Lansari filme, Stiri

Documentarul Comoara Naiva va avea premiera pe 13 aprilie

Documentarul Comoara Naiva, in regia lui Copel Moscu, va rula la cinematografele din 12 orase,  incepand cu 13 aprilie: Bucuresti, Botosani, Bacau, Iasi, Piatra Neamt, Oradea, Sibiu, Baia Mare, Craiova, Pitesti, Ramnicu Valcea si Braila.

Povestea documentarului Comoara Naiva

Comoara Naiva spune povestea lui Ioan Maric, un personaj de prim rang in randurile artistilor naivi din Romania care, la 70 de ani, se hotaraste sa urmeze cursurile Universitatii de Arta din Iasi, in calitate de student la sectia de Pedagogie a artei. Acesta este momentul in care comunitatea creatorilor de arta naiva incepe sa-i conteste calitatea de artist naiv. Un intreg ecosistem cultural, prea putin cunoscut de publicul larg, incepe sa iasa la suprafata si sa-si arate dedesubturile. Documentarul reprezinta o calatorie fascinanta intr-o lume cu un mod de gandire si de existenta cu totul aparte, in care bizarul si candoarea se impletesc deopotriva. Accentul este pus pe evolutia contradictiilor iscate intre dorinta de perfectionare si pastrarea canoanelor impuse de un gen artistic cu reguli altfel.

Copel Moscu:Ce ati spune despre cineva care la 70 de ani doreste sa devina student la arte? O viata intreaga, pictorul Ion Maric si-a construit o lume magica, plina de umor si sarcasm, cu imagini in care ne regasim noi insine odata cu artistul. Am convingerea ca spectatorul va intelege ca povestea este atemporala, iar artistul modest si harnic ne zambeste timid din ultimul rand, stiind ca nu ne vom supara ca ne picteaza in felul acesta.”

Evenimentul de lansare va avea loc loc vineri 13 aprilie, in prezenta regizorului, la Cinema Muzeul Taranului (str. Monetariei, nr. 3), incepand cu ora 19:00.

Premiera va fi precedata de proiectia speciala a documentarului scurt Vine o zi, realizat in 1985 de Copel Moscu si interzis pe ecranele din Romania in perioada ceausista.

De-a lungul timpului Copel Moscu a regizat peste 50 documentare, multe dintre ele premiate national si international (Seralistii, Pe malul Ozanei, Scoala mea iubita, Varsta de arama, Va veni o zi, Am ales libertatea). In prezent preda la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica ”I.L.Caragiale” si la Universitatea de Arte si este directorul a doua festivaluri internationale de film – Cinepolitica (initiat in 2012) si Festivalul de Film Experimental – BIEFF (initiat in 2010).

Programul complet al proiectiilor documentarului Comoara Naiva va fi anuntat in curand pe pagina oficiala de Facebook.

 

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.