Noutati din lumea filmului, Stiri

„Boyhood” premiat la FIPRESCI in cadrul Festivalului de la San Sebastian

 boyhood_xlg„Boyhood” – Cel mai bun film al anului 2014

Filmul prezentat în închiderea TIFF 2014 va primi Marele Premiu FIPRESCI în cadrul Festivalului de la San Sebastian

Fenomenul „Boyhood”, în regia lui Richard Linklater, a fost desemnat drept cel mai bun film al anului de către membrii Federației Internaționale a Criticilor de Film, FIPRESCI. Conform tradiției asociate acestui premiu, „Boyhood” va avea o proiecție specială la Festivalul de Film de la San Sebastián, care începe pe 19 septembrie.

Filmul lui Richard Linklater a fost prezentat în premieră în România în închiderea celei de-a 13-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Proiectat în aer liber în Piața Unirii, „Boyhood” a fost unul dintre cele mai răsunătoare succese de public din istoria festivalului, strîngînd doar într-o singură proiecție peste 2000 de spectatori. Linklater a filmat timp de 12 ani și cu aceeași distribuție (din care fac parte Ethan Hawke si Patricia Arquette) evoluția reală a personajului său, Mason, interpretat de Ellar Coltrane care la începutul turnajului avea 6 ani.

“Boyhood” e un experiment unic în istoria cinematografului și un film profund universal despre maturizare, familie și trecerea timpului, în care un copil crește literalmente sub ochii noștri. E pur și simplu un film atins de grație, crud și emoționant, despre esența umană”, declară directorul artistic TIFF Mihai Chirilov.

boyhood

Sondajul “FIPRESCI Grand Prix 2014 – Cel mai bun film al anului” a adunat voturile a 553 de membri din întreaga lume. Într-o primă fază, participanții la vot au nominalizat filmele de lungmetraj ce au avut premiera mondială începând cu data de 1 iulie 2013. Acest lucru a dus la o rundă finală între patru finaliști: „Boyhood” (regia Richard Linklater), „Ida” (regia Pawel Pawlikowski), „The Grand Budapest Hotel” (regia Wes Anderson) și „Winter Sleep” (regia Nuri Bilge Ceylan).

Este prima dată când un film de Richard Linklater primește Marele Premiu FIPRESCI, trofeu acordat, în cei 16 ani de când a fost înființat, unor regizori precum Michael Haneke, Paul Thomas Anderson, Jafar Panahi, Pedro Almodóvar, Jean-Luc Godard sau Nuri Bilge Ceylan.

Cea de-a 14-a ediție TIFF va avea loc în perioada 29 mai – 7 iunie 2015.

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail