Festivaluri de film, Stiri

A saptea editie Comedy Cluj anunta schimbare intr-o combinatie de film si teatru

Festivalul Comedy Cluj 2015:  A saptea editie, o noua directie

Cea de-a VII-a editie a Festivalului lnternational de Film Comedy Cluj, care va avea loc la Cluj-Napoca in perioada 16-25 octombrie 2015, promite sa fie cea mai atractiva de pana acum, dand startul transformarii festivalului intr un melanj de film si teatru.

Pentru a acoperi cat mai multe fatete ale comediei, organizatorii au decis anul acesta sa extinda latura de scena a acestei arte prin includerea in program a mai multor spectacole de teatru. Daca, pana acum, teatrul a fost prezent la Comedy Cluj in mod izolat, cu unul, doua spectacole la fiecare editie, incepand cu acest an festivalul pune un accent mai mare pe comedia jucata pe scena. Treptat, Comedy Cluj se va transforma intr-un mix de film si teatru, un pas natural de a imbina comedia de pe marele ecran cu forma ei jucata inca de acum 2.000 de ani.

Editia din acest an a festivalului se va deschide cu filmul Ashby, comedia dramatica a regizorului si scenaristului Tony McNamara, film care a avut premiera anul acesta la Festivalul de la Tribeca si a carui scenariu a fost nominalizat printre cele mai bune ale anului de catre Asociatia Scenaristilor Australieni. Proiectia va avea loc vineri, 16 octombrie, incepand cu ora 19:00, la Cinematograful Florin Piersic. E filmul ce ne da sansa, din nou, de a-l redescoperi pe Mickey Rourke (aici in rolul unui asasin CIA la pensie si cu doar cateva luni de viata ramase), intr-o poveste despre prietenii neasteptate, vecini pe care nu stii daca sa ti doresti si disperarea pe care doar un adolescent o poate avea in nevoia de a se intrega intr-o comunitate noua.00128273_large

E doar primul din cele aproape 200 de filme selectionate pentru editia din anul acesta. O editie marcata, in special, de prezenta filmelor independente, artistice si documentare, realizate fara finantari publice sau ale unor companii gigant. Filmele independente reprezinta aproape 50% din peliculele de lung sau scurt metraj incluse in program. Productiile provin din toate zonele globului, Europa Statele Unite, pana in Malaezia si Africa de Sud, din dorinta organizatorilor de a face in continuare cunostinta publicului cu forme de umor si subiecte cat mai diverse si mai specifice diferitelor culturi.

Comedy Cluj 2015 aduce cresterea numarului de sali in care vor fi proiectate filmele. Pe langa spatiile traditionale, cinema „Florin Piersic”, cinematograful „Victoria” si Casa TIFF, se vor adauga si sali in cadrul multiplexului Cinema City atat din Iulius Mall, cat si din Polus Center.Deschidere Comedy 2014

Dezvoltarea zonei de teatru odata cu cea de-a saptea editie inseamna pentru iubitorii de comedie prezenta la Cluj a patru piese de teatru remarcabile. 39 de trepte, in regia Gabrielei Dumitru, o comedie dupa un film de Alfred Hitchcock, adaptare a romanului omonim semnat de John Buchan, ajunge si la Cluj dupa ce a fost prezent vara aceasta la Edinburgh Festival Fringe, unul dintre cele mai impresionante festivaluri de teatru din lume. Tot de la Teatrul Foarte Mic va veni si spectacolul Vania si Sonia si Masa si Spike, de Christopher Durang, in regia lui Horia Suru, piesa laureata cu premiul Tony in 2013.

„In parc”, o comedie spumoasa scrisa si regizata de Radu Iacoban, si piesa Cupluri, dupa Donald Margulies, in regia lui Vlad Zamfirescu, completeaza lista pieselor programate.

Festivalul International de Film Comedy Cluj este organizat de Fundatia Europeana pentru Cultura Urbana, cu sprijinul Banca Transilvania si Consiliul National al Cinematografiei.  Sectiunea Europeana face parte din proiectul „Legaturi europene prin cinematografie si dans” si este finantata printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei.Sectiunea World Panorama este realizata cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Cluj-Napoca, Visit Cluj si programului „Cluj – Capitala Europeana a Tineretului 2015”. Proiectul sustine candidatura Clujului pentru titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021.

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail