Special, Topuri

Top filme romanesti despre patriotism si revolutii

1 Decembrie. Ziua Nationala a Romaniei. Intru-comemorarea spiritului patriotic am hotarat ca cel mai potrivit ar fi sa fac cateva recomandari de filme care fura in ipostazele acestora dedicarea pentru libertate, un sentiment statornic pentru patrie perpetuat de-a lungul istoriei. Iata asadar alegerile:

ziua-nationala

  • Padurea spanzuratilor (1965)

In regia lui Liviu Ciulei se reda povestea tanarului sublocotenent Apostol Bologa (Victor Rebenciuc), ofiter cu frica de pacat, un intelectual care isi pierde credinta atunci cand urmareste un proces de condamnare la moarte prin spanzurare. Crescut cu crezul ca nu trebuie sa-si uite datoria fata de popor, Apostol prefera sa respinga ideea de adaptare. Filmul a fost distins cu premiul pentru regie la festivalul de la Cannes.

  • Mihai Viteazul (1970)

Scenaristul Titus Popovici alege sa surprinda una dintre cele mai enigmatice figuri istorice- domnitorul Mihai Viteazul. Compozitia relateaza detalii ale regimului de conducere si modul in care, la sfarsitul secolului al XVI lea a reusit, in ciuda impotrivirii Imperiului Otoman, unirea a trei provincii romanesti.

  • Columna (1968)

Acelasi Titus Popovici inspira fresca dacica despre rezistenta impotriva colonizarii Daciei de catre romani. Unul dintre cele mai vizionate filme romanestii ii aduce in distributie pe Richard Johnson, Amza Pellea, Gheorghe Dinica si Florin Piersic. In anul lansarii filmul a fost propunerea Romaniei la premiile Oscar.

  • Pe aici nu se trece (1975)

Curajul unor elevi si al unor ofiteri romani care aleg sa apere granita vestica a tarii de germanii care inainteaza in transee atunci cand primesc ordinul de a intarzia retragerea trupelor naziste. Actele de eroism sunt surprinse in dihotomie: candva prietene, cele doua baricade lupta acum una impotriva celeilalte. Si doar una poate supravietui.

  • Stejar – extrema urgenta (1974)

Film dedicat rasturnarii regimului dictatorial promovat de maresalul Ion Antonescu. Pelicula analizeaza conspiratia Casei Regale care a implicat Armata Romana si reprezentanti ai unor partide politice continuare aici.

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.