„I was not caught/Though many tried/ I live among you/ Well disguised/ I had to leave/ My life behind/ I dug some graves/ You’ll never find.”
In urma cu un an Matthew McConaughey si Woody Harrelson, atat in calitate de producatori, cat si ca actori ai serialul „True Detective„, revolutionau piata serialelor de televiziune, printr-o abordare filosofica si apasatoare a muncii de detectiv si a motivatiilor in rezolvarea cazurilor.
O simbioza directa si discreta intre crima si drama, productia gandita ca o antologie, va avea in fiecare sezon o alta distributie, o alta poveste, dar fiecare va avea in comun o directie axata pe fictiunea pulp detective. Cu influente asumate marca David Lynch, si afirmate de regizorul Cary Fukunaga (vezi „Twin Peaks”), show-ul vine de data asta cu o perspectiva mai moderna, dar pastreaza tema unde omul face rau altui om, existand posibilitatea ca si varianta 2015 sa devina una culta, neglijand orientarea politica.
Avem portetizari si parade false cu aceleasi suflete torturate, cu dureri si pierderi, impovarari din trecut, traume sau suferinte cauzate de unele alegeri radicale, dar aparent deloc regretate. Se pastreaza tematica misterioasa si lumea fara culoare sau umor, mutata acum in zone industriale si prafuite, guvernate de coruptie, sete de putere, manipulare, jocuri diplomatice sau decadenta urbana.
Dezavantajul in a avea un termen de comparat, de altfel unul puternic, este ca indiferent de complexitatea povestii, va fi greu sa egalezi relatiile valoroase sau momentele profunde din primul.
Drama politista ii are in rolurile principale pe Colin Farrell, Rachel McAdams, Taylor Kitsch, Vince Vaughn, Kelly Reilly, de altfel candidati care au starnit controvese imediat ce au fost anuntati. Printre ei si eu, nemultumita de distribuirea lui Vince. Permiteti-mi sa spun cat de mult m-am inselat si cat de solide sunt performantele sale, dovedind ca este capabil si convingator, cu toate ca avusese o incercare cu genul thriller, una rusinoasa in „Psycho” sau cu previzibilul „Domestic Disturbance”. Way to go, sir!
Taylor nu are cum si nici timp sa se remarce, Rachel este absolut superba, iar Colin confirma ceea ce stiam deja, mai exact ca poate rataci cu usurinta, daca personajul asta ii cere.
Parte neo-noir, parte drama si mai mult psihologie, sezonul doi al „True Detective” este intunecat, este provocator si este sustinut de coincidente care lucreaza in favoarea personajelor, fragment dintr-un scenariu al angajamentelor. Personaje care duc o greutate ce pare a afecta tot serialul intr-un mod favorabil, quartet-ul de actori avand multiple handicapuri care sunt revelate pe bucatele si care sigur, odata dezvaluite, vor cadea ca niste piese de domino.
Poate ca cea mai mare hiba a noii abordari este ritmul mai lent si renuntarea la artificiile care demontau adrenalina si o redefineau. Am certitudinea ca tot ce am vazut pana acum este doar un butoi de pulbere care va exploda in episoadele viitoare.
Un serial pe care nu ai voie sa il urasti pentru ca iti promite sa compenzeze lipsa unui plot cu ocultism cu ceea ce pare a fi o incursiunea in lumea mafiei cu secretele de culise a ceea ce inseamna lupta pentru putere si pentru infruntari de orgolii, sadism personal si acceptarea unor chinuri.
Serialul „Detectivii din California” debuteaza luni, 22 iunie 2015, de la 4:00. Il puteti urmari in acelasi timp cu premiera din SUA, la HBO sau pe HBO GO. Primul episod se va relua luni seara, de la ora 20:00.
Vizionare trailer:
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
1 Comment
"True Detective" II: cronica primelor episoade "Detectivii din California" - CineAmatorCineAmator