Festivaluri de film, Stiri

Alegorii politice si drame sociale la TIFF 2016

Eva Peron, politisti pe tocuri, tapi ispasitori si sex in filmele Fara Limita de la TIFF 2016

Alegorii politice, drame sociale si personale incomode, thrillere explozive, dar si comedii negre, savuroase se regasesc si anul acesta in doua dintre cele mai populare sectiuni ale Festivalului International de Film Transilvania: Supernova si Fara Limita / No Limit.

Multe dintre filme ating subiecte politice si sociale fierbinti: refugiati, toleranta, terorism.

Supernova reuneste circa 30 dintre marile hituri festivaliere de peste an. Pe langa deja anuntatele Francofonia, 11 Minutes si Sunset Song, TIFF aduce pe ecrane animatia Anomalisa, nominalizata la Oscar si distinsa cu Marele Premiu al Juriului la Venetia 2015. Pe un scenariu de Charlie Kaufman (Eternal Sunshine of the Spotless Mind), care co-semneaza si regia, animatia exploreaza, cu un realism infricosator, dorinta oamenilor de a fi speciali si dezamagirea de a descoperi ca sunt mediocri.

Anomalisa

  • Right Now, Wrong Then (Leopardul de Aur, Locarno 2015; foto jos) este cel de-al 17-lea film al lui Hong Sang-soo, cunoscut drept „Woody Allen-ul Coreei”, in care acesta isi exerseaza maiestria de a experimenta cu structura unui film si de a relata o poveste despre Coreea moderna din multiple perspective.
  • Trois souvenirs de ma jeunesse, pentru care marele cineast francez Arnaud Desplechin a primit trofeul Cesar pentru regie, este un portret al tineretii la fel de evocator ca un film de Francois Truffaut, potrivit publicatiei online The Film Stage.
  • Chevalier, regizat de Athina Rachel Tsangari si inclus in competitie la Locarno, este o savuroasa comedie de moravuri despre mici rivalitati masculine si marile probleme cu care se confrunta Grecia.
  • Marele castigator al Premiilor Goya (la cinci categorii, printre care film, regie si actori), Truman (r. Cesc Gay) este o tragicomedie intima despre finalul inevitabil al vietii si al unei prietenii, pentru care cei doi protagonisti au luat si Premiul de interpretare masculina la Festivalul de la San Sebastian.
  • Mediterranea (r. Jonas Carpignano), proiectat in Semaine de la Critique la Cannes, e un film actual despre criza transportului ilegal de imigranti din Africa in Europa.
  • Premiat anul trecut la Venetia, Free in Deed (r. Jeff Mahaffy) este o drama provocatoare in care credinta devine ultimul refugiu al celor ignorati de societate.
  • De la unul dintre cei mai distinsi regizori canadieni, Atom Egoyan, vine filmul Remember, drama plina de suspans, cu un Christopher Plummer senzational in rolul unui vaduv care a supravietuit Holocaustului si cauta razbunare.
  • Frenzy (r. Emin Alper) este un ecou al situatiei din Turcia si Orientul Mijlociu, o parabola a societatii in care suspiciunea este o arma sponsorizata de stat.
  • Au plus pres du soleil (r. Yves Angelo) este un film noir despre un cuplu care ia masuri extreme pentru a o tine la distanta pe mama biologica a fiului lor adoptat.
  • Tempete (r. Samuel Collardey) este un portret emotionant al unui pescar care incearca sa-si schimbe stilul de viata pentru a pastra custodia copiilor sai, in care protagonistul (premiat la Venetia) isi joaca rolul din viata reala.
  • Iar The Memory of Water este cea mai recenta melodrama a chilianului Matias Bize, povestea un cuplu tanar aflat in doliu.

Right Now Wrong Then

Filmele din sectiunea Fara Limita:

  • Inspirata de un caz real, Interrogation (r. Vetrimaaran, Venetia 2015) este o docudrama indiana extrem de violenta despre abuzul de putere al fortelor de politie intr-un caz de furt in care trebuie gasiti vinovatii cu orice pret.
  • Shadow Behind the Moon (r. Jun Rubles Lana), un roller-coaster dramatic filmat intr-un singur cadru nocturn, patrunde in vietile a trei oameni prinsi in razboiul de gherila dintre guvernul filipinez si rezistenta comunista.
  • Unul dintre must-see-urile TIFF 2016, proiectat in numeroase festivaluri, este experimentalul Eva Doesn’t Sleep (r. Pablo Aguero; foto jos), care urmareste traseul real al rapirii de catre armata a trupului Evei Peron, un simbol al revolutiei clasei muncitoare in Argentina, si ascunderea lui timp de 25 de ani la Vatican. Filmul se bucura de scurta aparitie a lui Gael Garcia Bernal in rolul-cheie de dictator militar care decide soarta trupului Evei si narator.
  • Theo et Hugo dans le meme bateau (r. Olivier Ducastel si Jacques Martineau, Berlin 2016) surprinde ce inseamna sa fii tanar gay in Europa, in prezent.
  • Un film noir sud-coreean delicios, Man on High Heels (r. Jang Jin) parodiaza filmul politist, protagonistul, un ideal al masculinitatii, hotarand sa-si traiasca viata ca transsexual. Pentru un doctor care si-a ratat tineretea, redescoperirea placerilor tineretii pierdute se transforma intr-o obsesie bolnava cu final tragic in Suntan, care il propulseaza pe Argyris Papadimitropoulos printre numele sonore ale cinematografiei grecesti.
  • Somptuosul film de epoca The Treacherous (r. Min Kyu-dong) este inspirat de fapte istorice din timpul dinastiei Joseon, cand unui rege i-au fost oferite 10.000 de femei in schimbul unor interese politice.
  • Polonezul Baby Bump, despre grotescul transformarilor corpului la pubertate, confirma vocea distincta a regizorului Kuba Czekaj in cinematografia poloneza.
  • Belgianul Je me tue a le dire (r. Xavier Seron) este o comedie dramatica absurda, filmata alb-negru, in care un tanar ipohondru devine ingrijorat de propria sanatate atunci cand mama lui afla ca va muri in curand.
  • Finlandezul Distractions, in regia lui Aleksi Salmenpera, este o comedie neagra bizara, condimentata cu excese jubilatorii.

Eva Doesn't Sleep

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail