Festivaluri de film, Stiri

TIFF 2016: primele titluri pentru a 15-a editie

TIFF la a 15-a editie: revelatii, maestri si povesti premiate din intreaga lume

Festivalul International de Film Transilvania se pregateste intens pentru editia aniversara, a 15-a din istoria celui mai mare eveniment de gen din Romania. TIFF 2016 va avea loc intre 27 mai si 5 iunie, la Cluj-Napoca, si va transforma din nou intreg orasul, timp de 10 zile.

Nominalizate la Oscar sau premiate la Berlin, Cannes, Venetia, Toronto, Locarno si San Sebastian, primele filme confirmate aduc in atentie nume ca Alexander Sokurov si Terence Davies, dar si povesti fascinante din intreaga lume.

Doua dintre filmele nominalizate anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film strain vor rula in premiera la Cluj: A War (r. Tobias Lindholm), despre un comandant acuzat de crime de razboi in Afganistan, dupa o decizie controversata si Embrace of the Serpent (r. Ciro Guerra), primul film columbian care concureaza pentru statueta. Filmata in Amazon, pelicula se bazeaza pe jurnalele unor oameni de stiinta si il are in centru pe samanul Karamakate, ultimul supravietuitor al tribului sau. Premiat la Cannes, in Quinzaine des Realisateurs, filmul este considerat una dintre revelatiile anului.

Embrace of the Serpent_Ciro Guerra

Proaspat premiat cu Ursul de Argint pentru scenariu la Festivalul de la Berlin, Tomasz Wasilewski revine la TIFF cu o poveste din Polonia abia iesita din comunism, splendid filmata de directorul de imagine Oleg Mutu, United States of Love. Cu filmul sau anterior, Floating Skyscrapers, Wasilewski castigat Premiul de regie la TIFF 2014.

Una dintre marile atractii la TIFF 2016 va fi si noua productie marca Alexander Sokurov, distinsa cu doua premii la Venetia – Francofonia, un magistral portret si o reflectie asupra rolului muzeului Luvru in istorie, dar si a Frantei, ca natiune indragostita de arta. De la Venetia vine si 11 Minutes, noua pelicula a renumitului cineast Jerzy Skolimowski, propusa de Polonia la Oscar. Regizorul surprinde societatea fragmentata post 9/11 in mai multe istorii diferite, filmate timp de 11 minute fiecare. Mult-asteptat este si filmul care marcheaza revenirea celebrului Terence Davies, Sunset Song, adaptarea romanului omonim, o drama luxurianta vizual despre o tanara care isi cauta calea undeva in Scotia, in 1932.

Francofonia_Alexander Sokurov

Cu totul inedit este un alt concurent la Leul de Aur: Heart of a Dog, de Laurie Anderson, un eseu hibrid emotionant, realizat in memoria cainelui artistei renumite pentru experimentele sale in arta si muzica, si unul dintre pionierii muzicii electronice. Secvente reale si altele imaginate despre drumul lui dupa moarte construiesc o reflectie unica asupra vietii. Heart of a Dog s-a aflat pe lista scurta la Oscar, la categoria documentar, si a impresionat critica internationala. Umorul negru si stilul cu totul aparte al lui Alex van Warmerdam (Borgman) se regasesc din plin si in Schneider vs. Bax, proiectat la Locarno si adus in premiera la TIFF, in care un asasin platit trebuie sa ucida un scriitor retras.

Heart of a Dog_Laurie Anderson

Piata Unirii din Cluj va gazdui cateva dintre cele mai spectaculoase productii din festival.

Un deliciu pentru fanii TIFF va fi excentricul si flamboaiantul Baahubali: The Beginning, cel mai scump film indian din istorie, cu un buget de 40 de milioane de dolari, dar si cel care a inregistrat cele mai mari incasari in propria tara, India. „Barbati pe jumatate dezbracati lupta cu tauri, cupluri se saruta printre orhidee, sute de figuranti ridica un turn, iar o scena de batalie dureaza 45 de minute – filmul epic in doua parti al lui S.S. Rajamouli isi face triumfal intrarea pe lista blockbusterelor si o inoveaza”, scrie „The Guardian”. Filmul a calatorit prin marile festivaluri, de la Busan la Sitges si Tallinn si va fi adus in premiera la TIFF.

Baahubali.The Beginning

Un alt tip de spectacol, al unui oras violent si promiscuu, aduce The King of Havana, cel mai nou film al regizorului Agusti Villaronga, omagiat in sectiunea 3×3 la TIFF 2015. Portretul dur si realist al capitalei Cubei in anii 90 are trei nominalizari la premiile Goya si un premiul pentru interpretare la San Sebastian acordat actritei Yordanka Ariosa. Socanta este si jungla urbana din Te prometo anarquia (Locarno, San Sebastian), filmul lui Julio Hernandez Cordon despre doi barbati tineri care se indragostesc in Mexico City si se implica in traficul cu sange.

1226522_img_20866

In Mexic e plasata si drama bizara din Bleak Street / La calle de la amargura, noul film al maestrului Arturo Ripstein, proiectat in competitie la Venetia si Toronto. Scenariul porneste de la un caz care a facut valva in 2009 – doi frati luptatori care sufereau de nanism, celebri in Mexic, au fost ucisi. Din America de Sud vine si castigatorul premiului Semaine de la Critique la Cannes – mult-asteptatul Paulina, de Santiago Mitre, care exploreaza trauma complexa si derutanta a unei femei dupa un viol.

The Apostate (r. Federico Veiroj, distins cu Premiul Special la TIFF 2011 pentru A Useful Life), favoritul criticii la San Sebastian, este o comedie existentiala despre un barbat spaniol care se incurca in itele birocratice ale Bisericii Catolice, atunci cand decide sa renunte la religia lui.

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail