Noaptea Albă a Filmului Românesc aduce cineaștii în fața cinefililor
Data de 19 septembrie devine Sărbătoarea Filmului Românesc. Începând cu ora 19.00, spectatorii din București sunt așteptați la proiecțiile de film programate la Muzeul Naţional al Ţăranului Român: Studioul Horia Bernea şi MNTR Open Air, Cinema Elvire Popesco, Cinema Studio, Cinema Patria, CinemaPRO, Dianei | 4 și J’ai Bistrot.
Surprizele pentru pasionații de film se țin lanț, iar organizatorii evenimentului au pregătit întâlniri cu actorii și regizorii ce își vor prezenta filmele pe ecranele de la Noaptea Albă. Iata cu cine va puteti intalni la proiecţiile speciale din data de 19 septembrie:
- Gheorghe Andrei – Planșa (Cinema Studio)
- Nae Caranfil – Dolce far niente (MNTR)
- Iulia Dumitru – Kira Kiralina (Cinema Patria)
- Vlad Petri – Bucureşti, unde ești? (Dianei 4)
- Echipa filmului America, venim! (CinemaPRO)
- Echipa scurtmetrajelor Scurt / 4: Istorii de inimă neagră(Cinema Studio)
Noaptea Albă a Filmului Românesc îl aduce în prim-plan pe maestrul Victor Rebengiuc cu trei filme dedicate domniei sale: Niki Ardelean, colonel în rezervă (r. Lucian Pintilie), „O poveste de dragoste, Lindenfeld” (r. Radu Gabrea) şi „Câinele Japonez” (r. Tudor Cristian Jurgiu), propunerea României la Premiile Oscar 2015. Un alt moment important din eveniment este dedicat regizorului Nae Caranfil, invitat special la Noaptea Albă. Pe 19 septembrie publicul este aşteptat la Muzeul Naţional al Tăranului Român pentru o ocazie unică de a viziona filmele „Dolce far niente” şi „Asfalt Tango”.
„Dolce far niente”, inspirat din romanul lui Frederic Vitoux, Un voyage a Terracina, premiat în 1994 de Academia franceză. Umor, spirit, literatură… şi un bărbat ridicol care nu-i altul decât Stendhal în devenire. În drumul său spre Neapole, Marie-Henri Beyle, viitorul Stendhal (îmbrăcat în roşu), se îndrăgosteşte de o misterioasă companioană (înveşmântată în negru).In vremurile tulburi ale anilor ’90, când definitorii pentru România erau: grevele spontane, schimbul de valută la fiecare colţ de stradă şi visul fiecăruia de a deveni patron, 11 fete care mai de care mai frumoase pornesc într-o călătorie cu autocarul către mirajul vieţii de artist la Paris. Sunt însoţite de un impresar local dubios (Florin Călinescu), un şofer fără scrupule (Constantin Cotimanis) şi o franţuzoaică ce priveşte cinic viaţa, prin perspectiva lumii dure a show-biz-ului (Charlotte Rampling). Neprevăzutul apare în persoana soţului uneia dintre fete (Mircea Diaconu), care nu poate accepta ideea că a fost părăsit şi porneşte într-o cursă de urmărire, condimentată cu furturi de maşini, atacuri armate şi răpiri. Din secțiunea Panoramă 2013 spectatorii vor mai putea urmări filme semnate de Dan Chişu – „Déjà V”u, Valentin Hotea – „Roxanne”, Anca Damian – „O vară foarte instabilă”.
NOAPTEA ALBĂ A FILMULUI ROMÂNESC 2014 – PROGRAM BUCUREŞTI
Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Selecţia de documentare este completată de câştigătorul Premiului Gopo pentru Cel mai bun film documentar la ediţia din 2014, „Experimentul București” (r. Tom Wilson). În 1989, România a suferit o lovitură de stat. Serviciile Secrete ştiau ce urmează şi s-au pregătit. Pentru a ajuta oamenii să dezvolte abilităţi pentru piaţa liberă, au pus la cale un proiect secret de inginerie psihologică bazat pe tehnici inedite. „Experimentul Bucureşti” este primul expozeu care vorbeşte despre ce s-a întâmplat cu adevărat în 1989.
Vezi si...
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Leave a reply