Noutati din lumea filmului, Stiri

Gala decernarii premiilor Gopo 2015

Pe 30 martie, Sala Studio a Teatrului National Bucuresti devine pentru prima oara gazda evenimentului care rasplateste, in fiecare an, performanta din filmul romanesc. Prezentatorii Galei din acest an sunt actorii Paul Ipate si Diana Cavallioti. 

Gala Premiilor Gopo va fi transmisa in direct pe TVR2, TVR HD si Radio Romania Cultural si online pe www.premiilegopo.ro si www.tvrplus.ro, incepand cu ora 19.00.81 de filme romanesti lansate in cinematografe sau in festivaluri in 2014 au fost luate in considerare pentru nominalizarile celei de-a noua editii a Galei Premiilor Gopo.

La aceasta editie, Q.E.D., cel de-al doilea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki, a strans un numar record de 17 nominalizari si este urmat in clasament de Closer to the Moon cu 12 nominalizari, Poarta Alba cu 6 nominalizari si O poveste de dragoste, Lindenfeld cu 5 nominalizari.

Premiile-Gopo-1000x600

Trei lungmetraje intra anul acesta in cursa pentru trofeul acordat Celui mai bun film, la Gala Premiilor Gopo: un documentar – Al doilea joc (r. Corneliu Porumboiu), si doua filme de fictiune – Closer to the Moon (r. Nae Caranfil) si Q.E.D. (r. Andrei Gruzsniczki). Autorii celor trei filme concureaza si la categoria Cea mai buna regie. Nae Caranfil si Andrei Gruzsniczki sunt nominalizati si la categorie Cel mai bun scenariu, de aceasta data alaturi de Oana Maria Cajal si Nicolae Margineanu (pentru lungmetrajul Poarta Alba).

Toate cele patru categorii interpretative au cumulat maximul de cate cinci nominalizari. Astfel, la categoria Cea mai buna actrita in rol principal concureaza Vera Farmiga (Closer to the Moon), Victoria Cocias (O poveste de dragoste, Lindenfeld), Olimpia Melinte (Plansa), Ofelia Popii (Q.E.D.) si Crina Semciuc (#Selfie). La categoria Cea mai buna actrita in rol secundar, nominalizate sunt Iulia Ciochina (Love Bus – Cinci povesti de dragoste din Bucuresti), Monica Ghiuta (O poveste de dragoste, Lindenfeld), Alina Berzunteanu (Q.E.D.), Tora Vasilescu (Q.E.D.) si Alina Chivulescu (#Selfie).

closer-to-the-moon01

In paralel, la categoria Cel mai bun actor intr-un rol principal concureaza doi actori din „Closer to the Moon” – Mark Strong si Harry lloyd, doi din” Q.E.D”. – Florin Piersic Jr. si Sorin Leoveanu, si Serge Riaboukine pentru „Cripta”. Tot doua nominalizari are filmul Q.E.D. si la categoria Cel mai bun actor intr-un rol secundar – Dorian Boguta si Virgil Ogasanu. Alaturi de ei, la aceeasi categorie, au mai fost nominalizati Marian Adochitei (Plansa), Bogdan Nechifor (Poarta Alba) si Razvan Vasilescu (#Selfie).

Pentru cariera sa impresionanta, actrita Eugenia Bosanceanuva fi omagiata in 2015 cu Premiul Gopo pentru Intreaga Activitate. De asemenea, organizatorii Galei Premiilor Gopo vor acorda si un Premiu Special, regizorului de animatie Ion Truica, iar Premiul pentru Intreaga Cariera ii va fi oferit marii actrite Coca Bloos.

binecuvantata-fii-inchisoare-2000

Gala Premiilor Gopo 2015 este organizata de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia Film si Cultura Urbana, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Primariei Municipiului Bucuresti prin Creart – Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti si Babel Communications.

premiile-gopo

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.