filme si seriale de epoca

Piese ale romantismului uitate in filmele de epoca (partea a V a): Epoca georgiana

Recomandari filme istorice si romantice epoca georgianaepoca georgiana

Un proiect incep anul trecut, isi va afla finalitatea anul acesta. Cu putina parere de rau, nu am reusit sa finalizez articolele speciale dedicate filmelor de epoca in intervalul impus, dar cu la fel de multa mandrie, va anunt ca nu renunt, astfel ca astazi va ofer a cincea portie de calatorie cinefila. A cincea oprire inseamna si un drum parcurs pe jumatate.

Cu bucurie si entuziasm, anunt pe cei care au urmarit articolele anterioare, dau sfoara-n tara si capetenia ce mi-s eu, strig ca astazi facem un popas in epoca georgiana (sub-perioada regenta a primit deja cuvinte distribuite in articolele special).

O era a istoriei britanice care-si trage titulatura de la numele celor patru regi consecutivi ai regatului, toti purtatorii numelui George.

Termenul “georgian” este frecvent atribuit in contextele istoriei sociale, ale arhitecturii, in arta indeosebi. Preocuparile societatii au fost surprinse in portretizarile unor romancieri ca Henry Fielding, Mary Shelley. Operele lor creioanu vremuri descrise de un limbaj viu si colorat, evocand teme si idei inaltatoare.

Sunt timpuri care au decis schimbari,  vremuri caracterizate de declinul claselor de jos si de ascensiunea claselor superior ierarhice, vremuri supuse atentiei mele astazi. Sa pasim cu siguranta si incredere.

Desktop

Al cincilea capitol: epoca georgiana (anii 1714-1790)

Filme romantice epoca georgiana
  •  Locul I: Amadeus (1984)

Castigator a 40 de premii din cele 53 la care a primit nominalizari (inclusiv opt premii ale Academiei), “Amadeus” relateaza incredibila poveste a lui Wolfgang Amadeus Mozart, spusa in ritmuri de flashback, se relateaza rivalitatea sa cu Antonio Salieri, cel care credea ca muzica lui era divina. Invidia pentru talentul sau ajunge pana la a pune la indoiala faptul ca nu a fost inzestrat cu aceeasi binecuvantare pentru a-i fi instrument si planuieste o razbunare. Regizat de Miloš Forman care a adus in imagini adaptarea piesei de teatru cu acelasi nume din 1979 (prima oara interpretata in Teatrul de la Londra), filmul a avut un efect care inca isi intinde influenta asupra cresterii popularitatii muzicii compozitorului si a pieselor inserate in film.

Amadeus (1984)

Geoffrey Rush este o bijuterie care straluceste intr-un film incredibil de bine realizat. Si nu trebuie sa-mi dati mie crezare. Are un palmares de saptesprezece premii si treizeci si patru de nominalizari. O biografie sincera a Marchizului de Sade, o imagine inedita a ultimilor sai ani din viata. Oricum ar fi, ramane un personaj care a iscat multe controverse la vremea lui. Nebunie? Boala? Placere? Obsesesie? Sau pur si simplu geniu neinteles care intinde inspiratia spre alte taramuri?„Quills” se recomanda cu usurina tuturor iubitoril de litere, tututor cinfefililor, iubitorilor de filme de epoca, celor care vor sa vada unul dintre cele mai bune ale lui Joaquin Phoenix sau iubitorilor lui Kate Winslet. Scriitorul infam, Sade este inchis intr-un azil. Aflat sub tratament, continua sas-i publice scrierile cu limbakj vulgar, starnind furia si revolta regelui. Un doctor cu metode inumane este desemnat sa ia sub tratament pacientul. Michael Caine este crud, este dur, este fantastic. Un film foarte bine primit de critica.

Quills (2000) 2

  • Locul al III lea: That Hamilton Woman (1941)

Filmul preferat al lui Joseph Stalin si Winston Churchill (a declarat ca l-a vazut de 83 de ori), “The Hamilton Woman” prefigureaza o poveste de dragoste adulterina dintre un amiral si o fosta dansatoare, sotia unui aristocrat respectabil. Unul din ultimele filme in care vedem cuplul Laurence Olivier si Vivien Leigh(atunci, o pereche adorata si dincolo de marele ecran). Filmul, productie britanica alb-negru are pe fundalul povestii de dragoste, razboaiele napoleoniene si se concentreaza asupa ascensiunii si a decaderii Emmei Hamilton (Vivien Leigh).

That Hamilton Woman (1941

  • Locul al IV lea: Dangerous Liasons

Bogati si plictisiti. Asa sunt aristocratii din “Dangerous Liasons” care se implica in Franta perioadei rococo intr-un joc cu mize mari, un balci al pasiunilor, tradarilor, al cuceririlor si al intrigilor. Considerata cea mai prolifica ecranizarea a romanului lui Francois Choderlos de Laclos din 1782, pelicula cucereste cu extravaganta descatusata. O distributie sonora care-i aduna pe Glenn Close, John Malkovich, Michelle Pfeiffer si Keanu Reeves asigura sinceritatea subiectului. In planul central este relatia dintre marchiza de Meurteil si fostul sau amant, contele Valmont. Aceasta apeleaza la viconte pentru a planui o razbunare impotriva unuia dintre iubitii sai care planuieste sa o abandoneze pentru a se casatori cu o tanara. Slabiciunea unora este puterea altora… La mai putin de un an de la productia din 1988, „Dangerous Liaisons” a fost relansat cu actorii Colin Firth, Annette Bening si Meg Tilly in productia“Valmont”. O reinterpretare a fost eliberata si in 1999 intr-o drama moderna plasata pe culoarele unui liceu. Acolo le priveam pe Sarah Michelle Gellar, Ryan Philippe si Reese Witherspoon, in deja cunoscutul“Cruel Intentions”.

Dangerous Liasons (1988(

  • Locul al V lea: Wuthering Heights (2009)

“ Wuthering Heights” este o productie TV divizata in doua parti, adaptare a romanului clasic al gentilei Emily Brontë. In rolurile principale evolueaza Tom Hardy si Charlotte Riley in rolurile indragostitilor suferinzi si proscrisi, Heathcliff, respectiv Catherine or ‘Cathy’ Earnshaw. O poveste despre dragoste, despre obsesie, mai degraba despre obsesia dragostei, despre ura si razbunare necugetata. O dragoste distructiva care afecteaza vietile tuturor celor din jur, implicati in tragismul protagonistilor. Pana la urma intreaga drama sta sprijinta de faptul ca eroii nostri au fost surzi la dorintele celuilalt. Actiunea este plasata la o ferma. Reintors dintr-o calatorie, stapanul domeniului il aduce cu el pe Heathcliff, un baiat orfan, gasit pe strada. Implicat in treburile casei pentru a multumi gestului parintelui adoptiv. O prietenie stransa il leaga pe acesta de fiica stapanului, prietenie care in timp va deveni dragoste… O dragoste care ii condamna pe amandoi.

Wuthering Heights (2009) 2

  • Locul al VI lea: A Tale of Two Cities (1989)

A Tale of Two Cities (1989

  • Locul al VII lea: Amazing Grace (2006)

Unul dintre cele mai bune filme din lista, un film tare drag mie pe care vi-l recomand cu tarie. “Amazing Grace” este biografia lui William Wilberforce, initatorul si conducatorul unei campanii duse impotriva sclaviei. Idealistul Wiliam este cruciat pentru teritoriul britanic. Devotamentul sau pentru o cauza ce pare pierduta, primeste suportul necesar odata ce o cunoaste pe Barbara Spooner care-i impartaseste ideile. Gasirea sufletului pereche care asculta si da idei, il ajuta pe Wiliam sa gaseasca aliatii de care avea nevoie. Daca victoria va fi castigata, totul va fi intru-dreptatea sociala… William Wilberforce este pionierul care a dat startul primei campanie politice moderne, apeland la petitii, boicoturi si chiar mitinguri.

Amazing Grace

  • Locul al VIII lea: The Lady and the Duke (2001)

Desemant de „Les Cahiers du cinéma” din Franta drept unul dintre cele mai bune filme ale anului 2001 (pozitia a doua), filmul arunca o privire episodica asupra vietii lui Grace Elliott (1760-1823) si Philippe, ducele de Orleans. Filmul este inspirat de scriitura “Ma vie sous la revolution”, memoriile lui Grace prinsa in mijlocul revolutiei franceze, intrigi politice si amenintari violente. Englezoaica Grace se afla de partea baricadei opuse a celui iubit, scotianul aristocrat ale unui conflict revolutionar. Ghilotina asteapta… Filmul a fost criticat de multi spectatori din Franta pentru prezentarea unei propagnade monarhiste exagerate.

The Lady and the Duke (2001) 2

  • Locul al IX lea: Sleepy Hollow (1999)

Un blestem, un calaret fara cap, un detectiv, oameni orfani de vise si sperante.”Sleepy Hollow”este o productie horror regizata de fantasticul Tim Burton, o adaptare partiala a scurtei povesti din 1820 scrisa de Washington Irving. Johnny Depp este detectivul Ichabod Crane care ajunge intr-o asezare rustica pentru a investiga o serie de crime ingrozitoare. Victimele au fost decapitate in toate cazurile si singurul reper de care se agata lumea este un mit care il denumeste criminal pe un razboinic din lumea mortilor. Renuntand la tehnica sa moderna de investigare, decide sa plece in cautarea criminalului. Alte aparitii importante sunt Christina Ricci, Miranda Richardson, Michael Gambon, Casper Van Dien si Christopher Walken (nu are nicio replica; doar murmura „Haa” calului sau)

Sleepy Hollow (1999) 4

  • Locul al X lea: The Duchess (2008)

Cronica a ducesei de Devonshire (Keira Knightley), o femeie admirata, hulita, iubita si urata in acelasi timp. Se face vinovata de a fi trait intr-un ritm alert al vietii in vremuri cand lumea nu indraznea sa fie altfel. Inalta societatate a condamnat extravaganta ei, in pofida vremurilor conturate de decadenta si schimbari politice. Casnicia sa cu un duce (Ralph Fiennes) este o dezamagire, preocuparea sotului fiind doar de a primi un mostenitor. In ciuda comportamentului adulterin al sotului, Georgiana gaseste dragostea. Insa influentul duce nu ii permite Georgianei sa se bucure prea mult timp.Daca vreti sa vedeti o pagina din arborele genealogic al printesei Diana, atunci faceti cunostinta cu ducesa de Devonshire, o stramoasa a lui lady Di.

The Duchess (2008) 4

  • Locul al XI lea: Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003)

O serie fantastica din patru parti, plina de aventuri, dragoste si… pirati. Regizate de Gore Verbinski (1–3) si Rob Marshall (4), urmaresc aventurile intreprinse de Capitanul Jack Sparrow (Johnny Depp), Will Turner (Orlando Bloom), Elizabeth Swann (Keira Knightley), Captain Hector Barbossa (Geoffrey Rush), Joshamee Gibbs (Kevin McNally), Davy Jones (Bill Nighy), Angelica (Penélope Cruz) si Blackbeard (Ian McShane). O serie care binedispune, o serie incredibila care nu trebuie ratata. In parcul Walt Disney exista un loc care te transporta direct in acel loc. Isi asteapta doar vizitatorii.

Pirates of the Caribbean The Curse of the Black Pearl (2003)

Uite un film al extremelor. De ce spun asta? Pe cat de mult mi-a placut, pe atat de frica imi este sa-i insir lauri si sa strig cat pot de tare ca trebuie urmarit. Am anumite retineri, pur subiective. Oricum ar fi, Natalie Portman este incredibila! In rolul muzei pictorului Francisco Goya, reuseste sa ofera acte magistrale de interpretare, atat cat ii permite scenariul. Coproductie Franta-SUA, filmul noteaza la distributie si actorii Javier Bardem si Stellan Skarsgård, in rolurile unui preot, respectiv al pictorului. Artistul se trezeste implicat intr-un scandal dureros cand muza sa este acuzata de erezie si inchisa. Legaturile sale cu Inchizitia spaniola ameninta intemnitarea permanenta a lui Ines. Tatal tinerei spera ca fiica sa sa fie eliberata, facand apel la legaturile pictorului cu fratele Lorenzo. Cel din urma infrunta proprii demoni. Desi fundalul istoric al productiei este real, povestea in sine este fictiune.

Goya's Ghosts (2006)

  • Locul al XIII lea: Marie Antoinette (2006)

„All eyes will be on you”. Asta a auzit Marie Antoinette de la mama sa Maria Theresa, imparateasa Austriei. Un mix intre comedie, drama si istorie, filmul marcheaza destinul celei care da titlul filmului, urmarita de la varsta frageda, pana la maturizare cand ajunge regina Frantei. Scrisa si regizata de Sofia Coppola, pelicula este sustinuta de viziunea simpatica a doamnei, asa cum a fost prezentata in biografia istoricului Fraser care a si lucrat in calitata de consultant pentru film. O personalitatea adesea criticata, Maria Antoaneta (Kirsten Dunst) se infatiseaza aici mai degraba ca o adolescenta neinteleasa. Unele replici au pretentia de a fidialoguri reale rostite de regina.

Marie Antoinette (2006) 2

  • Locul al XIV lea: Casanova (2005)

Casanova este o productie romantica regizata de Lasse Hallströmstarring  si il are in rolul princilap pe Heath Ledger preocupat sa aduca la viata personajul Giacomo Casanova. Cel mai cunoscut seducator al lumii, cel mai iubit, cel mai fermecator. Asa sa fi fost ? Refuzul primit de Francesca (Siena Miller) il ambitioneaza pe cuceritor sa intre in orice fel in gratiile doamnei. Scopul se schimba pe parcurs…. Costumele de epoca au fost asigurata de patru case de moda italiene.

Casanova (2005) 4

  • Locul al XV lea: Fanny Hill (2007 serial)

Aici am dubii daca sa va recomand sau nu filmul, dar “Fanny Hill” este foarte bun in schitarea perioadei georgiane, motiv pentru care insist sa-l includ in lista. Controversatul roman al lui John Cleland’s primeste prima adaptare pentru micul ecran. Fanny Hill este o tanara fara perspective. Accepta propunerea prietenei sale de a o insoti la Londra sa lucreze. Slujba presupune oferirea placerilor. Initierea sa in tainele sexualitatii, eductia primita in acest domeniu o sperie la inceput, dar pe masura ce experimenteaza trece de la placere la dezgust… Nici macar promisiunea unei dragoste adevarate nu o mai poate salva.

Fanny Hill (2007

 In urmatoarele randuri voi descrie perioada baroca si voi recomanda cateva filme care contureaza acele vremuri…

Vezi si...

11 Comments

  1. Javra at  -  Răspunde

    Foarte bine şi frumos, Angela, dar cine a stabilit ierarhia?

    • Angela at  -  Răspunde

      Multumesc frumos 🙂 Ierarhia este facuta, la fel ca si la celelate topuri, de mine, in functie de subiectivismul nesimtit de care ma las condusa :P. Fiecare este liber la completari, modificari… Posibil sa fi omis unele filme sau sa fi pus un alt film inaintea altuia in opinia cuiva, dar repet, topul a fost facut in functie de preferintele mele 🙂 Multumesc pentru interes !

  2. Radu Ştefan RS at  -  Răspunde

    Regret că nu sunt familiarizat cu genul ăsta de filme… Pur şi simplu nu m-am gândit la ele… dar îmi place felul în care sunt realizate! DIn lista ta pot să spun că am văzut doar „Pirates of the Caribbean” şi „Amadeus”. O să încerc să mai urmăresc câteva filme de epocă şi mă gândesc în primul rând la „Wuthering Heights” şi „Sleepy Hollow”… Mulţumesc pentru prezentări!

    • Angela at  -  Răspunde

      Nu este nicio problema. Poti sa ajungi la zi :). Este un subgen de filme care pe mine m-a prins foarte mult. Sunt o romantica incurabila si ma regasesc in acele perioade. Mi-ar fi placut sa traiesc in alte vremuri decat in prezent:P Ce sa-mi faci, o slabiciune de-a mea. Daca tot imi plac, am decis sa le dedic articole speciale. Mai am patru parti si ajung la final cand termin cu antichitatea. Multumesc si eu pentru interes si suportul constant!

  3. mimi at  -  Răspunde

    Oare lady Hamilton sa-l fi determinat pe Iosif Visarionovici sa-si schimbe numele in
    „Joseph” ?

  4. AncaO. at  -  Răspunde

    Dintre toate, prefer The Duchess.

    • Angela at  -  Răspunde

      Daca ar fi sa aleg, cred ca si eu tot pe asta as miza 🙂 Iti recomand si Wuthering Heights (2009), daca nu l-ai vazut deja.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail