Festivaluri de film, Stiri

Dracula Film Festival – ‘The Visit’ (2015)

visit_ver3Grandma: I’m gonna get you!”

  • Regizor: M. Night Shyamalan
  • Actori: Olivia DeJonge, Ed Oxenbould, Deanna Dunagan,Peter McRobbie, Kathryn Hahn, Celia Keenan-Bolger
  • Gen: Thriller, Horror
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare
  • Tara: SUA
  • Durata: 94 minute

„The Visit” – cel mai nou proiect al lui Shyamalan se recomanda in multe cronici internationale drept filmul care resusciteaza cariera acestuia. Dupa ce impresiona in 1999 cu „The Sixth Sense”, domnul avea sa fie autorul unor productii care au in comun aceeasi dilema deranjanta – un final care ruineaza toata ideea ofertanta („Signs”, „The Village”, „The Lady in the Water”, „The Happening”). Cu „The Visit” abordeaza un stil care sta bine genului horror, found footage. Si scenele turnate in intuneric prind foarte bine pentru scenele de tensiune.

Subgenul pseudo-documentar pleaca de la premisa ca o adolescenta care  face un studiu despre istoria familiei mamei sale, despre care incearca sa afle cat mai mult. Filmul debuteaza cu o declaratie facuta de mama sa, care alege sa tina secret motivul pentru care si-a parasit casa copilariei in urma cu 15 ani. Rebecca impreuna cu fratele sau Tyler sunt chemati la casa bunicilor pe care aleg sa ii cunoasca, incercand sa obtina iertarea pentru greseala mamei lor din trecut.

„The Visit” poate fi interpretat ca un basm modern si mai paranoic a  la „Hansel si Gretel”. Este desigur mai nebunesc si mai putin plauzibil in scenarii care chinuie, dar se reda treptat teroarea pe care doi copii o experimenteaza cand ajung in casa unor adulti (ne)pregatiti pentru planurile lor.

Filmul insereaza cu multe ocazii interviuri luate participantilor la evenimente. Reactiile batranilor sunt suspecte si violente, insa sunt date foarte putine indicii in legatura cu schimbarea radicala din punctul culminant cand fiecare copil trebuie sa isi infrunte temerile pe care le amintesc pe parcursul filmului.

„The Visit” functioneaza foarte bine ca film horror, mixand scenele de suspans cu cele in care thrillerul cu note comice si caraghioase asumante destind intentionat atmosfera. Este clar ca regizorul si-a dorit  sa nu fie radical sau libertin, dar din reteta finala rezulta un compus nici prea dur, nici prea moale. Avem suficient de multe detalii infricosatoare cat sa impulsioneze pentru a face mai multe scenarii (posedare, invazie, supranatural, ritualuri). Mascate cat sa nu pregateasca pentru revelatia din final, care poate fi anticipata doar daca ai vazut prea multe filme.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail