Animatie, CineCronici

Familia Addams (2019) [CRONICA]

The Addams Family (2019):

„If I’d known you were coming I could’ve made up the dungeon.”

  • Regizori: Greg Tiernan, Conrad Vernon
  • Actori (voci): Oscar Isaac, Charlize Theron, Chloë Grace Moretz, Finn Wolfhard, Nick Kroll, Bette Midler, Snoop Dogg, Allison Janney, Catherine O’Hara
  • Gen: Animatie
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 86 minute

„The Addams Family” este una dintre cele mai populare familii care au ajuns sa fie admirate de spectatori, alaturi de care mai stau nume precum „The Simpsons”, „Dark Shadows” sau „Hotel Transylvania”. Personajele create in urma cu aproape un secol (din anii ’30) au fascinat televiziunile si Hollywood-ul, astfel ca s-au facut de-a lungul timpului mai multe adaptari. Cea mai recenta versiune propusa este de la MGM care se bucura, in primul rand, de voci cool de la actori precum Oscar Isaac, Charlize Theron, Chloë Grace Moretz, Finn Wolfhard (Stranger Things guy), Nick Kroll, Snoop Dogg, Bette Midler si Allison Janney.

Revenirea este una decenta, ba chiar uneori te face sa si razi prin gagurile alea ciudate si dialogurile taioase, dar spectacolul lipseste si elementele surpriza, pe cat de multe sunt pe atat de ineficiente se dovedesc. Se compenseaza cu modul creativ in care se reda ideea de unitate si de familie, care sa ii multumeasca atat pe cei care stiu deja la ce se uita, cat si pe noii-veniti.

„The Addams Family” din 2019 vine la fix in contextul in care se fac pregatrile pentru inca un Halloween. Desigur, lucrurile functioneaza mai bine la ei, nu la noi, dar tot este fascinant sa iei contact cu acel univers care iti aminteste de simbolismul pe care Burton l-a tot promovat prin filmele lui – camere prafuite, un conac bantuit ascuns in ceata, protagonisti care adora negrul si vesnic pusi pe grozavenii. Versiunea de aici vine de la regizorul „Sausage Party”, asa ca este de inteles de unde abordarea asta mai nonconformista, care prinde mai mult publicului adult, decat celor mici ce vor sa vada doar o animatie „nevinovata”.

La inceput o cunoastem pe Morticia (Charlize Theron) – poate cel mai ofertant personaj – care se pregateste pentru nunta cu Gomez (Oscar Isaac), pe fundal ruland o piesa faina semnata de Christina Aguilera. Suntem martori la izgonirea familiei intr-un alt oras, ajungand sa se instaleze intr-un conac abandonat. Aici iau in grija (mai degraba fortat) un fost evadat de la azil, pe Lurch (intocmai ca in sitcom-ul original) care le devine majordom. Peste cativa ani vedem ca izolarea nu le-a priit, mai ales copiilor, Wednesday si Pugsley (Chloë Grace Moretz vs. Finn Wolfhard) ce vor sa exploreze mai mult. Totul se complica aunci cand mlastina care ascunde locuinta lor nu isi mai facea treaba si lasa casa la vedere, curiosii vazand in ei o amenintare pentru comunitate.

Cu o grafica atipica in tonuri inchise, productia nu vine cu nimic nou in ceea ce priveste subiectul. Se insereaza, insa, glume mai bine adaptate la umorul negru care defineste intreaga familie, de altfel parca mai umanizata aici. Se surprinde intocmai si inversiunea satirica a familiei ideale din America, din perspectiva unui clan aristocrat preocupat, in principiu, de nimic.
Pentru nostalgici s-ar putea ca revederea cu protagonistii acestia care adora goticul sa functioneze mai bine, mai ales cand sunt pusi in contrast cu un oras caricatural si prea colorat. Pana una alta, o productie care transmite un mesaj frumos, desi poote intr-un mod atipic: accepta-i si pe ceilalti, desi sunt diferiti fata de tine.

Filmul se termina cu o reproducere a intro-ului din 1964, cand incepi sa fredonezi si tu melodia. Si nu va grabiti sa va luati la revedere de la personaje, ca deja este anuntata o continuare pentru octombrie 2021.

Filmul este distribuit de CineForum si are premiera din 25 octombrie.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.