, fara sa aiba cunostinta de persoana pe care o are in fata, Jane, recent angajata, se ciocneste de Mr. Rochester care are un accident si cade de pe cal (ador schimbul de replici de acolo, unde disting o retinere superba).
Miniseria retine conventiile genului – castele infricosatoare, cosmaruri in noapte, sunete necunoscute in mijlocul camerei, tigani. Ramanem cu o poveste arhaica de dragoste care se prabuseste, fara sa fie nevoie, intr-o melodrama prudenta, cocheta si captivanta.
→ Dvd-ul poate fi comandat in cadrul promotiei de la Filme de colectie, separat sau impreuna cu o serie de alte 11 filme de epoca, productii BBC.
Vizionare trailer:
Vezi si...
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
CineAmator pe Facebook
Comentarii recente
- Georgeta la Piese ale romantismului uitate in filmele de epoca (prima parte): Epoca post-edwardiana
- MihaI la Seriale cu doctori: 15+ drame cu medici care iau pulsul tragediilor
- Evelina la Ecouri din trecut: 35 de Miniserii de Epoca
- Evelina la Ecouri din trecut: 30 de Seriale de Epoca
- Elena la Filme de epoca pentru craciun
Leave a reply