Festivaluri de film, Stiri

Trofeul Comedy Cluj 2015: opt lungmetraje in competitie

Opt lungmetraje in lupta pentru Trofeul Comedy 2015

Cluj, 22 septembrie 2015. Opt lungmetraje din opt tari – Malaezia, Ungaria, Franta, Polonia, Australia, Spania, Bulgaria si Marea Britanie – intra anul acesta in cursa pentru trofeele Festivalului International de Film Comedy Cluj (16-25 octombrie 2015). Chiar daca nu a stat la baza selectiei lor, toate peliculele din competitie aduc in discutie tema tineretii, in forma ei mai mult sau mai putin alienata.

  • Nominalizat la Leopardul de Aur (Festivalul International de Film de la Locarno) si pentru premiul FIPRESCI (Festivalul International de Film de la Hong Kong), filmul malaezian „Cei ce salveaza lumea” (r. Seng Tat Liew, 2014) spune povestea unui grup de barbati care il ajuta pe Pak Awang sa mute o casa abandonata din adancul junglei in sat, pentru a o oferi cadou de nunta fiicei sale.

Trailer:

  • Din Ungaria intra in competitia pentru Trofeul Comedy 2015 filmul „Din motive inexplicabile” (r. Gabor Reisz, 2014). O excursie la Lisabona il ajuta pe un tip tocilar, care se apropie rapid de 30 de ani, sa-si recupereze farmecul. Filmul a fost nominalizat la premiul East of West – Festivalul International de Film de la Karlovy Vary.

Trailer:

  • Jerome Enrico, castigatorul Trofeului Comedy Cluj 2013 cu pelicula Paulette, revine in competitie cu lungmetrajul „Cerise” (2015). Adolescenta Cerise are probleme de comportament, motiv pentru care mama ei o trimite la tatal sau in Ucraina. Cerise este o comedie despre maturizare, dar si despre forta legaturilor de familie.

Trailer:

  • Polonia este prezenta in competitie cu productia „Cetateanul” (r. Jerzy Stuhr, 2014), un film nominalizat la Tallinn Black Nights Film Festival la categoria ’’Cel mai bun film’’. Comedia il are drept personaj principal pe Jan Bratek (interpretat chiar de regizorul Jerzy Stuhr) care, in urma unui accident, intra in coma si ajunge sa isi retraiasca cei 60 de ani de viata in contextul istoric al Poloniei de dupa razboi.
  • Filmul de debut al regizorului australian Ben Chessell, „Escroc de meserie” (2015), este prezent in premiera europeana la Comedy Cluj 2015. Nominalizat la Awgie Award, categoria ‘’Cel mai bun film-adaptare’’, road-movie-ul il are in centrul povestii pe Lawrence, un adolescent chinez-australian care, dupa ce isi pica examenele de la liceu din cauza ca triseaza, este exilat la tara pe timpul verii.
  • Lista filmelor de competitie este completata de filmul spaniol „O schimbare de linie” (r. Alvaro Fernandez Armero, 2014), o comedie optimista construita in jurul a sase tineri adulti care incearca sa iasa dintr-o criza personala, fiecare din ei eliberandu-se in cel mai creativ si surprinzator mod posibil. Trailer: http://bit.ly/144VdmL
  • Castigatoare a premiului pentru cea mai buna imagine la South East European Film Festival, „Otrava pentru soareci” este o comedie semnata de regizorul bulgar Konstantin Burov si care urmareste evolutia a patru tineri infractori – Plamen, Guadata, Smoka si Chernyo. Ei se imprietenesc in 1988, intr-o scoala de corectie muncitoreasca, dar trebuie sa se adapteze mai apoi schimbarilor aduse de anii care vin.
  • Din Marea Britanie intra in competitie comedia-drama „Pentru tara si regina” (2014) a regizorului John Boorman. Continuarea a filmului ‘’Hope and Glory’’ (1987), film care a avut nu mai putin de cinci nominalizari la Oscar, comedia spune povestea lui Bill Rohan la aproape o decada distanta de cand scoala sa i-a fost distrusa de o bomba Luftwaffe.

Trailer:

Jurizarea filmelor din competitie va fi facuta de un juriu format din: scriitoarea si scenarista Allegra Huston, sora vitrega a faimoasei actrite Anjelica Houston, actrita Kate O’Toole, una dintre cele cunoscute actrite irlandeze de teatru, televiziune, film si radio, criticul de film James B. Evans, membru al membru al FIPRESCI (Federatia Internationala a Criticilor de Film) si FEDEORA (Federatia Criticilor de Film din Europa si Zona Mediteraneana), si jurnalistul Neil Young, colaborator a numeroase publicatii prestigioase (Hollywood Reporter, Tribune Magazine, The Independent etc). Romania este reprezentata in juriu de catre Dorian Boguta, unul dintre cei mai apreciati actori romani ai tinerei generatii. Toti acestia vor decide premiile pentru cel mai bun film, cea mai buna regie, cel mai bun scenariu si cea mai buna interpretare.

Aproape 200 de filme sunt selectionate anul acesta la Festivalul International de Film Comedy Cluj, filmele independente reprezentand aproape 50% din peliculele de lung sau scurt metraj incluse in program. Festivalul International de Film Comedy Cluj are loc la Cluj-Napoca in perioada 16-25 octombrie 2015 si este organizat de Fundatia Europeana pentru Cultura Urbana, cu sprijinul Banca Transilvania si Consiliul National al Cinematografiei.

Sectiunea Europeana face parte din proiectul „Legaturi europene prin cinematografie si dans” si este finantata printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei.

Sectiunea World Panorama este realizata cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Cluj-Napoca, Visit Cluj si programului „Cluj – Capitala Europeana a Tineretului 2015”. Proiectul sustine candidatura Clujului pentru titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021.
ComedyCluj este un eveniment inclus in programul “Cluj-Napoca 2015 – Capitala Europeana a Tineretului“.

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail