Lansari filme, Stiri

De ce eu? sau cazul real al procurorului Cristian Panait: premiera pe marile ecrane din Romania pe 27 februarie 2015

Afis De ce eu_web

 

„Un film inspirat dintr-o realitate atat de puternica poate fi facut intr-o mie de feluri. Pe mine, insa, ma intereseaza strict demontarea mecanismelor prin care un om puternic, la propriu si la figurat, ajunge in doar 20 de zile sa-si ia viata. Ce mecanisme, ce resorturi interne se declanseaza in momentul in care descoperi ca tot sistemul pentru care ai lucrat si in care te-ai format e corupt si putred din temelii? E, practic, un film despre dezintegrarea rapida a unui om care alege sa lupte, din interior, impotriva sistemului”.

“De ce eu?”, in regia lui Tudor Giurgiu, unul dintre cele mai asteptate filme romanesti din 2015, inspirat de un caz real care a zguduit Romania la inceputul anilor 2000, cel al sinuciderii procurorului Cristian Panait, va fi lansat pe 27 februarie 2015 in cinematografele din toata tara.In Romania, distribuit de Ro Image 2000, in colaborare cu Transilvania Film.

Bazat pe fapte reale, “De ce eu?” spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tanar procuror idealist care incearca sa rezolve un complicat caz de coruptie in tumultuosul context social-politic din Romania anilor 2000. Cristian investigheaza cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mita, fals si uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are insa implicatii la nivel extrem de inalt si ii spulbera tanarului magistrat increderea in justitie. Incercind sa descopere adevarul, Cristian intra intr-o zona periculoasa si se expune unor revelatii dureroase si neasteptate.

Protagonist este Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Braila, aflat la primul sau rol principal intr-un lungmetraj de cinema. Distributia este intregita de actorii Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucretia Mandric, Sore Mihalache, Ionut Caras, Virgil Ogasanu.

Regia ii apartine lui Tudor Giurgiu, aflat la cel de-al treilea lungmetraj din cariera dupa “Legaturi bolnavicioase” (2006) si “Despre oameni si melci” (2012). Acesta semneaza si scenariul, alaturi de Loredana Novak. Director de imagine este Marius Panduru, montajul este semnat de Lemhenyi Reka, de scenografie s-a ocupat Cristian Niculescu, iar costumele au fost create de Szelyes Andrea. Muzica este compusa de Viktor Chouchkov.

Andreea Vasile si Emilian Oprea2

“De ce eu?” este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA si SEE Cinema Network, cu participarea HBO Romania. Co-producatori: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films.

Proiectul a fost dezvoltat in cadrul Berlinale Coproduction Market, EAVE – European Audiovisual Entrepreneurs si CineLink Co-Production Market.

 CAZUL PANAIT

Cristian Panait s-a sinucis pe 10 aprilie 2002, la doar 29 de ani, aruncandu-se de la etajul patru al locuintei sale din Bucuresti. Cu un an in urma, fusese numit procuror la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului Curtii Supreme de Justitie. Printre dosarele pe care le avea in lucru se afla si cel al procurorului Alexandru Lele, de la Oradea, care a dispus arestarea lui Adrian Tarau, fiul prefectului de Bihor, sub acuzatia de complicitate la contrabanda cu produse petroliere. Panait avea misiunea de a-l ancheta pe procurorul Lele pentru presupuse fapte de coruptie si sustragere de documente. Potrivit relatarilor presei, acesta a refuzat sa-l puna sub invinuire pe Lele, in lipsa unor probe concludente, iar la nici o luna de la primirea cazului s-a sinucis. In august 2002, cazul a fost clasat, dupa ce o „expertiza psihiatrica post-mortem” ar fi dovedit ca magistratul s-a sinucis pe fondul unei labilitati psihice. Nu s-a cercetat varianta inlesnirii sau determinarii sinuciderii.

Vizionare trailer:

Loading...

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Concurs

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail