Noutati din lumea filmului, Stiri

Si premiile Gopo merg catre…

Premiile-Gopo-2014CÂŞTIGĂTORI PREMIILE GOPO 2014

Luni seară, 24 martie, la Opera Națională București, cea de-a opta ediție a Galei Premiilor Gopo și-a împărțit trofeele în prezența a peste 800 de invitați și jurnaliști acreditați. Găzduită de Amalia Enache și Radu Iacoban, gala a avut mult umor, momente inedite, dar și multă emoție. Telespectatorii au putut urmări ceremonia în direct și în exclusivitate pe TV pe ProCinema. Evenimentul a putut fi vizionat şi online pe www.premiilegopo.ro şi www.procinema.ro

Cu filmul Poziția copilului, Călin Peter Netzer și-a adjudecat trei dintre cele mai importante trofee ale serii, pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu (scris împreună cu Răzvan Rădulescu). Actorii din film au obținut, pentru perfomanța lor, premiile de interpretare de la categoriile Cea mai bună actriță în rol principal (Luminița Gheorghiu), prezentat de Dan Nuțu, Cel mai bun actor în rol secundar (Vlad Ivanov) și Cea mai bună actriță în rol secundar (Ilinca Goia). Filmul a primit și statuetele categoriilor Sunet (Dana Lucreția Bunescu, Cristian Tarnovețchi și Cristinel Șirli) și Montaj (Dana Lucreția Bunescu). Nu în ultimul rând, Poziția copilului a primit și Premiul Publicului, pentru filmul cu cele mai mari încasări din 2013. În total, filmul laureat anul trecut cu Ursul de Aur a plecat acasă cu 9 statuete Gopo.

premiile-gopo-2014-625x336

Victor Rebengiuc a primit premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal cu partitura din Câinele japonez. Un premiu a primit și „unul dintre cei mai înzestrați regizori”, Marian Crișan, din partea ProCinema, premiu înmânat de Cristian Tudor Popescu.Trofeul pentru Cea mai bună imagine i-a revenit directorului de imagine Oleg Mutu, pentru filmul La limita de jos a cerului iar cel pentru Decoruri i-a revenit lui Cristian Niculescu (Domestic).Domnișoara Christina a plecat acasă cu trei premii: Cele mai bune costume (Maria Miu),Cel mai bun machiaj și coafură (Cristina Temelie, Nastasia Mateiu). Premiul pentru Cea mai bună muzică originală a plecat în Marea Britanie, fiind câștigat de Jon Wygens. Radu Aldea, directorul de imagine al filmului Domnișoara Christina, a fost distins cu Premiul RSC – Romanian Society of Cinematographers din partea colegilor de breaslă.

 

09

Experimentul București, în regia lui Tom Wilson, a câștigat Gopo pentru Cel mai bun film Documentar. Trofeul i-a fost înmânat regizorului de către Adrian Titieni. La categoria Cel mai bun scurtmetraj documentar, câștigător a fost filmul Vibrația, în regia lui Germain Kanda. Radu Jude a primit în această seară cel de-al cincilea Gopo din carieră: Cel mai bun scurtmetraj, pentru O umbră de nor. La categoria Cel mai bun film european, voturile profesioniștilor din cinematografie și ale criticilor de film au mers către Amour (r. Michael Haneke). Independența Film și-a adăugat al șaselea trofeu în palmares, un număr record pentru distribuitorul român.

Premiul pentru cel mai bun debut a fost câștigat de Igor Cobileanski, cu La limita de jos a cerului și premiul Tânără speranță a fost oferit directorului de imagine Tudor Panduru, pentru scurtmetrajul Brigada neagră.Momente memorabile, atât pe covorul roşu, cât şi în cadrul Galei, au fost prilejuite de câştigătorii Premiilor Gopo pentru Întreaga Activitate (Nicolae Mărgineanu) și Întreaga Carieră (Radu Beligan). Premiile au fost prezentate de Victor Rebengiuc și, respectiv, Marius Manole. Un premiu special i-a fost oferit și proiecționistei Elena Ciocan.

marineci-GOPO2014-primele001

Gala Premiilor Gopo 2014 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi Transilvania Film, cu sprijinul: Centrul Naţional al Cinematografiei, ArCub – Centrul Cultural al Municipiului București, Primăria Municipiului București, CreArT – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Babel Communications și Opera Națională București.

 • CEL MAI BUN FILM: Poziția copilului (Călin Peter Netzer)
 • CEA MAI BUNĂ REGIE: Călin Peter Netzer pentru filmul Poziția copilului
 • CEL MAI BUN SCENARIU: Răzvan Rădulescu, Călin Peter Netzer pentru filmul Poziția copilului
 • CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ ÎNTR-UN ROL PRINCIPAL: Luminița Gheorghiu pentru rolul Cornelia din filmul Poziția copilului
 • CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ ÎNTR-UN ROL SECUNDAR: Ilinca Goia pentru rolul Carmen din filmul Poziția Copilului
 • CEL MAI BUN ACTOR ÎNTR-UN ROL PRINCIPAL: Victor Rebengiuc pentru rolul Costache din filmul Câinele japonez
 • CEL MAI BUN ACTOR ÎNTR-UN ROL SECUNDAR: Vlad Ivanov pentru rolul Dinu Laurențiu din filmul Poziția copilului
 • CEA MAI BUNĂ IMAGINE: Oleg Mutu R.S.C. pentru filmul La limita de jos a cerului
 • CEL MAI BUN MONTAJ: Dana Bunescu pentru filmul Poziția Copilului
 • CEL MAI BUN SUNET: Cristian Tarnovețchi, Dana Bunescu, Cristinel Şirli pentru filmul Poziția Copilului
 • CEA MAI BUNĂ MUZICĂ ORIGINALĂ: Jon Wygens pentru filmul Domnișoara Christina
 • CEL MAI BUN MACHIAJ ȘI CEA MAI BUNĂ COAFURĂ: Cristina Temelie, Nastasia Mateiu pentru filmul Domnișoara Christina
 • CELE MAI BUNE COSTUME: Maria Miu pentru filmul Domnișoara Christina
 • CELE MAI BUNE DECORURI: Cristian Niculescu pentru filmul Domestic
 • CEL MAI BUN FILM DE DEBUT: La limita de jos a cerului (Igor Cobileanski)
 • TÂNĂRĂ SPERANȚĂ: Tudor Panduru (pentru imaginea filmului Brigada Neagră)
 • CEL MAI BUN FILM DOCUMENTAR: The București Experiment (r. Tom Wilson)
 • CEL MAI BUN FILM DE SCURTMETRAJ DOCUMENTAR: Vibrația (r. Germain Kanda)
 • CEL MAI BUN FILM DE SCURTMETRAJ FICTIUNE: O umbră de nor (r. Radu Jude)
 • CEL MAI BUN FILM EUROPEAN: Amour/ Iubire
 • PREMIUL PRO CINEMA: Marian Crişan
 • PREMIUL RSC: Radu Aldea
 • PREMIUL PUBLICULUI PENTRU FILMUL ROMÂNESC CU CELE MAI MARI ÎNCASĂRI ÎN 2013: Poziţia copilului

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.