Festivaluri de film, Stiri

Les Films de Cannes à Bucarest 2014: Festivalul se deschide cu filmul „Leviathan”

Unul dintre cele mai puternice filme lansate anul acesta la Cannes, „Leviathan”, in regia lui Andrei Zviaghințev, deschide cea de-a cincea editie a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc intre 24 si 30 octombrie, la Cinema Patria, Cinema Studio si Elvira Popescu.

188425-leviathan-0-230-0-341-cropDupa o editie cu peste 11.000 de spectatori si majoritatea proiectiilor de seară sold-out, Les Films de Cannes à Bucarest a devenit cel mai asteptat eveniment cinematografic al toamnei. Zeci de premiere, unele introduse de cineasti de renume, elogiati anul acesta la Cannes, masterclass-uri, retrospective si evenimente speciale ii vor tine în priza pe spectatori.

Distins cu Premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes si descris, fara rezerve, drept „capodopera” de „The Guardian” si alte mari publicatii ale lumii, „Leviathan” va fi proiectat in premiera pentru spectatorii din Romania, pe 24 octombrie, intr-o seară de gală la Bucuresti. Unul dintre marii favoriti la Palme d’Or, filmul lui Andrei Zviaghintev este o incursiune in Rusia contemporana, o tara in care oamenii simpli se confrunta cu indiferenta, coruptia si politica de intimidare a statului.

Un mecanic (Alexei Serebriakov) dintr-un orasel situat in Peninsula Kola, in nord-vestul Rusiei, il infruntă cu toate puterile sale pe primar (Roman Madianov), care a pus ochii pe terenul sau. Lupta capata proporții neasteptate, scene de umor negru si absurd intercalandu-se cu unele dramatice, disperate. Titlul este inspirat de lucrarea filosofului Thomas Hobbes despre relatia statului cu cetatenii, dar reflecta si o realitate cotidiana pe malul Marii Barents – adeseori, aici esuează balene, iar carcasele lor uriase zac printre stanci.

„Leviathan” al carui scenariu, inspirat din intamplari reale din Rusia, este semnat de regizor si de Oleg Neghin, nu va putea rula in forma originala in cinematografele rusesti, din cauza legii care interzice injuraturile in spatiul public, impusa de guvernul lui Vladimir Putin. Andrei Zviaghintev (50 de ani) este unul dintre cei mai apreciati regizori contemporani rusi. In 2003, a castigat Leul de Aur la Venetia, cu filmul „The Return”. Au urmat „The Banishment”, care a concurat pentru Palme d’Or in 2007, si „Elena”, distins cu Premiul Juriului Un Certain Regard in 2011. „Pana in acest punct, nu e nici o indoiala ca Zviaghintev e unul dintre maestrii contemporani”, scria recent „The Telegraph”. Leviathan va fi distribuit in Romania de Voodoo Films.

Leviathan2

Un alt film adus in premiera de la Cannes, unde a avut parte de o proiectie speciala, este „Bridges of Sarajevo”, un film colectiv semnat de 13 regizori, inclusiv de Cristi Puiu, Jean-Luc Godard si Sergei Loznitsa. Li se alătura Aida Begić, Isild Le Besco, Leonardo di Constanzo, Pedro Costa, Kamen Kalev, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Marc Recha, Angela Schanelec, intr-un film care incearca sa recompuna imaginea unui oras si a unei parti a Europei care inca se vindeca dupa razboi. Potrivit „Variety”, scurtmetrajul lui Cristi Puiu, numit „Das Spektrum Europas”, in care doi soti, jucati de Marian Ralea si Valeria Seciu, insira clisee despre diverse natiuni si etnii, este cel mai amuzant din intregul omnibus. „Bridges of Sarajevo” va fi distribuit in Romania de Digital Cube.

Bridges of Sarajevo1

Les Films de Cannes à Bucarest a fost initiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, care a deschis prima editie si a revenit constant la Bucuresti, in anii urmatori. In fiecare an, festivalul aduce filmele castigatoare ale celor mai importante trofee la Cannes, in premiera.

Editia a cincea este organizata de Asociatia Cinemascop si Voodoo Films, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.

Detalii despre filme, în curând pe: www.filmedefestival.ro.

Ne puteți urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.

 

 

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail