CineCronici

The Irishman (2019) – filmul cu gangsteri marca Martin Scorsese despre crima, politica si alegeri sau regrete

„ Jim y Hoffa: Would you like to be a part of this, Frank? Would you like to be a part of this history?

Frank Sheeran: Yes, I would. Whatever you need me to do, I’m available.”

  • Regizor: Martin Scorsese
  • Actori: Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Ray Romano, Bobby Cannavale, Anna Paquin, Stephen Graham, Stephanie Kurtzuba, Jesse Plemons, Harvey Keitel
  • Gen: Drama, Crima
  • Premii: 7 premii, 3 nominalizari (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 209 minute

„The Irishman” este unul dintre cele mai asteptate filme de pe NETFLIX,  o productie eveniment care reuseste sa se ridice la nivelul asteptarilor trasate de faptul ca la carma regizorala sta Martin Scorsese. Iar aici domnul reuseste sa fidelizeze genul filmelor cu gangsteri in stilul epic specific. Filmul are la baza cartea “I Heard You Paint Houses”, publicata in 2014 de Charles Brandt, un fost procuror (o poti comanda aici).

Cu o distributie deloc de neglijat, una care marcheaza vechi colaborari, ii veti recunoaste pe Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Ray Romano, Harvey Keitel, multi dintre ei in aparitii care le fac cinste dupa multe compromisuri pe partea filmografiei. Cert este ca domnii care stau pe poster reusesc, dupa mult timp, partituri care le fac cinste si care ii ajuta sa se reinventeze, sa iti aminteasca ce ii facea atat de deosebiti in urma cu cateva decenii in productiile cu mafioti.

Peste 200 de minute in care nu prea ai timp sa te plictisesti, mai ales cand stii deja care este stilul abordat de Scorsese, cand vine voba despre creat atmosfera si dezvoltat personaje. Iar asta fara sa faca risipa de momente oportune in a soca sau a emotiona.

Productia face cronica unui criminal, Frank Sheeran (Robert de Niro) zis Irlandezul. Un veteran din al Doilea Razboi Mondial, a invatat cand era soldat sa ucida in numele altora. Circumstantele il aduc fata in fata cu Russell Bufalino (Joe Pesci), liderul lumii mafiote care conduce Philadelphia si zonele invecinate. Curand devine o figura importanta in aceasta lume. Cam asta este tot ce trebuie sa stii, pentru ca oricum povestea, stratificata, este una extrem de complexa si ofertanta in schitarea conflictelor si circumstantelor.

In scenariu mai apare carismaticul Jimmy Hoffa (Al Pacino), un personaj uimitor creionat si interpretat. Cert este ca povestea lui Sheeran i-a fost povestita autorului cartii de el insusi si aceasta istorisire a stat la baza scrierii volumului, iar acum este ecranizat.

The Irishman - Irlandezul: Asasinul mafiei (2019)

The Irishman – Irlandezul: Asasinul mafiei (2019)

Martin Scorsese reuseste sa reconstruiasca fantastic faptele folosindu-se de scene in flashback, ocazie cu care intalnim versiuni stilizate si tinere ale trio-ului ce poarta intregul film pe umeri. Asta pentru ca nu se urmeaza un timeline cronologic si s-a impus folosirea unor efecte speciale impresionante. Pana la a simti ca citesti pe chipurile protagonistilor trecerea anilor, care au venit si cu obligatia de a reflecta la deciziile lor. 

Personajele isi pun rareori moralitatea la indoiala. Insa, cert este ca ultima jumatate de ora implica acea nota nostaligca, amaruie, care iti reamineste ca anii nu iarta pe nimeni si nimic, gratie portretelor dure facute singuratatii si imbatranirii. Dar si prin prezentarea realista ale implicatiilor unei vieti pline de violenta.

In timp, filmul „Irlandezul: Asasinul mafiei” isi va fi revendicat si castigat (deja) statutul de capodopera, fara ca asocierea sa fie facuta de dragul discutiei. Intra sigur in aceeasi linie cu titlurile despre crima organizata precum “Goodfellas”, “The Godfather”, “Scarface”, “Once Upon a Time in America”, “The Untouchables”, “Road to Perdition”. Iar unul dintre punctele de interes pentru reusita lui Scorsese este faptul ca prezentarea este intensa, deloc grabita, evenimentele redate subiectiv.  In mod special din perspectiva lui Sheeran, un personaj pe care Robert de Niro il duce la perfectiune prin expresii si trairi ce mimeaza cand regretul, cand speranta sau ratacirea.

The Irishman - Irlandezul: Asasinul mafiei (2019)

Jimmy Hoffa (Al Pacino) and Frank Sheeran (Robert De Niro) debate Hoffa’s next move. © 2019 Netlfix US, LLC. All rights reserved.

“The Irishamn” nu se sfieste sa sperie, sa incante si sa te oblige sa iti tii respiratia in divese momente. Este ca un epilog de multumire pentru tot ce reprezinta subgenul filmelor cu si despre gangsteri – citeam undeva ca este ca o reamintirea a faptului ca impartasim umanitate chiar si cu protagonistii de detestat de aici. Iar mare parte din caracterizarile lor deriva din conversatiile scrise si rostite cu atata convingere.

Filmul este disponibil pe Netflix – aici

Vizionare trailer:

Loading...

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.