CineCronici, Drama

Meda sau partea nu prea fericita a lucrurilor (2017) [CRONICA]

“Ma duce inapoi?

  • Regizori: Emanuel Parvu
  • Actori: Serban Pavlu, Adrian Titieni, Florin Zamfirescu, Ana Radu, Costel Cascaval, Lucian Ifrim, Rodica Negrea, Mihai Dinvale
  • Gen: Drama
  • Premii: doua premii, o nominalizare (la data publicarii)
  • Tara: Romania
  • Durata: 82 minute

Primul lucru pe care trebuie sa il stiti despre ”Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor” este ca desi acesta marcheaza debutul in lungmetraj al lui Emanuel Parvu. Important este ca nu ai nicio clipa senzatia ca privesti un film experiment si dibuiesti migala cu care s-a lucrat la scenariu, semnat tot de dumnealui. De altfel, eforturile au fost rasplatite, povestea fiind premieta la Festivalul de Film de la Sarajevo – atat pentru cel mai bun actor in rol principal, cat si pentru regie.

O radiografie taioasa, reala despre un satuc izolat unde nimic din ce este modern nu pare sa deranjeze ordinea fireasca a unei lumi care functioneaza dupa reguli arhaice. Pe langa faptul ca se ridica o problema actuala despre boala sistemului de asistenta maternala din Romania, urmarim si alte aspecte care contureaza un tablou gri al saraciei.

Distingem printre detalii violenta domestica, coruptia, conditia copiilor in familii dezorganizate. De altfel, ultima parte pare sa fie intr-o antiteza cu tema centrala a filmului. Pe o parte avem un barbat care se lupta cu morile de vant ca sa pastreze in familie fiica adoptata, dupa moartea prematura a sotiei. Pe de alta avem de infruntat mentalitati ca “eu il fac, eu il omor”, ale unora care considera ca drepturile asupra odraslelor nu au limite.

In rolul principal il intalnim pe Doru (interpretat cu tarie de Serban Pavlu). Prins intr-un sir nesfarsit de necazuri, acesta se vede nevoit sa faca orice pentru a gasi situatii de iesire. Primele cadre ni-l arata cum primeste vestea mortii sotiei, de care il invinuiesc si socrii.

Intr-un ton intunecat, cu o atmosfera vesnic mohorata, pare ca intreaga pelicula a decis sa surprinda intocmai starea personajului. De altfel, un barbat de care ghinioanele par sa se tina permanent: o casa mizera, lipsa sursei de venit si a solidaritatii consatenilor, pana si autoritatile par a-si fi impus sa-i taie orice urma de ajutor.

Lumea rurala de aici nu este prinsa in trecut decat ca progres in mentalitati. Vedem un prezent pe care il negam, unul pe care il poti intalni in orice comunitate mai izolata. Ca exemple din titlurile internationale as apropia Meda de Winter’s Bone sau local de Morometii cu al sau Silistea Gumesti.
 
Doar ca aici se pune accent pe altceva: cum poti sa pastrezi in casa o copila pe care ai crescut-o opt ani de zile, desi iti doresti asta cu disperare, dar nimeni nu vrea sa te ajute? Si cei care ar trebui sa o faca, nu dau niciun sfant pe ce vrei?
 

De multe ori se arata cadre care intaresc convingerea ca relatia tata-fiica este una puternica, insa pe parcurs intregul proces devine unul frustrant cand este clar ca Doru nu o va putea pastra pe Meda, alaturi de el. (Mai) ofertant va fi sa se urmeasca cum dintr-un individ cu o busola morala foarte solida, protagonistul se transforma intr-unul dispus la compromisuri pentru a obtine ce-si doreste, fara sa se gandeasca prea mult la consecinte.

Florin Zamfirescu, Adrian Titieni, Dan Astilean, Radu Gabriel, Rodica Negrea, Ion Sapdaru completeaza distributia. Ana Radu, cea care o interpreteaza pe Meda, isi ajuta personajul cu o mina permanent grava, adaugand si resemnarea unui chip care pare ca apartine unui om maturizat prea devreme.

Cu un final deschis care invita la formulari diverse de deznodamanturi, Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor ridica o problema destul de serioasa – posibilitatea de a adopta si problemele care vin la pachet – este un film care iti lasa un usor disconfort la final. Dar atunci iti dai seama ca daca a reusit sa te faca sa simti ceva, treaba lui a fost realizata. Ca pana la urma despre asta vorbim.

Apasator, greoi, fara cenzura si taios in constructia personajelor si a situatiilor, filmul nu este deloc unul comercial. Si asta nu poate fi decat de bine, daca vrei o alternativa la filmele romanesti de decor.

“Traim intr-o societate plina de mal şi de mocirla, nu îmi dau seama daca s-au auzit pasii fiecarui personaj care tot timpul calca într-un fel de zeama… Exista si partea frumoasa a lucrurilor la tară, dar pe aceea o sa o construim in alt film.”, a declarat Emanuel Parvu  la vizionarea pentru presa. O sa intelegeti mai multe dupa vizionare.

Filmul Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor are premiera pe 24 noiembrie si este distribuit de Asociatia FAMArt.

Vizionare trailer:

https://youtu.be/bOk4mWFDQRY

 

Loading...

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Concurs

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail