Mister, Special, Thriller

[REVIEW] A Cure for Wellness (2017)

„ There is a sickness inside us, rising like the bile that leaves a bitter taste in the back of our throats. It’s there in every one of you seated around the table. Only when we know what ails us, can we hope to find the cure. ”

  • Regizor: Gore Verbinski
  • Actori: Dane DeHaan, Jason Isaacs, Mia Goth, Ivo Nandi, Adrian Schiller, Celia Imrie
  • Gen: Thriller, Horror, Mister
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 146 minute

Thrillerul psihologic „A Cure for Wellness” este cel mai nou proiect al lui Gore Verbinski, de altfel unul ambitios si cu puternice accente horror, dar care nu functioneaza asa cum o facea „The Ring”, o reusita in filmografia cineastului. Daca atmosfera este una originala, apasatoare si usor claustrofobica, dar foarte misto redata, cel mai evident repros pe care il poti aduce filmului este lipsa unei directii si modul haotic in care se gestioneaza genul caruia filmul ii ramane fidel. Structura si durata acestuia – nejustificate pentru climaxul propus – sunt alte detalii pe care le poti critica, insa interpretarea si efectele vizuale sunt extraordinare, mai ales in ceea ce priveste coloristica multor scene.

Daca initial nu intelegi exact care va fi traiectoria subiectului, pe parcurs lucrurile devin usor previzibile, iar pe masura ce mai primesti cateva informatii, o sa fie destul de usor sa faci unele legaturi intre evenimente. Ceea ce nu este tocmai ok, avand in vedere ca pana la urma se mizeaza pe elementul surpriza, lucru care ar trebui sa sustina puternic un horror. Din fericire, nu asta este atu-ul filmului, ci mai degraba asumarea absurdului (rareori) dar si un ambinent usor infiorator.

Lockhart (Dane DeHaan) este un tanar care stie ce vrea, si-a stabilit prioritatile si si-a asigurat ascensiunea in firma unde lucreaza. Dupa ce un executiv moare, celelalte tranzactii nu pot fi onorate in absenta CEO-ului companiei unde este angajat, asa ca acesta este insarcinat, mai degraba santajat sa faca orice pentru a-l aduce inapoi pe directorul sucursalei, retras intr-un centru spa misterios, ascuns in muntii Alpi. Daca la inceput scrisoarea trimisa de seful sau nu parea suspecta, curand tanarul incepe sa fie tot mai suspicios in ceea ce priveste activitatile si tratamentele propuse de centrul de insanatosire, unul cu multe secrete.

Personajele episodice sunt neglijabile. Jason Isaacs, Dane DeHaan si Mia Goth sunt cei care sustin intreaga pelicula, iar cea din urma, cu figura sa bolnavicioasa si palida fiind si cea mai importanta parte a filmului. De remarcat insa si imaginile din spa care, nedrept poate si involuntar, ne trimit cu gandul la senzationalul sejur facut de Wes Anderson cu „Grand Budapest Hotel”. Insa asemanarile pornesc mai degraba, mai ales cu retinerile gotice, la „Crimson Peak”, fara a-i egala eleganta groteasca.

La final, desi o sa realizezi ca exagerarile s-au integrat bine in film, ramai cu unele intrebari pentru lucrurile care au sfidat logica – nu ca as avea pretentia de raspunsuri pentru supranatural, doar ca aici s-a insistat pe stiinta. Dar este un risc asumat, la fel ca acela de a muta actiunea dintr-un oras civilizat intr-un sat pustiu si respingator. Inventiv, creativ si ofertant, „A Cure for Wellness: O terapie pentru viata” nu este lipsit de cusur, dar nici nu ar avea cum altfel. Cumva reuseste sa intoarca in favoarea lui toate dezavantajele, fara sa devina neaparat deosebit.

Filmul intra in cinematografe din 17 februarie si este distribuit de Odeon Film.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail