Festivaluri de film, Stiri

Amat Escalante, castigatorul Premiului pentru regie la Cannes – invitat special Les Films de Cannes a Bucarest

 Amat Escalante - invitat special Les Films de Cannes a BucarestAmat Escalante, unul dintre cei mai provocatori cineaști contemporani, distins anul acesta cu Premiul pentru regie la Cannes, vine pentru prima dată în România, la cea de-a patra ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 25 – 31 octombrie, la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu și CinemaPRO din București

Controversatul Heli va deschide Les Films de Cannes à Bucarest pe 25 octombrie.

 Filmul va fi distribuit în România de Asociația Macondo și va putea fi văzut  în cinematografele din România din luna noiembrie.

Cineastul mexican Amat Escalante, câștigătorul Premiului pentru regie la Festivalul de la Cannes cu unul dintre cele mai controversate filme ale ediției, Heli, vine pentru prima dată în România, în deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest.  Regizorul este unul dintre invitații speciali ai ediției, alături de Abdellatif Kechiche, câștigătorul Palme d’Or, care își va prezenta în premieră filmul La Vie d’Adèle: Chapitres 1 & 2/ Adele: Capitolele 1 și 2.

Escalante, un autodidact remarcat de la primul său film, realizat la doar 26 de ani, va avea o discuție cu studenții de la școlile de cinema, se va întâlni cu jurnaliștii români și va răspunde întrebărilor spectatorilor la proiecțiile filmelor sale.

Heli, un film cu o imagine impresionantă și cu scene de violență extremă, a șocat audiența de la Cannes. Mexicul de azi, o țară a contrastelor și paradoxurilor, e ca un câmp de luptă pe care cad victime familii întregi – circa 70.000 de oameni prinși în războaiele duse de mafia drogurilor au murit în ultimii șapte ani. „Cu siguranță, este filmul cel mai explicit și mai realist în violența lui din tot ce am văzut la Cannes din 2009 încoace, de la Kinatay al lui Brillante Mendoza”, scria „Variety”.

Heli_regia Amat Escalante

Estella are 12 ani și locuiește cu tatăl, cu fratele ei, Heli, cu soția acestuia și cu copilul lor. Nici prezentul și nici viitorul nu par să le rezerve mare lucru. Un tânăr cadet de 17 ani se hotărăște s-o ia de soție și să fugă împreună, însă are nevoie de bani. Drogurile confiscate de superiorii săi din poliție și oficial distruse i-ar putea aduce bani buni, așa că tânărul decide să le fure. Consecințele vor fi dramatice.

Trailer:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=tUY5kZmgxpc&w=560&h=315

Celelalte două lungmetraje ale lui Amat Escalante (34 de ani) , ambele premiate în numeroase festivaluri, au surprins audiența de la Cannes. Debutul Sangre (2005), distins cu Premiul criticii internaționale – FIPRESCI în secțiunea Un Certain Regard, este povestea unui tată a cărui rutină de cuplu e întreruptă de venirea fiicei sale dintr-o căsătorie anterioară; Los Bastardos, inclus în aceeași secțiune a Festivalului de la Cannes, trei ani mai târziu, urmărește doi imigranți mexicani în Los Angeles care primesc într-o zi o sarcină suspect de bine plătită. Los Bastardos va fi proiectat și pentru spectatorii de la București, în prezența regizorului.

 

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail