Festivaluri de film, Stiri

Festivalul International de Film Bucuresti: castigatori editia a XI a

Sambata, 25 aprilie, la Cinema Studio din Bucuresti, a avut loc Gala de inchidere a celei de-a unsprezecea editii a Festivalului International de Film Bucuresti, care s-a desfasurat in prezenta invitatului special al festivalului, iconicul actor italian Franco Nero.

Premiul pentru Cel mai bun film a revenit productiei franceze „Loin des hommes/ Departe de oameni”, in regia David Oelhoffen, “pentru modalitatea inteligenta prin care se foloseste de elementele specifice genului western pentru a explora dileme morale sincere, dar si integritatea personala, pentru ca te provoaca sa te gandesti la vanitatea razboiului si, nu in ultimul rand, sa ne readuca aminte ca astazi traim in situatii identic de fragile, unde violenta poate deveni foarte usor o arma impotriva umanitatii”.

  • franco-nero-1000-1000x600Premiul pentru Cel mai bun regizor ramane in Romania, revenindu-i Anei Lungu, regizoarea lungmetrajului Autoportretul unei fete cuminti/ Self-portrait of a Dutiful Daughter. Juriul si-a motivat alegerea precizand ca premiul a fost acordat “pentru controlul vizionar al actorilor profesionisti si amatori prin montajul inteligent, umorul ironic si cadrele lungi, atunci cand granitele invizibile dintre fictiune si neprevazutul evenimentelor reale improvizate dispar si descopera curajos simbolurile si incertitudinile tinerei generatii.” De asemenea, Autoportretul unei fete cuminti a castigat si Premiul Publicului. Din 25 septembrie veti avea ocazia sa vedeti filmul si pe marile ecrane din Romania.
  • „A Girl Walks Home Alone at Night / O fata merge acasa” singura in noapte (SUA, regia Ana Lily Amirpour), unul dintre cele mai asteptate filme din selectia BIFF, a castigat o Mentiune Specialapentru stilul vizual ce-ti taie respiratie, pentru imaginea alb-negru impresionanta si pentru modul ingenios de a spune povestea, plin de simboluri ascunse ce incurajeaza imaginatia spectatorului.
  • Formidabilul debut al Anei Amirpour a fost si pe placul celor trei membri ai juriului criticii, care i-au acordat Premiul Criticiipentru capacitatea cinematografica remarcabila de a umaniza misterios si discret prototipul legendar al vampirului, evidentiind prin contrast dezumanizarea si criza de identitate tipice specifice tot mai multor oameni ai societatii contemporane din aproape orice parte a lumii.

Juriul celei de-a 11-a editii a Bucuresti IFFa fost format din Selma Mehadzic, directorul de programe al Festivalului de Film de la Zagreb, actrita germana Anjorka Strechel, Laurentiu Damian, presedintele Uniunii Cineastilor din Romania, Feti Dautovic, producator si profesor universitar de origine sarba si Edvinas Puksta, directorul artistic al Festivalului International de Film de la Vilnius.

Festivalul International de Film Bucuresti este organizat de Fundatia Charta si se desfasoara cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC), al Institutului Cultural Roman, si Uniunii Cineastilor din Romania, sub Inaltul Patronaj al Altetei sale Regale Principele Radu al Romaniei.

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail