Actiune, CineCronici

Man of Tai Chi (2013)

man-of-tai-chi-576669l-imagine“Do you know who you are?

Do you know what you are?”

  • Regizor: Keanu Reeves
  • Actori:  Tiger Hu Chen, Keanu Reeves, Karen Mok
  • Gen: Actiune
  • Premii: un premiu, nicio nominalizare
  • Tara:  SUA | China | Hong Kong
  • Durata: 105 minute

George Clooney, Ben Affleck, Mel Gibson, Sofia Coppola, Ron Howard, Clint Eastwood, Rob Reiner. Cu totii si-au inceput cariera in domeniul actoriei si au decis, condusi de intelepciune si talent, ca este posibil ca atributiile lor sa poata depasi cateva limite, testandu-si pornirile si din spatele unei camere. Exemple de “asa da” care demonstreaza ca se poate face treaba buna, atunci cand stapanirea, scenariul, montajul, unghiurile si focalizarile sunt realizate cu incredere si precizie, fara a se impune munca unui profesionist, acordand de la inceput titulatura de debutant. Keanu Reeves nu consolideaza cariera sa de regizor pentru ca din pacate nu are cum sa construiasca un suport pentru goluri care cenzureaza aceasta profesie.

Man-of-Tai-Chi

Artele martiale pot servi suport solid pentru orice scenariu. Ramificatiile care pornesc din filosofia care insotesc acest sport, aspectul fizic care influenteaza comunicarea minte-corp, sunt elemente distincte. Exploatate destept in filme ca “Once Upon in China“, “Ip Man“, “Seven Samurai“, comparatiile care intervin in ecuatie subjuga obligatoriu “The Man of Tai Chi” unei neglijente rusinoase. Daca s-a incercat aprofundarea morala a unui sport spiritual si onorabil, in contrast cu luptele ilegale care il neindreptatesc, solutia la care s-a apelat esueaza. Cativa factori intrerup elanul incurajator: scenariul cliseistic (eroul sarac care se lasa furat de mirajul banilor), luptele privite ca un spectacol pentru bogati, maestrul care insista sa inspire pilde moralizatoare, oportunistul care profita de naivitate, speculand sarcastic multe asteptari.

27319_35592_644_436

Urmand traditia filmelor profilate pe un stil de lupte, “Man of Tai Chi” duce lipsa de improvizatie si urmeaza reteta clasica a unei naratiuni subtiate treptat de cateva episoade fara coerenta. Chen Lin-Hu (Tiger Hu Chen, prea firav pentru o aparitie asa dominatoare), este unul dintre oamenii cocosati de un job deloc satisfacator, un tanar care trudeste pentru familie si care isi imparte timpul intre munca si antrenamentele de Tai Chi. Aparitiile sale la concursurile nationale ii atrag atentia lui Donaka Mark (Keanu Reeves, dezgolit de revelatiile specifice lui Neo). Acesta ii propune lui Chen sa lupte pentru el, promitandu-i compensatii materiale indestulatoare. Detallile mai putin importante sunt retinute intentionat.

Man-of-Tai-Chi (1)

In avantajul filmului, lucreaza foarte bine coloana sonora. Insertiile muzicale dinamice, mai rapesc putin atentia, dar insuficient pentru a captiva. Genul filmului nu primeaza in fata naratiunii dezordonate, desi coregrafiile luptelor sunt bine dirijate. Din nefericire, “Man of Tai  Chi” nu depaseste stadiul nefiresc al mediocritatii, daca intelegem ca cel mai important membru al echipei are experienta consistenta in industria cinematografica.

Rating autor: nota 4

Vizionare trailer:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=HIKQCZDYfEI&w=480&h=360]

Multumiri gazdei Cinema City= Sun Plaza. Filmul intra in cinematografe din 18 octombrie si este distribuit de RoImage.

Loading...

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.