Seriale

The Good Doctor (2017-) [SERIAL]

„Why are you so hard on yourself? I’m sure you got made fun of a lot when you were a kid, and that leaves a mark. I know. But you gotta shake it off, rub some dirt on it. You’re never gonna be happy if you constantly live in fear.”

  • Gen program: serial – drama
  • Creatori: David Shore
  • Actori: Antonia Thomas, Nicholas Gonzalez, Beau Garrett, Hill Harper, Richard Schiff, Will Yun Lee, Tamlyn Tomita
  • Premii: 1 premiu, 13 nominalizari (la data publicarii)
  • Episoade: 18 ep – sez 1; 18 ep – sez 2, 6 –  sez 3 (TBA)
  • Disponibilitate: pe AXN din 3 octombrie 2019

CITESTE aici recomandari seriale despre medicina

Serialul „The Good Doctor” (Doctorul cel bun) se pregateste sa isi faca oficial intrarea in Romania, iar drama medicala promite sa fie cu niscaiva tragedii si lectii despre umanitate. Pana la urma la ce te-ai astepta de la o productie care pune in centrul povestii un tanar extrem de inteligent, inzestrat cu bunatate si diagnosticat cu autism, insa respins de cei din jur?

Daniel Dae Kim, pe care il stiti poate ca Jin din Lost a remarcat o serie de televiziune cu plot similar in Coreea de Sud si pentru ca  a simtit potential s-a grabit sa faca un remake, inainte de a o face altcineva in locul lui. Iar asta dupa multe insistente si se pare ca a avut dreptate. Iar cand la carma proiectului a venit David Shore, creatorul serialului Fox „House” cu Hugh Laurie, atunci lucrurile s-au asezat mai bine. „The Good Doctor”  este produs de studiourile Sony Pictures Television si ABC, iar lucrurile nu prea par facute de mantuiala ca sa iasa bine la cifre.

Punctul de interes al serialului este Freddie Highmore care face o trecere uimitoare de la psihopatul sociopat din „Bates Motel” la individul umil si respectuos care vrea sa se se faca placut, fara sa atraga atentia asupra-i. Dupa cinci ani cand a fost Norman Bates, te-ai astepta sa fie putin stangaci in a mima umilinta si empatia. Freddie Highmore face o trecere discreta de la un individ mutilat psihic, la un tanar inocent, temperat, cuminte. Performantele sale sunt de laudat, mai ales cand trebuie sa gesticuleze cat sa fie credibil in rolul cuiva care sufera de autism, un tip caruia ii este greu sa se faca inteles, sa faca interactiuni sociale si are dificultati in comunicare.

Ironia este ca sufera de sindromul savantului, iar asta il face un tip extrem de important pentru o echipa medicala. Lucru care atrage atentia cuiva, pana la a-l angaja, Aaron Glassman (Richard Schiff), care cu siguranta are o poveste emotionata in spate.

Imi place debutul noului angajat este privit cu neincredere – toti membri consiliului resping propunerea, pentru ca pana la urma vorbim despre angajarea unui medic care sufera de ceea ce se crede a fi o afectiune mentala. Episodul pilot incepe tocmai prin a ne arata cat de capabil si smart este individul, printr-un caz extrem de complicat, caruia ii face fata cu minim de resurse. Dar mai mult mi-au placut incapatanarea cu care se face auzit, insistenetele cu care este determinat sa ii salveze viata pacientului.

Sunt sigura ca Shaun Murphy, personajul interpretat de Freddie, a fost o adevarata provocare pentru actor. Acesta are un anume stil de vorbire, priveste intr-un mod ciudat si asta da autenticitate protagonistului care este credibil in tot ce inseamna spectrul bolii de care sufera. Pentru public va fi in egala masura un challenge, cand va trebui sa urmareasca modul in care tanarul se adapteaza la noile incercari. Dupa ce abandoneaza o viata linistita (in contrast cu o copilarie agitata si trista) dintr-un orasel micut, acesta ajunge intr-o metropola galagioasa si da doar peste atitudine rautacioasa.

Primul episod poate ca incearca prea mult sa acopere din mai multe zone – cine, ce si cum este, dar cumva este suficient cat sa iti faci o parere despre fiecare individ in parte. Plus ca si producatorii au trebuit sa fie atenti la modul in care trateaza subiectul, de altfel unul sensibil, pentru ca orice perspectiva gresita sau nedreapta ar fi putut condamna rapid si sigur seria. Din fericire, nu este cazul, iar viziunea despre bolnavii cu autism ramane una demna. Si noua ne reamineste ca prejudecatile taie din aripile altora.

Serialul surprinde destul de transant ideea de prejudecata si de conceptii gresite, dar si unele teme mai motivationale despre a da sanse, despre a acorda incredere si ca iti poti depasi oricand, daca ai ajutor, conditia si temerile. Show-ul procedural nu se indeparteaza de parametrii unui serial medical si parca mi-ar placea uneori sa isi asume ceva riscuri. Ramane de vazut care va fi evolutia si ce formula contureaza flashback-urile care vin in completarea unui puzzle.

Au mai scris despre serial: Malaezu, Movie News.

Doctorul cel bun – din 3 octombrie pe AXN Romania, de la ora 22:00

Vezi si...

1 Comment

  1. Tedy at  -  Răspunde

    M-a surprins plăcut pe mine unul care nu ma uit la seriale medicale am ajuns la zi într-o săptămână. Îmi place ca pe parcursul sezonului 2 episoadele încep sa aibe legătură mai mult în sensul de ce fac personajele. El rămâne procedural dar vad ca au deja în obicei ca episoadele 11-12 sa fie legate.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail