Stiri, Televiziune

[DOCUMENTAR] Omul pasare (2014): REVIEW

Poster Omul pasareProductia „Omul pasare”, regizata de Alexandru Mavrodineanu si coregizata de Mihai Grecea, va fi difuzata in premiera pe 23 octombrie, de la ora 20:00, la HBO.

“Ii admir si imi place sa ii sustin pe cei care in lupta zilnica reusesc sa incline balanta inspre pasiune si bunavoie. Mami, dupa parerea mea, este un exemplu aproape didactic de un asemenea om, aproape un arhetip, si dorința mea este ca aceste modele sa fie impartasite cu un public cat mai larg. Poate ca un procent dintre spectatori, fie el cat de mic, se va simti inspirat sau va prinde curaj sa faca ce ii sugereaza sufletul, imbogatind astfel societatea cu un spirit mai liber.”

 Documentarul „Omul Pasare”, productie originala HBO Europe in Romania arunca o privire indiscreta in culisele vietii celui mai in varsta pilot activ din Romania, profesor si participant la orice proiect in care pasarea de fier ii este casa. A unsprezecea productie intrata in portofoliul televiziunii, insista sa arate care este viata domnului “Mami” Mihaita Nicolae, in fiecare zi. Se subintelege absenta din viata celor dragi, acesta fiind mai tot timpul implicat in diverse angajamente in care se inscrie. Desigur, atasarea fata de fiul sau, imobilizat intr-un scaun cu rotile l-a afecat si inca il afecteaza, despre accidentul respectiv evitandu-se sa se ofere detalii prea mult. Atat cat poate intelege, tatal a gasit o explicatie pentru modul in care fiul sau isi duce viata acum.

Ceea ce ramane destul de ambiguu in interpretarea documentarului, si senzatia este prelungita pana dupa jumatatea derularii, este tema asupra careia regizorii s-au concentrat. Dureaza prea mult pana audienta se dumireste pentru a se intelege ca scopul acestei observari este sustinuta de ideea de a urmari un pilot veteran care se incapataneaza sa participe la un concurs pentru tineri, in conditiile in care si-a dovedit pana atunci numele cladit prin munca.

102220_2

Spontaneitatea si mana regizorala, jocul de camera sunt dozate bine si interventiile sunt reduse aproape spre zero. Se prind in zbor imagini superbe de la inaltime. Exista la un moment dat o scena pe care, daca eram acasa, as fi derulat-o. Momentul cand pilotul Mami rasuceste in aer avionul si lasa publicul sa prinda in unghiuri fantastice cerul si solul. Intr-un stil didactic, aparitiile pasagere din viata eroului, mentioneaza satisfactia si onoarea de a-l sti pe om, confirmand caracterul dificil, de altfel simtit si dedus din conversatiile stangace si simple ale acestuia. Suntem lipsiti de comentariile voice-over, iar muzica nu avem in cele mai multe cadre, facandu-se abuz de o partitura folosita intens in putinele scene emotionante. Se dezvolta conturarea unui caracter, vizand intimitatea si revelarea istoricului protagonistului surprins in situatii de viata, confundate din diverse altele testate anterior.

Omul pasare

Alexandru Mavrodineanu, regizor: „Regret ca anumite scene care justificau  mai bine parte “pasare” din titlul fimului nu au mai reusit sa intre în acest montaj. Odata, de ziua lui, de 1 mai, cand filmam in Delta Dunării unde se adunase un grup de prieteni piloti in cinstea lui, Mami urmarea un porumbel, pe langa cladire, care era cunoscut ca fiind pretentios la hrana. In timp ce ceilalti erau deja adunati la masa, Mami nu s-a lasat pana cand nu a facut rost, din gospodariile din apropiere, de porumb pentru prietenul sau…”

-78991_875_256

 

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.