CineCronici, SF

Maze Runner: Death Cure (2018) [REVIEW]

maze runner 3 poster

maze runner 3 poster

„They took you because you’re immune to a plague that’s wiping out the human race. They think you’re worth sacrificing to find a cure..”

  • Regizor: Wes Ball
  • Actori: Dylan O’BrienKi Hong LeeKaya Scodelario, Thomas Brodie-Sangster, Dexter Darden, Will Poulter, Rosa Salazar, Patricia Clarkson, Aidan Gillen, Giancarlo Esposito, Barry Pepper, Nathalie Emmanuel
  • Gen: Thriller, SF, Drama
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare (la data publicarii)
  • Tara: Romania
  • Durata: 144 minute

Maze Runner 3 sau The Death Cure continua si incheie aventurile incepute de Gladers in 2014, cand vedeam prima ecranizare din trilogia semnata de James Dashmer. Pentru un fan al distopiilor cu adolescenti, atat filmele cat si cartile au acoperit cererea de  productii in stilul Hunger Games. Seria cu care impartea ideea de sacrificiu al tinerilor, dar de care a reusit sa se detaseze printr-o tema originala.

Un lucru care este evident inca de la inceput este faptul ca trebuie sa fi vazut primele doua episoade, ca sa intelegi legaturile dintre personaje si istoricul lumii de aici (vezi aici cateva recomandari cu acelasi setting).

Scena de deschidere este dinamica, aproape refacand una dintre urmaririle prin desert tip Mad Max. Si aici regizorul isi face treaba pentru ca stie cum sa dispuna de continuitate, fara taieturi. O sa vezi ca surprinde lumea futurista sau peisajele desertice, exact cum trebuie.

Ceva mai violent, impachetat cu multa actiune si spectaculos in unele momente, Death Cure reia povestea exact de unde fusese incheiata, dupa promisiunea lui Thomas ca va darama W.C.K.D. Dupa ce, asa cum stim deja, un virus contagios a transformat populatia in zombie, un grup de lideri conduce intr-un regim dictatorial supravietuitorii. Acestia se folosesc de cei imuni pentru a gasi un leac, chiar daca asta inseamna moartea lor in fata experimentelor. Supravietuirea lor in fata primelor probe – frica si evadarea din Labirint – il fac pe Thomas si prietenii lui indispensabili pentru W.C.K.D.

Thomas (Dylan O’Brien) si prietenul sau Newt (Thomas Brodie-Sangster), Frypan (Dexter Darden) si Brenda (Rosa Salazar) fac tot posibilul pentru a distruge organizatia care le-a furat libertatea si nu s-ar da la nimic in laturi pentru a reusi. Acestia sunt motivati si de tradarea Teresei (Kaya Scodelario), dar si de faptul ca Minho este sechestrat in una dintre facilitatile lor. De fapt in singura metropola (vezi Blade Runner) ramasa in picioare dupa izbucnirea pandemiei.

Chiar daca pare ca tot filmul este concentrat asupra unor incercari de salvare, care devin ca o rutina – Minho, Thomas, iar Minho, Newt  –  Maze Runner 3 are un cuprins satisfacator si un final pe masura. Unul pe care fanii cartilor il vor interpreta asa cum trebuie. Si tot pentru cunoscatori, o sa fie multumitor sa se vada ca s-a pastrat destinul unor protagonisti, ocazie cu care se vor pune in scena cateva momente emotionante.

Mi-au placut foarte mult scenele de actiune, aici din belsug. Se face abuz si de elementele specifice genului SF, capitolul acesta beneficiind si de un climax in actul final. Atunci cand se ofera si cateva raspunsuri pentru posibile intrebari stranse pe parcurs.

Imagine similară

Din pacate, personajele secundare sunt limitate la aparitii de care te poti lipsi. Si tot ca mustrari as mentiona si modul cum sunt orchestrate unele momente cand un grup de tineri reusesc sa invinga grupari de soldati antrenati pentru confruntari armate. Ar mai fi si faptul ca s-a lucrat cu precautie si ca totul pare previzibil, dar vorbim totusi de un PG13. Dar conteaza prea putin, ca rezultatul este fix in parametrii promisi si tensiunea este prezenta permanent.

Maze Runner 3/ The Death Cure ar putea fi cel mai bun din serie, daca nu ar fi fost misterul ala din prima parte care l-a propulsat ca favorit. Mai este de laudat si faptul ca filmul si-a pastrat calitatea pe parcursul difuzarii.

Filmul Maze Runner 3: The Death Cure intra in cinematografe din 26 ianuarie; distribuit de Odeon Film.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.