Lansari filme, Stiri

Nominalizat la 6 premii Oscar – Carol se vede in cinematografe din 4 marile

Page1

„My angel, flung out of space…”

  • Regizor: Todd Haynes
  • Actori: Cate Blanchett, Rooney Mara, Sarah Paulson, Kyle Chandler, John Magaro, Carrie Brownstein, Nik Pajic
  • Genul: drama, romantic
  • Premii: 45 de premii si 183 de nominalizari

Stabilite in 1950 la New York, doua femei din medii foarte diferite se regasesc in chinurile sufletesti ale dragostei. Intrucat normele conventionale ale timpului sunt o provocare pentru atractia lor de necontestat, o poveste sincera ia nastere pentru a scoate la iveala rezistenta inimii in fata schimbarii.

O tanara de vreo 20 de ani, Therese Belivet (Rooney Mara), vanzatoare intr-un magazin din Manhattan, viseaza la o viata mai implinita cand, in viata ei, apare Carol (Cate Blanchett), o femeie atragatoare prinsa intr-un mariaj fara dragoste, de convenienta. Intre ele se produce o legatura imediata, ca o scanteie, ceea ce face ca inocenta primei lor intalniri sa se stinga si legatura lor sa se adanceasca.

In regia lui Todd Haynes si scris de Phyllis Nagy, „Carol” vorbeste despre natura in transformare a personajelor in cadrul genului de film calatorie. Intr-o adaptare a romanului inspirational al Patriciei Highsmith, „The Price of Salt” (Pretul sarii), si cu prestatii actoricesti impresionante, de la o distributie cu Cate Blanchett, Rooney Mara, Sarah Paulson, Kyle Chandler, Jake Lacy si Cory Michael Smith – CAROL aminteste publicului ca dorinta este de multe ori exprimata in absenta bucuriei personale.

tumblr_static_2a4wm0wmt6o0kwg4wg4484ss8_2048_v2

„Carol” descrie in mod impresionant perioada de tranzitie a anilor 1950, de dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial. America este marcata de sentimente de paranoia si, in acelasi timp, de optimism.

Pe masura ce anii postbelici vesteau prin multe voci schimbarea, autoarea de romane politiste, in varsta de 28 de ani, Patricia Highsmith, scria cel de-al doilea roman al sau, The Price of Salt (Pretul sarii), despre o atractie neverosimila si relatia de dragoste dintre doua femei din New York City – Therese Belivet si Carol Aird. Publicat in 1952, candoarea sexuala explorata in cuvintele lui Highsmith a facut din aceasta carte una dintre piesele inspirationale ale literaturii publicate la acea epoca.

Scriitoarea nominalizata la premiile Emmy, Phyllis Nagy (Doamna Harris), a adaptat scenariul dupa romanul original al lui Highsmith, iar regizorul Todd Haynes a adus povestea lui CAROL la viata pentru publicul actual.

carol-film-still-2

Producatoarea Elizabeth Karlsen a vazut o adaptare frumoasa in scenariul lui Nagy caci aceasta a simtit „ca era pur si simplu o opera rafinata”. Asociate cu regia lui Haynes, rolurile curajoase si fara frica ale lui Carol si Therese subliniaza sentimentul temelor filmului. Multiplele fete ale dragostei evolueaza din durere, atunci cand personajele gasesc curajul de a fi ceea ce vor sa fie, in ciuda teritoriului neexplorat.

„”Carol” urmareste povestea neasteptata de dragoste dintre doua femei de varste diferite si din medii sociale diferite”, spunea Haynes. „O tanara de vreo 20 de ani, Therese, se imbarca pe vaporul vietii cand o intalneste pe Carol Aird, o femeie atragatoare, mai in varsta, care are o fiica si este la inceputul unui divort. Pe masura ce aceste doua femei se indragostesc nebuneste una de cealalta, incep sa se confrunte cu conflictele pe care le provoaca atractia lor.” Haynes a dorit sa sublinieze aspectul iubirii neprevazute, caci atat Therese cat si Carol se zbat sa inteleaga semnele si semnalele care le ghideaza emotiile.
Filmul portretizeaza un moment unic in istoria in care societatea „urma o cale prescrisa”, spunea Haynes. Carol isi da seama cat de neindeplinita se simte in casatoria cu Harge, un investitor bogat. Pe fondul nesigurantei lui Carol, personajul Theresei apare intr-o stare similara de confuzie, cu un iubit devotat pe nume Richard alaturi de ea. O schimbare de paradigma de relatii prescriptive isi croieste rapid drumul in intriga.

carol (2)

Harazita sa joace personaje complexe framantate de secrete, Blanchett recunoaste ca este un „deliciu sa interpretezi” asemenea roluri ca actrita. „Consider ca darul de a juca intr-o productie bazata pe un roman al Patriciei Highsmith este acela ca viata interioara a personajelor este atat de bogata – este o maestra la a interpreta personaje care recunosc, intr-un fel, ca fiecare adult are un secret.” Jucand anterior intr-o adaptare a lui Highsmith, in The Talented Mr. Ripley (Talentatul domn Ripley), Blanchett era familiarizata profunzimea personajului pe care trebuia sa il interpreteze in acest nou rol.

Sandy Powell a ajutat la crearea viziunii lui Haynes si Lachman in calitate de creator de costume pentru film.

Filmul „Carol” (urmariti pagina de facebook pentru noutati) este distribuit de ProVideo Romania in cinematografe din 4 martie 2016.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.