Istoric, Special

Mary Queen of Scots (2018) [CRONICA]

„ Your beauty, your bravery, now I see there’s no cause for Enivy. Your gifts will be your downfall!

  • Regizor: Karyn Kusama
  • Actori: Saoirse Ronan, Margot Robbie, Jack Lowden, Izuka Hoyle, Maria Dragus, Greg Miller Burns, Guy Pearce, Joe Alwyn, Gemma Chan, Jack Lowden, Brendan Coyle, David Tennant
  • Gen: Drama, Biografic
  • Premii: 2 premii, 15 nominalizari (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 124 minute

„Mary Queen of Scots” este inca un exemplu despre cat de multe libertati se pot lua cand vine vorba despre neadevarurile istorice. Desi bazat pe cartea biografica „Queen of Scots: The True Life of Mary Stuart” (vezi aici), filmul pare ca „improvizeaza” de cateva ori in devafoarea actiunii. Se face cronica unui conflict dintre Anglia si Scotia izbucnit in 1569, cand nobilii catolici incercau si esuau sa o indeparteze de la tron pe Elisabeta I a Angliei si sa o inlocuiasca cu Maria Stuart, cunoscuta si ca Mary I a Scotiei.

Desi ai niste informatii menite sa lamureasca contextul istoric, cumva ideea nu este surprinsa intocmai ulterior pentru ca pare ca se insista mai mult pe cat de nedreptatita s-a simtit Mary si de cat de greu i-a fost sa se impuna in acele vremuri. Asta pentru ca vedem prea mult dintr-un punct de vedere si prea putin din celalalt. 

Asa cum ziceam, „Mary Queen of Scots” exploreaza destinul tulburator al lui Mary Stuart. Regina a Frantei de la 16 ani, vaduva la 18, acesta se intoarce in tara natala, Scotia, si isi revendica dreptul la tron. Doar ca atat Scotia, cat si Anglia erau supuse Elisabetei, cele doua devenind, cel putin la suprafata, rivale in putere si in dragoste, ambele trebuind sa decida ce rol sa joace in jocul independentelor. Hotarata sa fie nu doar un lider, ci si un conducator, Mary ameninta suveranitatea lui Elisabeta. Ambele sunt surprinse prin prisma multor interventii din umbra, care au orchestrat intrigi politice pentru interese proprii.

Rolurile principale ale celor doua regine sunt interpretate de Margot Robie si Saoirse Ronan. Cea din urma reuseste sa poarte pe umeri intregul film, o drama istorica ce reda biografia a doua femei surprinse intr-o epoca in care religia si barbatii decideau totul, iar titlurile erau doar pretextul unei iluzii de putere. Una dintre monarhii cu cel mai tragic destin din istorie poate ca nu primeste cea mai potrivita lectie de istorie, dar sa nu uitam ca pudoarea nu era o obligatie in vremurile trecute, iar razboaiele au inceput de la mai putin.

Cu ceva exagerari in poveste, scene gratuite  de sex (de care m-as fi lipsit), biopicul comprima multe evenimente din viata Mariei Stuart intr-o atmosfera redata superb – construita cu migala pana la cele mai mici detalii, de la decoruri, machiaj si pana la costume. Are si niste imagini faine de interior si de exterior, iar John Mathieson care s-a ocupat de asta a surprins niste contraste faine intre cele doua (nici culorile nu sunt intamplator alese).

Nu ma intelegeti gresit – nu este nimic rau in a face propria versiune a istoriei pentru un efect melodramatic. Asa cum citeam undeva – daca tot alegi varianta asta, mergi cu ea pana la capat si tine-te de o interpretare moderna si nu te incapatana sa obtii un film de epoca autentic. As pune senzatia asta pe seama entuziasmului regizoarei care are un CV impresionant in munca de teatru, „Mary Queen of Scots” fiind debutul in cinema.

Filmul este mai putin fidel in redarea atitudinii personajelor, ceea ce era de asteptat cand incerci sa arati prea mult intr-un timp prea scurt. Si nu, nu te astepta sa fie totul light ca in telenovela CW „Reign”, unde esti mintit si pacalit sa vezi totul ca o idila adolescentina.

Desi poate ca nu se intelege concret, nu m-a dezamagit, mai ales cand am vazut interpretari atat de solide din partea celor doua, niciuna mai fragila decat cealalta. Poate cea mai faina scena este chiar cea inventata, cu intalnirea reginelor.

Filmul mi-a placut mai ales pentru cum s-a redat rivalitatea politica si personala, cu complotari si ceva incapatanare de ambele parti – de inteles, cand mizele erau asa mari. Ramane o productie rafinata, somptuoasa si indrazneata care poate egala oricand un episod din „Game of Thrones”, cand vine vorba despre varsare de sange si violenta; desi poate ca redat intr-un ritm mai lent.

Daca va plac filmele de epoca, va invit pe pagina dedicata acestora, moderata tot de mine – Pickwick Club: Filme de epoca

Filmul „Mary Queen of Scots” intra in cinematografe din 25 ianuarie, distribuit de Ro Image.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail