Actiune, Special, Thriller

[REVIEW] John Wick 2 (2017)

„ You stabbed the devil in the back. To him this isn’t vengeance, this is justice. ”

  • Regizor: Chad Stahelski
  • Actori: Keanu Reeves, Riccardo Scamarcio, Ian McShane, Common, Claudia Gerini, Claudia Gerini, Laurence Fishburne, John Leguizamo
  • Gen: Thriller, Actiune, Crima
  • Premii: niciun premiu, o nominalizare (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 122 minute

In urma cu 3 ani Keanu Reeves dadea restart carierei sale, dupa cateva aparitii pline de esec cu roluri care erau, din pacate, mediocre. Continuand povestea inceputa in 2014, regizorul Chad Stahelski se foloseste de aceleasi tehnici prin care fidelizeaza anime-urile si filmele cu arte martiale, admiratie care se vede in toate scenele de actiune cand coreografiile sunt pline de tehnici de lupta, doar ca mai extravagante. Compozitia neo-noir vine si cu o confirmare ca vom avea o trilogie, lucru care incanta teribil de mult. Entuziasmul este alimentat si de pachetul cu toate homage-urile pentru filmele clasice cu asasini sau pentru subgenul westerm. Insa referinte mai ascunse si foarte faine fac trimitere la influentele via Bernardo Bertolucci, Buster Keaton sau Sergio Leone.

In capitolul al doilea din saga John Wick, legendarul hitman, interpretat de acelasi Keanu Reeves, continua razbunarea inceputa in prima parte. Dupa ce isi incheie socotelile cu ultimii de pe lista lui, se retrage in casa sa, asa cum planuise initial si cum promisese, pentru a trai in umbra. Un pact din trecut, care i-a asigurat pensionarea il prinde din urma si este fortat sa se implice intr-un complot mafiot pentru a ajuta un lider al organizatiei sa domine. John ajunge la Roma si trebuie sa infrunte unii dintre cei mai periculosi asasini din lume.

Un dezavantaj care nu ar fi putut fi evitat, din moment ce Chapter Two continua ceva deja inceput – nu mai exista elementul surpriza. Cumva insa, in partea a doua este de apreciat cum s-a gandit rasturnarea de situatie – vanatorul devine vanat. Plus ca uneori intreaga temelie a sindicatului criminal este uneori absurda. Totusi, totul pare valabil, incepand cu hotelul si regulile dintre asasini, parte dintr-un lung lant de reguli scrise si transmise pentru a asigura longevitatea codului.

Keanu Reeves portretizeaza cu forta un personaj care rivalizeaza cu orice agent Bond lipsit de remuscari, dar cu conduita, tinuta si morala de invidiat. Settingul pentru un montaj care aminteste de filmele cu Bond se schimba doar putin – se serveste elegant vin, masinile scumpe sunt distruse in urmariri, locatiile sunt printre cele mai diverse. De remarcat scenele din Roma unde s-a facut un abuz inteligent de decoruri (vezi fuga printre catacombe, scena din baie). Si la un moment o sa renunti sa mai tii socoteala victimelor si sa iti mai pese catusi de putin de logica dintre momentele cand eroul nu este catusi de putin ranit, cand vezi ca totul este montat atat de bine. Wick nu este un om al cuvintelor, nici dialogurile nu sunt memorabile, dar cert este ca liniile sunt rostite cu atata incordare si incredere ca sperie.

Cateva dintre cele mai faine scene sunt cele in care este implicat si John Common, cel care il interpreteaza pe Cassian; la un moment dat cei doi ofera, poate, una dintre cele mai bine scene de lupta, pana sa ajunga la Hotelul Continental.  Sa nu uitam de personajele noi –  Laurence Fishburne si Scamarcio (Santino), care sunt o aditie importanta filmului, mai ales in desfasurarea evenimentelor.

Un blockbuster plin de adrenalina in care violenta este facuta ca un balet unde pasii sunt dictati de traiectoria gloantelor. Stilizat in ceea ce priveste luptele corp la corp, brutal de distractiv si asumat, „John Wick Chapter 2” este un exemplu atipic in ceea ce priveste reteta sequel-urilor, tinand cont de faptul ca reuseste, uneori, sa depaseasca originalul. Totusi, e ca si cum ai vedea acelasi recital de muzica, dirijorul purtand fix acelasi costum (pregatirea pentru lupta e facuta si la propriu si la figurat, mai ceva ca-n „Kingsman”), dar cu o orchestra diferita si tonalitate mai agresiva.

Cu partea a treia deja anuntata si in lucru, nu mai este nevoie sa completez ca finalul paranoid o sa surprinda teribil de mult, alimentand cu nerusinare nerabdarea de a vedea cum se incheie seria. Stiu ca eu abia astept si ma bucura succesul unui film pe care nu as fi pariat la inceput.

Filmul intra in cinematografe din 17 februarie si este distribuit de Freeman Entertainment.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail