La multi ani cinefili dragi, la multi ani Romania! Recunosc fara niciun fel de menajamente ca nu ma incearca vreun sentiment acut de patriotism, dar oricum ar fi, 1 Decembrie este o zi cu importanta a istoriei tarii mele. Cu bune, cu rele, aici m-am nascut. Cu ocazia acestui eveniment, prietenii de la Filme-Carti.ro, au intocmit un top personal al celor mai bune filme romanesti. Pentru a nu lasa evenimentul Unirii Principatelor Romane fara ecou, articolul a fost scris sub forma de leaspsa. Eu nu pot sta deoparte si am preluat si eu sarcina de a enumera cateva filme romanesti. Mentionez ca topul este subiectiv si s-a intocmit tinand cont de faptul ca am insirat nu neaparat cele mai bune filme, ci pe acelea care mie mi-au placut dintr-un anume motiv. Leapsa pleaca mai departe catre ceilalti iubitori de patrie si film: Felix, Laura, Rontziki, Stefan, Gabriela, Ionut, Iulia, Teodora, Marian, Ioana, Dragoste la prima vedere, Silviu , Ramai Treaz, Radu, Raftul cu filme, Bogdan. Momentan s-au strans cateva raspunsuri de la: Emil Calinescu, Maria- Film Cultura Arta, Adina- La buticul cu filme si carti.
Top zece filme romanesti:
1. Filantropica (2002): o comedie nebuna care a generat valuri de rasete. Umorul negru, personajele care ironizeaza de cele mai multe ori societatea romana (un Ovidiu bleg si un Pepe smecher), o distributie romaneasca numai buna de revazut. Felicitari, Nae Caranfil!
2. Atunci i-am condamnat pe toti la moarte (1972): Uitasem de filmul asta pana de curand cand l-am revazut. Imi place pentru ca are sinceritate si pentru doza de inocenta ascunza in ochii unui copil care incearca sa inteleaga rautatea oamenilor. Amza Pellea, de urmarit in rolul unui nebun de la sat.
3. Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii (2006): Primul impact asupra spectatorului este chiar titlul care, sa recunoastem izbeste cumva necunostina. Anul revolutiei 1989 a fost subiectul multor filme, dar portretizarea mea preferata ramane in filmul din 2006 al lui Catalin Mitulescu.
4. Restul e tacere (2008): Omis la data lansarii, am recuperat vizionarea sa in urma cu cateva saptamani, la recomandarea unor prieteni. Marius Florea Vizante este fantastic, finalul incredibil. Cu siguranta nu trebuie ratat. Daca nu l-ati vazut, puneti-l pe lista cu „va urma”. Un produs construit pe principiul 2 in 1: razi si plangi.
5. Moartea domnului Lăzărescu (2005): O realitate care nu face cinste, este pana la urma parte din existenta noastra. Aici nu se mai ridiculizeaza nimic, pentru ca pana la urma se cunoaste suferintele sistemului medical romanesc. Cauzele sunt asumate, efectele luate ca atare. Filmul aflat in regia lui Cristi Puiu a primit nenumarate premii, inclusiv distinctia Marele Premiu „Un certain regard”, la Cannes.
6. Despre oameni si melci (2012): Dramele reale, pot deveni subiecte bune pentru turnat filme cu priza la public. Daca este si o realitate nationala, interesul audientei este cu atat mai mare. Uzina Aro nu mai exista, muncitorii s-au resemnat. Dar ideea pentru o comedie romantica, nu lasa Romania sa uite. Filmul va fi difuzat astazi in premiera pe HBO, de la 20:30.
7. Nunta muta (2008): Regizor Horatiu Malaele. Genul programului: comedie. De fapt, o prelungire a genului dramatic ce ajunge la drama. Un film despre absurditatea colectiva, despre fericirea transformata in tristete, despre despartire si regasire…
8. Nunta in Basarabia (2010): Diferente de idei, gandiri politice, animozitati istorice. Un el si o ea ce decid sa faca a doua nunta la mireasa, in Basarbia, in speranta ca vor reusi sa stranga un dar de nunta generos. Mirii nu iau in calcul lupta de orgolii a rudelor fiecaruia…
9. Felix si Otilia (1972): L-am inclus in top pentru ca romanul lui George Calinescu mi-a placut teribil de mult in liceu. Desi ecranizarea sa nu se ridica la nivelul cartii, am simtit personajele aproape de mine. Actorii sunt dulci si sinceri.
10. Ciuleandra (1985): Adaptarea cinematografica a romanului lui Liviu Rebreanu, filmul inspecteaza nebunia, dragostea, datoria morala. Un doctor psihiatru trebuie sa aleaga intre profesie si resentimente personale, cand are sub tratament un pacient care si-a ucis sotia. Femeia omorata este cea pe care in tinerete doctorul o iubise…
Alte filme care nu au reusit sa intre in top zece: “Periferic”,” Aurora”, ”4,3,2”, “Liceenii”, „Declaratie de dragoste”. Mentionez ca inca nu am vazut „Dupa dealuri” si multe altele, la data publicarii articolului…
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
19 Comments
Merci de preluare, Georgiana, cu siguranta topul tau e superfain…
Primul loc e acelasi cu al meu, iar printre filmele pe care am vrut sa le mentionez si eu au fost Restul e tacere si Nunta muta…
iti multumesc eu pentru mentionare 🙂 l-am facut asa in graba, cu ce stiam sigur ca mi-a placut. nu am vrut sa fie unul cu filme catalogate in functie de premii, aprecieri si incasari si l-am facut mai personal. ma bucur ca iti place 🙂 pana la urma daca stam sa ne gandim, avem cateva filme bunicele.
suntem cativa care avem in comun primul loc :)).. frumoasa lista, inca nu am vazut despre oameni si melci, dar este pe lista ”de vazut”
nu ma gandeam ca filantropica are atatia iubitori 🙂 multumesc frumos, Maria. Si lista ta este frumoasa. Plus ca ne-ai luat-o inainte cu un an :P. O sa fie astazi pe HBO „Despre oameni si melci”. Daca nu pleci nicaieri, incepe la 20:30
Filmele noastre … « Silence's Blog
offffffff, ma uit aici la lista ta su la ce-au spus vizitatorii tai si realizez ca mai am multe de vazut ca sa pot prelua aceasta leapsa. stii cum se spune, incet dar sigur:)
Stai linistita. Si eu am muuuulte de recuperat. Te-am mentionat pentru ca mi-ar fi placut sa aflu si parerea ta.La anul va urma runda a doua, asa ca nu scapi tu de noi 😛 Sigur, conteaza ca ai interes !
Leapsa cinefila: Top 10 filme romanesti. | To the edge and back
Frumos 😀 Ma gandesc sa fur si eu ideea…
Multumesc. Adriana, sa-mi fie cu iertare, dar am omis sa nu te inscriu si pe tine in lista celor de la care astept raspunsuri:). Am observat ca ai dat curs lepsei si iti multumesc.
Nici o problema, acolo unde e loc ma strecor si eu 😀
Filmul de 1 decembrie « Movie Zone
Te rog să mă ierţi că am făcut o pauză atât de lungă de la scris şi comentat, dar o să recuperez materia :). Leapşa filmelor româneşti o s-o fac şi eu, mai ales că m-ai invitat, şi o să apară săptămâna aceasta, miercuri, şi săptămâna viitoare. De ce în două săptămâni? Vreau să împart lista în filme româneşti din perioada comunistă şi filme româneşti postcomuniste. Şi articolele vor fi redactate în limba română (nu avea rost în engleză).
Legat de alegerile tale, pot să spun că sunt filme care îmi plac şi mie destul de mult şi câteva se vor regăsi şi în listele mele! Din păcate nu sunt de acord cu „Despre oameni şi melci”. Mă bucur că ţi-a plăcut, dar pe mine m-a enervat că detaliile de mediu (oraşul) nu corespund deloc cu anul 1994 (parcă ăsta era), ci cu 2012 (vezi bănci şi alei noi, moderne, maşini Logan undeva în fundal etc.) şi, în niciun caz, cu oraşul Câmpulung Muscel, unde ar trebui să aibă loc acţiunea! Asta m-a enervat cel mai mult la film. Amuzant, totuşi, că joacă acelaşi actor din „Senatorul melcilor”. Subiectul, în schimb, interesant, amuzant şi tipic românesc! :)) Felicitări pentru alegeri şi multă baftă în continuare!
Te astept si pe tine cu prorpia lista. Trebuie sa te iertam pentru absenta indelungata :)Nu este nicioo problema, glumesc! Ma bucur ca ai revenit si te astept cu cat mai mult articole. Esti in urma cu cateva articole, dar am incredere ca recuperezi. Foarte buna ideea cu divizarea filmelor in cele doua perioade. Sunt tare curioasa ce va rezulta. E bine ca vom aves filme in comun. De cele mai multe ori ne potrivim in alegeri. Tocmai asta este frumusetea in blogosfera: suntem diferiti, cu idei diferite. Nu stiu, poate ca la faptul ca mi-a placut „Despre oameni si melci” a contribuit si atmosfera in care l-am urmarit, alaturi de regizori si actori. Chiar a spus Tudor Giurgiu ca i-a fost destul de greu sa gaseasca locuri neatinse de modern. E constient de asta, de faptul ca multe cladiri apar cu termopane. Multumesc frumos pentru felicitari! Iti ureaz si tie bafta !
[Top 10 Internet challenge] Romanian movies (1) « Radu presents: The Movie-Photo Blog
[Top 10 Internet challenge] Romanian movies (2) « Radu presents: The Movie-Photo Blog
A Farewell to Fools (2013) | AnzhelaMovies
A Farewell to Fools (2013) | AnzhelaMovies
[Top 10 Internet challenge] Romanian movies (2) | Radu Ștefan prezintă: Blogu' de filme