Festivaluri de film, Stiri

Jurnal Dracula Festival: Castigatorii competitiei [Ziua a IV a]

In ultima zi de sedere la Dracula Film Festival (in a cincea zi am fost mai degraba fortata sa plec pentru ca am racit binisor) au rulat scurtmetrajele romanesti si internationale, intrate in competitie pentru trofee. Pe cele romanesti nu le-am vazut pentru ca aveam de gand sa le urmaresc duminica, cand trebuia sa vad si „Northmen- A Viking Saga”, pus la dispozitie de Ro Image. Astept cu interes sa il vad, mai ales ca am citit cronici entuziaste.

In competitia festivalului au fost selectionate 6 lungmetraje, 8 scurtmetraje internationale si 7 romanesti. Va prezint mai jos datele castigatorilor din cadrul #draculafilmfestival.

  • Castigator Trofeul Dracula 2014 lungmetraj- „The Canal” (2014)

Juriul format din din regizorul Julian Richards, Toni Benages, Gallard, director al festivalului Cryptshow (Barcelona), și producatorul HBO Aurelian Nica, motiveaza alegerea: “Pentru fascinanta explorare a relatiei dintre supranatural si horror psihologic”. Acesta a fosy si preferatul meu.

the canal

  • Castigator trofeul Little Dracula scurtmetrajul international: „Emit” (2014)

Un SF american indraznet, cu subiect ofertant pentru un film artistic, regizat de R. J. S. Mayan. Productia are o viziune unica despre o lume paralela in care totul este invers, iar timpul se scurge in ordinea inversa a celei pe care o stim. Juriul format din  regizorul Marian Crișan, monteurul Catalin Cristuțiu si reporterul emisiunii „Ca-n filme”,  Ruxandra Grecu, explica “stabilește o lume science-fiction din doar cateva tuse si te lasă sa-ti completezi singur golurile si sa-ti pui intrebari legate de lumea respectiva, despre viata si moarte”. Preferatele mele au fost „I Wish My Life” si „Grieta en la Oscuridad”.

maxx-burman-emit-clock-final

  • Castigator Vladutz curtmetraj romanesc: “Kazimir” (2014)

Regizat de Dorian Boguta, proiectul va deveni un lungmetraj, conform declaratiilor acestuia. Optiunea castigatorului este explicata „pentru ca evita elegant cliseele hollywoodiene ale genului, abordand o tema de eterna actualitate romaneasca: complicata și contradictoria relație dintre magie și ortodoxie; pentru dozajul remarcabil dintre suspansul pur și etnicitatea descriptiva; pentru calitatea deosebită a imaginii, pentru jocul actoricesc convingator și regia precisa; in fine, pentru curajul – si, mai ales, umorul – cu care filmul propune o alta viziune fantastic aasupra comunitatilor arhetipale din Delta Dunarii. Juriul a fost compus din criticul de film Ileana Barsan, regizorul Tom Wilson si jurnalistul Dragos Vasile.

kazimir_2_sagafilm__original

Doresc sa-mi manifest astfel interesul sa fiu si anul urmator prezenta la aceasta manifestare culturala. Multumiri si felicitari organizatorilor, Simona Radoi, Mirela Matei, Ro Image, Freeman Entertainment, Sergiana si Ceasu’ Rau, Hanul Domnesc.

Dracula Film Festival, ne revedem in 2015!

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.