” It’s a strange feeling. Everywhere I go, I’m the first. Step outside the rover? First guy ever to be there! Climb a hill? First guy to climb that hill! Kick a rock? That rock hadn’t moved in a million years! I’m the first guy to drive long-distance on Mars. The first guy to spend more than 31 sols on Mars. The first guy to grow crops on Mars.”
- Regizor: Ridley Scott
- Actori: Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Michael Peña, Kate Mara, Sean Bean, Sebastian Stan, Aksel Hennie, Chiwetel Ejiofor, Donald Glover
- Gen: Drama, SF
- Premii: un premiu, nicio nominalizare
- Tara: SUA
- Durata: 141 minute
Inca de la Odiseea lui Kubrick filmele despre explorarea spatiului au prins curaj, desi au trecut decenii pana sa primim valul de productii care sa surprinda ordinea, izolarea si linistea de-acolo. Indiferent ca sunt diferit imaginate acum. Abordarea science-heavy de aici se indeparteaza de multele adaptari horror cu misiuni pe planeta Rosie, iar daca Ridley Scott ar alege sa salveze personajul lui Matt Damon, ar putea foarte bine sa devina primul care paraseste Marte in viata, dupa „Mission to Mars”, „Total Recall”(here’s the first, sorry), „Ghosts of Mars” sau „Doom”.
Ridley Scott, expert in a-si pune amprenta pe filme care devin cult (vezi „Blade Runner”, „Thelma & Louise”, „Gladiator”, „Body of Lies”) a mai explorat neantul spatiului. Alaturi de Sigourney Weaver alegea sa stationeze pe nave spatiale si isi obliga echipajul sa lupte pentru a ramane in viata. Asta da mostenire cinematografica!
Cu „The Martian”, urmand firul romanului semnat de Andy Weir, face altceva, asa cum ar trebui, ca vorbim despre o adaptare. Protagonistul interpretat cu fala si modestie, in egala masura, de Matt Damon, este separat de civilizatie si lasat sa supravietuiasca pe planeta Marte („He’s stuck out there. He thinks he’s totally alone and that we all gave up on him. What kind of effect does that have on a man’s psychology?”).
Cam la asta se rezuma povestea filmului: in urma unei furtuni de nisip, un echipaj de sase persoane pierde un membru pe care il abandoneaza, crezandu-l mort. Doar ca Mark Watney a supravietuit si trebuie sa faca tot posibilul sa isi procure hrana, pe o planeta unde nu creste nimic sau sa reuseasca sa ia legatura cu cei de pe Pamant, intr-un loc unde comunicarea a fost intrerupta. Cert este ca soarta i-a jucat o farsa cam urata lui Mark, amintind de angajatul FedEx care il abandona pe Wilson cand isi construia pluta, Chuck Noland.
Un atu al „The Martian” este partea motivationala pe care productia si-o asuma. In rand cu teoretizarea unor notiuni stiintifice avem aliniate discursuri pozitive prin intermediul carora personajul principal se incurajeaza pe sine. Ironic cu situatia lui, zeflemitor cu problemele intalnite sau arogant-simpatic in solutiile gasite, postura pe care Matt o adopta este echilibrata, reusind sa ascunda in spatele tariei si slabiciunile sau frustrarile care vin la pachet cu situatia ridicol de grea in care este prins.
Consultantii de la NASA s-au grabit sa aplaude acuratetea detaliilor (multe) sau sa urecheze libertatea luata in unele ipostaze. Din punct de vedere al efectelor vizuale nu o sa va simtiti mai coplestiti decat ati fost cu recentele „Gravity” sau „The Interstellar”. 3D-ul nu este o improvizatie obligatorie.
Mereu se intrepatrund scenele de monolog de pe Marte cu dialogurile de pe Pamant, pana cand totul devine o isterie mondiala. Cat stationam in zona desertica nepopulata totul arata perfect si aici cinematografia este senzationala. Daca esti atent si la soundtrack-ul care ruleaza, cel mai probabil vei ingana in aprobare.
Distributia aduna laolalta nume ca Jessica Chastain, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Michael Peña, Kate Mara, Sean Bean, Sebastian Stan, Aksel Henni si Chiwetel Ejiofor. Nu se remarca musai cineva anume – timpul de afisare este impartit intre Matt Damon si toti ceilalti, pe rand. Este clar da domnul impresioneaza cel mai bine. Si cel mai usor. Si cel mai frumos dupa mult timp. Asta daca nu includ din filmografie recentul „Elysium” cand era mai putin practic.
„The Martian” isi permite sa fie si un film patriotic, mai mult decat ar fi fost necesar: o tratare de care ne-am fi putut lipsi. Spre final aventura sci-fi, gandita indiferent de contextul de difuzare, ramane o reusita. La pachet cu un umor neasteptat, „The Martian” se poate prezenta ca cea mai atipica mostra de supravietuire surprinsa pe marele ecran, iar incapatanarea, tenacitatea si atitudinea inteligenta triumfa. Asta si pentru ca #BringHimHome devine spre final un laitmotiv emotionant, totul culminand cu un punct culminant care te tine la limita. Pariez pe el pentru ca nu este doar inventiv, cat mai ales captivant si priceput in a te prinde in povestea care distreaza cand niste nerds rezolva o problema cu cifre si litere.
Filmul intra din 2 octombrie in cinematografe si este distribuit de Odeon Film.
Vizionare trailer:
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
2 Comments
Globurile de Aur 2016: lista completa a castigatorilor - CineAmatorCineAmator
Lansare Steelbook, Blu ray 3D, Blu Ray si DVD "The Martian" - CineAmatorCineAmator