Stiri, Televiziune

„The Leftovers: Cei Ramasi” – Cronica episodului pilot

Cei ramasi - poster„Some bad shit’s coming, and there’s no getting around it — the grace period’s over”

Prin amabilitatea HBO Romania, marti, 24 iunie am luat parte la un eveniment special. Am urmarit in exclusivitate primul episod al noului serial marca HBO „The Leftovers: Cei ramasi”.  Serialul debuteaza din 30 iunie pe Hbo Romania, dar pana atunci va prezint mai jos impresiile mele.

Produs de Damon Lindelof, co-creator  pentru serialul mistic „Lost” si Tom Perrotta, cunoscut mai ales pentru romanele ecranizate „Election” si „Little Children”, serialul are la baza bestseller-ul cu acelasi nume scris de Perotta „Cei rămași”. Intr-o reinterpretare a ideii de Apocalipsa asa cum ne-o imaginam, ni se prezinta un scenariu sumbru in care mai multe persoane dispar subit, fara nicio explicatie. Mai exact 2% din populatia planetei lasa in urma familii indurerate, omenirea punand sub semnul credintei sau al stiintei explicatia pe care o accepta valabila. Fara a face clar daca evenimentele descrise sunt semnul unui sfarsit al lumii, cred ca mai degraba scopul va fi sa ne concentram asupra celor lasati in urma si mai putin sa cercetam misterul din spatele acelor disparitii.

Spatiul de desfasurare este o mica suburbie americana din New York, dar se precizeaza concret ca fenomenul a afectat intreaga planeta (vezi secventele de comemorare la televizor). Fara artificii mari de interes pentru audienta, personajele sunt comune. Sau cel putin asta este prima impresie dupa vizionarea episodului pilot.

Cei ramasi (15)

„The Leftovers” are nesansa de a fi lansat dupa premiera multor altor seriale, obligand astfel la comparatii sigure cu alte idei si elemente din cele cateva consacrate. Personal am identificat din primul episod conceptii inaintate in alte seriale ca „Les revenants”, „The 4400” si chiar si cu „Lost”. La ultima comparatie este posibil ca similaritatile sa fie voit observate de mine pentru ca sunt un fan declarat al acestei serii, dar au fost cel putin doua cadre care mi-au lasat impresia de deja-vu: scena cu caprioara si ideea de organizare intr-un haos care corupe si desparte, neputinta fiind pusa pe seama necunoasterii.

Screen_Shot_2014-05-19_at_8.50.57_AM.0_cinema_1200.0

Desi senzatia initiala este ca personajele asupra carora va trebui sa ne concentram atentia sunt mai multe, pe parcurs, cel putin in cazul meu, lucrurile devin clare: trebuie sa urmarim familia Garvey. Nu pentru ca ar ascunde secretul disparitiei oamenilor, ci mai degraba pentru insistenta cu care scenaristul ne face curiosi privind soarta fiecaruia. Sotia a disparut din viata lor intentionat, fiica adolescenta alearga dupa diverse iluzii, fiul adolescent face parte dintr-un cult secretos si misterios si tatal poarta pe umeri proprii demoni. Personajul detectivului, politist si tata in egala masura, mi-a adus aminte de modul in care s-a construit si personajul lui Rick Grimes din „The Walking Dead”. Si asta la mai multe capitole: om impasibil sau neputincios in fata dezumanizarii, parinte care incearca sa lege relatii cu copiii, sot care carpeste legaturi, conducatorul care se zbate sa mentina ordinea.

Leftovers

La 3 ani dupa Plecare vom face cunostinta si cu un alt personaj care cred ca va avea un rol important in desfasurarea evenimentelor, portretizat de Liv Tyler. Cert este ca nu m-a convins sa ii urmaresc traiectoria, dar actiunile sale privind optiunea de a raspunde afirmativ unei invitatii facute discret si insistent de un cult agasant si misterios vor fi decisive. Prezenta mai multor protagonisti care nu-si fac clare intentiile contribuie mai mult la dezvoltarea unui interes pentru a urmari evenimentele urmatoare.

liv-tyler-the-leftovers-hbo

Cumva am certitudinea ca serialul nu va atinge genul fantastic sau SF, urmand sa persiste ideea de dor, de singuratate si sa urmarim modul in care ne adaptam la pierderi. Coloana sonora este fantastica si se integreaza perfect in multe cadre, doua secvente primind prin contributia unor insertii muzicale, o tonalitate mai greoaie, dar in doze perfecte: caruselul de colaj cu cei trei protagonisti (tata, fiu, fiica) si pregatirea sectantilor pentru a-si face aparitia in oras.

„The Leftovers” este apasator, greoi, sufocant pe alocuri. Cu toate astea, senzatia de povara si deruta este suflata cu un sentiment de curiozitate care nu te lasa sa parasesti personajele de la primul episod. Clar o sa vrei sa vezi mai mult. Si sper sa isi mentina ritmul de neliniste, de sarada cu valabilitate partiala si sa ofere un final multumitor.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.