Drama, Special

Hawaii (2017) [REVIEW]

Filmul romanesc Hawaii 2017:

„In Romania nu exista proprietate privata.”

  • Regizor: Jesús del Cerro
  • Actori: Dragos Bucur, Catalin Catoiu, Constantin Cojocaru, Andi Vasluianu, Cristina Flutur, Rodica Lazar, Gigi Ifrim
  • Gen: Drama, Romantic
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare (la data publicarii)
  • Tara: Romania
  • Durata: 116 minute

Prea putine filme romanesti imi atrag atentia cat sa imi doresc sa alimentez curiozitatea cu vizionarea. Filmul romanesc Hawaii se bucura de un trailer simpatic, care nu iti arata mai mult decat trebuie sa stii, ci doar cat sa te familiarizezi cu tonul filmului – o drama unde comicul de situatie mai indulceste putin atmosfera aia gri a sfarsitului perioadei comuniste, unde altfel, daca nu in Romania.

Filmul Hawaii pare a fi impartit in doua acte la fel de diferite preum caracterul celor doua personaje principale masculine. Daca la inceput distigem  o drama sociala, a doua jumatate se tranforma intr-o poveste de dragoste unde se profita de putin umor pentru a reda realitatea unor vremuri care au existat – cu exagerari permise, dar nicidecum false.

Dragos Bucur are rolul principal si portretizeaza un tanar care nu pare sa se integreze in regimul politic care ii guverneaza tara. In anul 1988 distingem in Romania o lume subjugata de restrictii, de reguli, de teama constanta si de saracie. Inca din prima scena il distingem ca un individ moral care este pregatit oricand la sacrificii si niciodata dispus sa intoarca celalalt obraz. Atunci cand afla ca este mostenitorul unei averi de la unchiul sau care si-a facut un nume dincolo de granitele tarii, este dispus la orice ca sa intre in posesia ei. Doar ca lucrurile nu sunt atat de simple si trebuie sa obtina o viza pentru a parasi tara si nu stie in cine poate avea incredere pentru ca oricine poate fi un securist.

Ciudat este ca atunci cand ma uitam la filmul asta, care a surprins o perioada despre care doar mi s-a povestit, am recunoscut niste teme (inca) valabile: spaga, asurprire, controlul permanent. Am apreciat eforturile de a recrea Romania anului 1988 – haine, cladiri, masini – un setting fain.

Vezi aici recomandari de filme de dragoste din anii ’80.

Filmul romanesc Hawaii

In regia lui Jesus del Cerro, responsabil si de proiecte mai light – Mamaia, Ho Ho Ho, Nasa, S-a furat mireasa – filmul romanesc Hawaii imi pare ceva mai ancorat in concret si mai putin comercial, cum erau gandite si celelate titluri. Insa nu devine niciodata prea rigid. Am apreciat si faptul ca personajele secundare sunt creionate atent, astfel ca, desi au un timp de afisare redus, reusesti sa le cunosti.
 
Insa adevaratele vedete sunt Dragos Bucur si Cristina Flutur, cea din urma fiind de-a dreptul senzationala. Imprumutand seriozitatea si gravitatea unor mine din Beyond Hills, Cristina este foarte expresiva, tinandu-i piept unui Dragos mai indragostit ca niciodata.
 
Ca cinematografia romaneasca a intrat intr-un proces de resuscitare tot stim de ceva ani incoace. Ca ni s-au mai tot oferit si altfel de produse. Unele mai bune, unele mai putin memorabile. Hawaii intra in prima categorie si sta solid in fata altora mai promovate. Imi place sa cred ca filmul va primi numarul de spectatori pe care il merita pentru ca da, este foarte bun, mai ales pentru subgenul din care face parte. Mai ales prin comparatie cu altele. Daca vreti, se apropie ca subiect de „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii„, in ceea ce priveste dorinta de evadare.
 
Cred ca cel mai mare atu al acestei productii este modul cum trateaza cu seriozitate o tema destul de intunecata din istoria tarii, intervenind de multe ori in scenariu cu ironie. Place povestea de dragoste, place ca te face sa simti ceva, place ca pleci cugetand. Si razi, de cateva ori destul de galagios.
 
Filmul romanesc Hawaii 2017 intra in cinematografe din 17 noiembrie si este distribuit de RoImage.
 
Vizionare trailer filmul romanesc Hawaii 2017: 
 

 

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail