Aventura, SF, Special

[REVIEW] The 5th Wave (2015)

12540757_540304679462125_3771007941681862776_n“ The first wave knocked out all the power, then the second wave hit. An earthquake strong enough to shake the entire planet. With the third wave disease spread across the world. By the fourth wave, they were among us. ”

  • Regizor: J Blakeson
  • Actori: Chloë Grace Moretz, Matthew Zuk, Gabriela Lopez, Bailey Anne Borders, Nick Robinson, Ron Livingston, Liev Schreiber, Maria Bello, Alex Roe
  • Gen: Aventura, SF
  • Premii: niciun premii, nicio nominalizare (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 116 minute

Multe adaptari au dat startul unui fenomen care capata avant si popularitate in randul adolescentilor – interesul pentru distopii in care eroii principali sunt tineri pusi in postura de a deveni eroi. Fime ca „Twilight”, „The Maze Runner”, „The Hunger Games” sau „Divergent” au fost adaugate listei de serii care au fost lansate cand aveau deja un fan base deloc neglijabil de adepti cuceriti de carti. „The 5th Wave” nu face exceptie si ecranizarea este lansata avand ca suport  un numar considerabil de fani, trilogia semnata de Rick Yancey urmand sa se incheie anul acesta, odata cu a treia carte.

Dupa ce s-a ocupat de The Disappearance of Alice Creed (2009), un thriller neo-noir britanic, cu Gemma Arterton in rolul principal, regizorul J Blakeson primeste sarcina de a coordona productia celui mai recent film din categoria young-adult. Uneori apreciez precuatia cu care manevreaza momentele, alteori deranjeaza entuziasmul unui dialog simplu, banal si pueril. Cert este ca in ceea ce priveste calitatea, vor fi apreciate efectele speciale, mai bine prezentate cand intr-un flashback, personajul principal rememoreaza inceputurile unei apocalipse de origine extraterestra.

Cassie Sullivan (Chloë Grace Moretz) ar putea fi o adolescenta ca oricare alta. Doar ca prezentul in care traieste a transformat-o intr-o copila care ar face orice ca sa supravietuiasca. Chiar daca asta inseamna sa isi piarda umanitatea si sa uite cine era in urma cu cateva luni. Candva o liceana cu visuri si probleme tipice, Cassie devine martorul unor catastrofe globale cand o aparitie nepamanteana graviteaza deasupra solului. Pas cu pas, populatia este decimata.

Prima oara omenirea este privata de electricitate, lumea fiind ingropata in intuneric, apoi cataclisme naturale distrug Pamantul. Ulterior putinii supravietuitori sunt imbolnaviti,doar pentru ca cei care raman in viata sa devina gazde pentru extraterestri (via „Invasion of the Body Snatchers”). Urmeaza un al Cincilea Val si Ceilalti nu au nicio intentie sa comunice care va fi. Tot ce i-a mai ramas lui Cassie este sa reuseasca sa il gaseasca pe fratele sau si sa isi respecte promisiunea de a avea grija de el. Indiferent ca pentru asta trebuie sa infrunte multe pericole. Intalnirea cu un tanar misterios – Evan –  cu la fel de multe secrete ca ea, o deruteaza si nu stie daca sa aiba sau nu incredere in el.

Chloe place. Nu impresioneaza, dar este carismatica si uneori este suficient asta, chiar daca lasa senzatia ca ar fi putut fi mai devotata rolului. In a doua parte convinge mai bine. Si nu doar pentru ca este ajutata de aparitia lui Alex Roe – (damn it, he’s hot and i don”t care how he acts). „The 5th Wave” pare familiar si incearca sa evite comparatiile. Reuseste, mai ales ca rezerva uneori si cateva surprize in scenariu – in pofida unui plot care devine romantic prea devreme si a unor clisee specifice. Are totusi suficienta actiune, ritmul este alert si sta bine ca vizual, cat sa nu regreti vizionarea (ignori si senzatia ca totul pare un exercitiu) si speri ca va urma si partea a doua.

Filmul intra in cinematografe din 22 ianuarie si este distribuit de InterComFilm Distribution.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail