Festivaluri de film, Stiri

Seara scurtmetrajelor de Oscar la NexT

1068_oscar-2013-poster622Aseara, 12 aprilie la Cinema Patria covorul rosu era plin. Plin de oameni de scena (actritele Ioana Blaj, Ana Ularu, Clara Voda,  Dorotheea Petre), de televiziune (Andrei Aradits, Razvan Simion, Dana Rogoz), critici de film, oameni de presa, dar mai ales de iubitori de cinematografie. Cum Festivalul International de Film NexT t si-a deschis portile pentru cea de-a saptea editie de cateva zile,  programul de vineri a fost unul de gala. Mai exact, au fost proiectate cele cinci scurtmetraje nominalizate in 2012 la premiile Academiei de Film. Gazda evenimentului descris pe ecrane a fost castigatorul de anul trecut, Luke Matheny, acesta intretinand atmosfera dintre derularea productiilor.

Mi-a placut faptul ca se vedea ca este sincer in cele declarate si ne-a transmis din bucuria lui de a fi unul dintre castigatorii unui premiu Oscar, povestind cum a trecut de la momentul cand doar se bucura ca este inscirs in cursa, pana la a-si da seama ca vrea sa castige.

O sa incerc sa descriu in cateva cuvinte fiecare realizare, dar cum experienta nu ma copleste in domeniul scurtmetrajelor, sper sa fiti ingaduitori pentru ca nu o sa fac cronici cum am obisnuit.

Astazi aflam si castigatorii acesti editii. Gala de inchidere a festivalului va incepe la ora 19:30 la Cinema Studio si va fi urmata, de la 20:30 de proiectia filmelor premiate.

  • Death of a Shadow (2012)

Atmosfera vintage, locatii sculptate de timp si personaje costumate in haine care nu lasa loc de greseli privind plasarea actiunii. Este imposibil ca in cele 20 de minute sa nu ajungi sa empatizezi cu eroul principal si sa nu duci cu el regretele unei iubiri nedrepte. Se apreciaza culoarul mortii imaginat, masinaria imaginata, discutiile despre arta din spatele unei morti spectaculoase. Din cele cinci proiectii, aceasta este preferata mea pentru ca m-a facut sa simt cel mai bine povestea.

Scris si regizata de Tom Van Avermaet

  • Henry (2011)

„Amour” abreviat, dar cu mai mult dialog si cu tinereti mai bine conturate. A nu se intelege ca este mai bun decat termenul de comparat, doar ca asemanarile sunt izbitoare. Personajul Henry este mai suferind si demonii care se instaleaza odata cu greutatea batranetii, sunt mai sufocanti. Excelente paralele intre amintiri si prezent, un contrast de muzica puternic intre nou si vechi.

Scris si regizat de Yan England

  • Curfew (2012)

S-a ras unde trebuia, s-a simtit muzica unde a fost genial plasata si s-a inteles povestea spusa in doar cateva minute. Dialog simplu, actori care au inteles personajele si un Shawn Christensen castigator. Scurtmetrajul care a infascat Oscarul are avantajul de a fi usor amuzant si de a se baza pe simplitate. Un suicid intrerupt nu a fost nicicand mai amuzant.  O pustoaica ce salveaza o relatie fara sa stie. Cel mai destept moment este improvizatia de coregrafie din cel de-al treilea act al productiei. O experienta incredibila, dar Sophia nu poate fi suficienta pentru a face ceva extraordinar.

Scris si regizat de Shawn Christensen

  • Buzkashi Boys (2012)

O jumatate de ora pentru a spune povestea unui popor ca oricare altul, o situatie trista ca oricare alta. Mi s-a parut putin prea mult pentru a fi un scurtmetraj excelent, dar am apreciat locatiile si ideea care a alimentatt finalul inchis.  Doi pusti, doi copii condamnati inainte de a putea alege ceva. Intr-o lume unde alegerile nu exista, resemnarea face parte din tine. Am inteles ca nimeni nu poate fi mai sincer cu visele sale, decat un copil care spera si isi intinde dorintele dincolo de posbil. E dureros cand cade…

  • Asad (2012)

Un alt favorit de-al meu. Motive: oglindirea unei situatii de tip fabula intr-un mod dubios de amuzant. Din nou saracie si o realitate la fel de valabila. Diferenta este ca aici vedem lucrurile din perspectiva pur accidentala, pe principiul „cand viata iti da lamai, cere si o tequila”.

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.