Geek Stuff

Un serial ca un joc: Westworld iti dezgheata mintea

Westworld: nu din vest vine Gelato, dar serialele western futuriste sunt de savurat

Cunosti sentimentul ala ciudat de bucurie si tristete care te incearca in acelasi timp, atunci cand urmaresti un serial dat naiba de bun? Bucurie pentru ca, fir-ar, astea cu termeni la superlativ sunt atat de rare incat ajungi sa le apreciezi altfel cand le gasesti, iar tristete pentru ca pe masura ce avansezi cu inca un episod ramai cu tot mai putine episoade de urmarit. Cam asta am experimentat eu in weekend cand am urmarit intr-un maraton coplesitor thrillerul SF Westworld – stiu, stiu, tarzior. Productia originala HBO intrece la multe capitole hit-ul Game of Thrones, din aceeasi ograda, de care probabil stiu deja toate comunitatile pamantene si galactice. Westworld este invers proportional la popularitate cu calitatea productiei. Ceea ce este trist, daca ma intrebi pe mine. Dar am zis ca este cazul sa scriu despre. Merita. Merita cu teorii dezbatute dupa, cu rontanele si chestii dulci in timpul vizionarii si cu un astampar dupa. Nu de alta, dar sezonul al doilea din Westworld incepe abia in 2018.

Colaj de imagini din deserturile gelato de la Siviero Maria

Am amanat atat de mult timp sa il vad, incat aproape ca uitasem de el. In urma unei provocari am acceptat sa il vad. Nu ca as mai fi avut nevoie de alte recomandari, ca doar stiam la ce ma inham (si la propiu, si la figurat ca sunt ceva scene cu calarie). Iar Westworld nu este cea mai simpla productie cand vine vorba despre scenariu, asa ca optiunea de binge-watching este pe cat de datatoare de dependenta, pe atat de obositoare, cand trebuie sa fii atent la o sumedenie de detalii. Si nu ca ar fi neplacut.

Ca sa va conving ca serialul asta merita, va enumar mai jos cateva motive pentru care trebuie sa vedeti Westworld si de ce cred ca se potriveste sa fie degustat cu un desert aparte de gelato la Siviero Maria – mancat pe nerasuflate ca domnul de mai jos, o aparitie episodica din serial.

Pe cuvant de cinefil de nu am incercat sa gasesc mai putine elemente, da’ stiu ca nu o sa ii fac dreptate, chiar de as inventa vreo particica.

Imagini pentru WESTWORLD GIF

Un serial ca un joc: Westworld – motive ca sa urmaresti cel mai nou serial original HBO
  • Mare parte din actiunea serialului este mutata din ambianta futurista in peisaje nisipoase desprinse din filmele western. Pana la urma vorbim despre o lume desertica, mereu inabusitoare. Desi activitatile personajelor nu o sa fie mereu doar meditative, tie ti-ar prinde sa iei un ragaz ca sa consumi putina inghetata. Nu fortez nota – o sa vezi ca uneori totul devine sufocant: si la propriu, si la figurat.
  • Villain-ul iti da fiori pe sira spinarii – si daca personajul negativ este atat de chill, cred ca o idee buna ar fi sa gasesti o atlfel de explicatie faptului ca brusc iti este frig. Problema ar fi sa imi dau seama cine sperie mai mult: Ed Harris prin prezenta glaciala sau Anthony Hopkins prin aparitiile senile si usor paranoice.
  • Posibilitatile din poveste sunt multiple  – Westworld te lasa cu o multime de intrebari. Dar nu asta il face musai deosebit, ci faptul ca are mai multe influente si ca imbina la fel de multe genuri pentru a se contopi intr-un compus perfect, cam cum este gelato. La suprafata avem un SF-western, dar pe masura ce avansam descoperim un thriller cu conspiratii, o drama.
  • Sezonul 1 din Westworld s-a incheiat in decembrie 2016. Continuarea, sezonul al doilea, o sa inceapa abia la anul, ceea ce inseamna o pauza de doi ani, timp indelungat pentru a urma cursuri de cofetar, de a planui nunta perfecta dintre Jon Snow si Daenerys sau pentru a gasi un raspuns la „alta intrebare”.
  • Intr-un serial in care robotii cu inteligenta articficiala sunt creati pentru a fi amuzanti sau umiliti, oamenii sunt prezentati ca personajele negative – o nota indrazneata care se potriveste cu tema moralizatoare a serialui,de altfel atipica.
  • Uite ceva la care nu te-ai gandit cu siguranta: Westworld este influentat de dinamica si grafica jocurilor video – cel putin la concept. Asta au spus creatorii Jonathan Nolan si Lisa Joy. Musafirii dau bani sa intre intr-un loc unde fac ce vor, de la crime, pana la torturi, mai degraba o fascinatie a unui joc cu un singur jucator. Cu toate ca radacinile sunt ale unui sci-fi din ’73, sa dam Cezarului ce-i al Cezarului: sceanariul este gandit ca un joc video modern.
  • Cuget, deci exist, ar titra motto-ul serialului. Cand esti atent sa nu dai inghetata peste tine, ar fi o idee buna sa notezi dialogurile alea filosofice si moralizatoare. Si asta se intampla fix cand spui ca gata, acum iei o pauza de la analiza. Aici nu prea ai incotro. O sa vezi ca peste cateva episoade o sa dezvolti o empatie uriasa pentru androizi, Ramificatiile sunt complezxe, nu atat de simple pe cat incerc eu sa le rezum si nedrept.
  • Distributia este e-x-c-e-l-e-n-t-a. Insa daca este unul care se pricepe sa ridice si mai mult gradele din termometre, si scuzati momentul de fangirlng, deloc potrivit serialului, de altfel sobru, acela este Jimmi Simpson, in rolul lui William.
  • Inteligenta artificiala sau mai degraba modul in care este redata dar si explorata aceasta tema este pur si simplu uimitor. Desigur, nu este nimic nou sau original in acest sens, Westworld imparte multe dintre perspectivele din serial cu alte zeci de productii, dar a reusit sa incropeasca o reteta inedita, mai cu seama ca multe povesti sunt redate din perspectiva androizilor.
  • Ascultati muzica intro si spuneti la ce va duce cu gandul: pe-o parte lucreaza ca un mijloc de a te castiga, pe de alta te familiarizeaza cu spectacolul la care o sa iei parte. Si nu este unul catusi de putin banal, desi aproape totul lucreaza ca un avertisment ca sa te pregateasca pentru o concluzie covarsitoare. La final o sa iti dai seama ca intrebarea de mai jos este cea mai mica problema a universului:

Imagine similară

  • Este derutant. Este foarte derutant. Desigur, nu este foarte atragatoare aceasta prezentare, dar cand spre final iti dai seama cum a fost gandit totul, o sa iti multumesti ca nu ai renuntat, nici macar cand nimic nu parea sa aiba sens
  • Imaginea si efectele speciale sunt exceptionale, la fel si decorurile si costumele puse in scena de creatorii si producatorii care nu s-au zgarcit la buget.
  • O sa fie interesant sa vezi o combinatie intre Matrix si Ex Machina, care se intalnesc cu Groundhog Day si cu orice film unde luptele se dau intr-o arena improvizata.
  • Un lucru de care pot sa te asigur dupa 10 episoade urmarite cu pauze decente intre, este faptul ca nimic nu este ceea ce pare, asa cum nici inghetata nu este gelato, nici binginul nu este memorabil daca nu dai o alta definitie sedentarismului si mesteci si ceva in fata ecranului (a se nota ca incurajez miscarea, care se scuza doar cand apar episoade noi din serialele urmarite).
  • Daca iti plac serialele cu multe intorsaturi de situatie, asa numitele twisturi care te racoresc, atunci o sa vrei sa vezi Westworld. Bine, nu ai de unde sa stii daca iti plac scenariile astea cu schimbari neasteptate, ca nu prea se fac asa multe, dar sunt sigura ca asta o sa fie pe gustul tau.

Tu ce seriale urmaresti? Care crezi ca este acela care se potriveste cu o cupa de inghetata langa?

Vizionare trailer Westworld serial:

Vezi si...

12 Comments

  1. Lucian at  -  Răspunde

    Multumesc pentru recomandare. O sa-l vizionez pe HBOGO!

    • Angela at  -  Răspunde

      Asa sa faci 🙂 Este prea bun serialul ca sa il ratezi: printre cele mai bune din ultimii ani. Nu o sa regreti.

  2. Mia at  -  Răspunde

    Multumesc pentru recomandare! O sa ma uit.

    • Angela at  -  Răspunde

      Cu mare drag! Ma bucur ca iti place 🙂 Sa revii si cu niste pareri dupa vizionare, cand il incepi.

  3. Simona at  -  Răspunde

    Angela, ce imi faci! Am o pofta imensa de inghetata acum pe caldurile astea. Si mi-ai facut si pofta sa revad cel mai bun serial eveeer <3 Dar musai cu inghetata de data asta 😀

    • Angela at  -  Răspunde

      Hahaha! Touche! Pai daca nu mancam acum, atunci cand? Inghetata, gelato, milkshake, dulce si rece sa fie. Si variantele sunt infinite. M-am gandit ca o sa intervii cu un mesaj, stiu ca ti-a placut Westworld. Si cand ma gandesc de cate ori mi-ai spus despre el 😀 Vinovata!

  4. Natalia at  -  Răspunde

    „Cunosti sentimentul ala ciudat de bucurie si tristete care te incearca in acelasi timp, atunci cand urmaresti un serial dat naiba de bun?”… Si inca cum! I love it!

    • Angela at  -  Răspunde

      OH, ce ma bucur! Multumesc pentru mesaj! E fain tare, nu? Ciuda, cum am zis. Ciudat de placut. Tu ce seriale urmaresti?

  5. Andreea at  -  Răspunde

    Westworld e inca un serial care nu m-a prins, mi se pare ca seamana prea mult cu Dollhouse, fara sa fie la fel de reusit ideologic, desi mult mai bun ca productie. Dar inghetata merge bine cu orice, mai ales cu domnul de mai sus 🙂

    • Angela at  -  Răspunde

      Am vazut si eu Dollhouse, dar nu l-am terminat. Mi se pare ca spre final, desi incepuse un plot foarte interesant cu Apocalipsa, nu prea mai avea niciun fir narativ de care sa se tina si devenise haotic. Westworld este completi diferit din punctul asta de vedere si merge cu tinta sigura. Iar finalul…. senzationl. Poate ii mai dai o sansa 🙂 Glad you noticed him :p

  6. Emil Calinescu at  -  Răspunde

    Dupa articolul oricat mi-as dori sa urmaresc serialul fara inghetata, nu voi putea. Acu trebuie sa ma decid ce aroma, ceea ce e mai complicat decat pare 🙂

    • Angela at  -  Răspunde

      Buuun, deci mi-am atins scopul. Glumesc, nu-mi propusesem asta, dar nu o sa regreti 😀 Eh, nu este chiar atat de dificil, ci doar solicitant, mai ales cand sunt atatea variante. Eu as recomanda ceva mai fresh, din fructe. O sa ai nevoie, dupa ce serialul asta o sa iti dea multe teme de gandire.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail