„You can’t choose who you’re attracted to. You can’t engineer a relationship. You are who you are. Don’t let anyone take that away from you,”
- Gen program: serial comedie, drama
- Creator: Laurie Nunn
- Actori: Emma Mackey, Gillian Anderson, Asa Butterfield, Connor Swindells, Kedar Williams-Stirling, Ncuti Gatwa
- Premii: niciun premiu, nicio nominalizare (la data publicarii)
- Episoade: 10 – sez 1; serial
- Disponibilitate – din 11 ianuarie pe platforma Netflix
Daca iti plac serialele cu adolescenti, trebuie sa stii ca Netflix iti face o propunere dulce-amaruie – pe 11 ianuarie pe platforma are premiera „Sex Education”, o productie cu un farmec aparte si povesti dramatice relatate cu doze de umor.
Serialul este unul perfect din categoria „coming of age” si reda intocmai ideea de maturizare si de cautare a identitatii, comparandu-l cu la fel de cuprinzatorul „Charlie Bartlett”. Acolo il vedeam pe regretatul Anton Yelchin, in rolul fiului unei familii instarite cum devenea psihologul colegilor sai de liceu, asistand la diverse relatari care mai de care mai amuzante sau triste. Aici lucrurile sunt putin diferite pentru ca avem dezbateri pe teme specifice.
Cea mai recenta portretizara a adolescentilor facuta de Netflix – dupa „The End of the Fucking World”, „American Vandal”, „13 Reasons Why” sau „Everything Sucks” – ii aduce impreuna pe Gillian Anderson si Asa Butterfield ca mama si fiu. Ea este psiholog si terapeut sexual, iar el un introvertit care ar evita cu orice pret astfel de discutii. Cu interpretari faine, cei doi sunt intr-un duel permanent, dar fara sa para o raca inutila intre generatii, ci mai degraba se fac schitari de personaje umanizate frumos, surprinse cu propriile drame.
Insa in seral primeaza partea dedicata tinerilor – fiorii dragostei, umilinte care vin cu pubertatea, anxietate, emotiile de examene si altele.
Sex Education: despre serialul original Netflix
„Intercourse can be wonderful.But it can also cause tremendous pain. And if you’re not careful, sex can destroy lives.”
Dramedia „Sex Education” este o productia britanica extrem de echilibrata care se poate urmari cate putin in fiecare seara, relaxand, care place mai ales daca esti fan al acelor productii din anii ’80 – remember John Hughes? (adauga si ceva „Big Mouth” in ecuatie). Plus ca se fac si niste hinturi cool in zona asta si numai, cu referinte faine care te vor provoca.
Si din punct de vedere vizual arata tare bine, serialul avand o cromatica faina, intreaga actiune parand parca rupta din cele mai nonconformiste decoruri retro. Pentru ca deh, the 80s (OMG!) este momentul actiunii.
Asa cum ii spune si titlul, „Sex Education” este despre sex – care poate fi fie o prima experienta minunata, fie ingrozitoare, ciudata, stanjenitoara. Oricum, diferita pentru fiecare. O sa cunoastem tocilare virgine dar si fete rele care le terorizeaza pe cele din urma. Din fericire nu o sa observam intocmai cliseele genului – sexul este aici cumva doar motivul cu care ajungem sa cunoastem personajele. Unele cu si altele fara experienta sexuala, o sa le intelegem pentru ca se apeleaza fie la empatie, fie la glume, dar niciodata la un misto fara sens – gandeste-te mai degraba la o extensie mai distractiva a ceea ce vedeam in „Skins”.
Dr. Jean Milburn (Gillian Anderson) este mama lui Otis (Asa Butterfield), un tanar de 16 ani. Jean este terapeut de sex, iar Otis nu este tocmai confortabil fiind „subiectul” ei principal. Aici nu o sa vedem dinamica aia obositoare de relatia materna, desi cei doi se iubesc. Nu vrea sa recunoasca, dar tanarul stie mai multe decat ar vrea si ar avea nevoie si ajunge astfel sa isi foloseasca cunostintele pentru a-si ajuta colegii de liceu cu problemele lor.
Fara ca acesta sa fi facut sex, incepe un fel de sedinte underground de consiliere cu ajutorul unei tipe outcast – foarte buna Maeve (Emma Mackey). Iar Otis face ceva fain, care m-a pus pe ganduri: lasa oamenilor spatiu si le permite sa vorbeasca cand si cum simt.
Una dintre cele mai bune povesti ale serialului (evolueaza mai multe in paralel) este cea a lui Eric (Ncuti Gatwa, promitator), un tanar amuzant, entuziast si ambitios gay. Motiv de curiozitate si cumul de frustrari este interesant de urmarit mai ales din perspectiva familiei lui careia incearca sa i se explice.
Vedem mai multe forme de panici si frici, de elevi disfunctionali pe care Otis ii ghideaza. Clientii sai il numesc „sex savant”, „mum man” sau chiar si “that weird sex kid who looks like a Victorian ghost.” (preferata mea). Protagonistul ajuta, indirect, si audienta tanara confuza uneori, mai ales prinsa in timpurile moderne unde totul pare mai complicat.
Produsa de Laurie Nunn, seria in zece episoade „Sex Education” este una care vine cu o propunere fresh pe zona serialelor pentru adolescenti si cel mai important este ca are o poveste bine spusa. Cel mai recent brit-com face diferenta dintre sex si educatie sexuala si totul prin prisma unor relatari despre autodescoperire intru-gasirea identitatii.
Cand crezi ca show-ul devine mai greoi, ramane mesajul despre importanta afirmarii personale si despre cat de esentiala este comunicarea sau sa te faci si fi inteles. Da, poate ca nu este pentru oricine, dar are ceva de spus pentru fiecare – in ciuda unui umor negru sau a unor situatii penibile usor cringe.
Oh, si coloana sonora este mi-nu-na-ta!
Vezi si...
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Leave a reply