Lansari filme, Stiri

„Ida”: premiera pe marile ecrane din 28 noiembrie

ida_poster„Ida”, cel mai premiat film al acestui an, ajunge din 28 noiembrie in Romania; propunerea Poloniei la Premiile Oscar 2015 pentru cel mai bun film strain va putea fi urmarita si in cinematografe.

Ida, regizat de Pawel Pawlikowski („My Summer of Love”, „The Woman in the Fifth”) a castigat deja peste 25 de premii la festivalurile internationale de film in care a fost prezentat, inclusiv cel mai bun film la Festivalul de Film de la Londra, Premiul FIPRESCI pentru Prezentare Speciala la Toronto si Marele Premiu al Festivalului International de Film de la Varsovia.

Filmul a obtinut premiul international al criticilor la Festivalul International de Film de la Toronto (2013), premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de Film de la Londra si Marele Premiu al Festivalului International de la Varsovia si este nominalizat la premiile Festivalului European pentru film, regie, cea mai buna actrita (Agata Kulesza si Agata Trzebuchowska), scenariu si imagine.

Deasemenea, „Ida este unul din cele trei filme ajunse in finala competitiei pentru Premiul LUX al Parlamentului European din acest an.

Inainte de a depune juramantul si de a-si dedica viata slujirii Domnului in manastirea in care si-a trait copilaria ca orfana, tanara Anna (Agata Trzebuchowska) porneste intr-o calatorie initiatica de descoperire a trecutului. Wanda, matusa sa, este o fosta procuroare comunista, necrutatoare in condamnarea la moarte a preotilor si, mai mult decat atat, evreica. La fel este si Anna, al carui nume real fusese Ida.

Iata cateva dintre aprecierile criticilor despre „Ida”:

  • O poveste intensa si incisiva, excelent si inteligent interpretata.” (The Guardian)
  • Unul dintre cele mai bune filme din istoria europeana recenta.” (The New York Tines)
  • “Cadru cu cadru, „Ida pare magnific de sumbru, monocromul uimitor combinat cu vremea inevitabil de posaca din Polonia si depravarile erei comuniste pentru a crea un mediu dur si neiertator.” (The Hollywood Reporter)
  • “Simplu, obsedant, faracompromisuri, „Ida” este un film de arta de exceptie ale caroremotiisunt la fel de puternic e si convingatoare, pe cat sunt imaginile de frumoase.” (Los Angeles Times)

„Ida” va avea premiera in Romania in data de 28 noiembrie 2014, distribuit de Clorofilm.

Spectatorii il vor putea viziona in: Bucuresti (Patria – Sala Caffe Cinema, Cinema Europa, Cinema Elvira Popescu), Buzau (Dacia), Sibiu (Arta), Targu Mures (Arta – Sala Flora), Craiova (Modern), Botosani (Unirea), Piatra Neamt (Dacia), Cluj-Napoca (Cinema Victoria), Brasov (Cityplex), Constanta (Cityplex).

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail