Sper ca v-ati obisnuit pana acum cu articolele speciale inghesuite in acest spatiu. De fiecare data incerc sa reinventez idei cinematografice care sa devina tema unor subiecte dragi si sper ca reusesc sa va surprind. O sa va spun ca am deja in lucru alte cateva articole speciale si ca am anuntat pana acum trei dintre ele (filme biografice de epoca, selectie de scene pe banca in filme si filme in care se ard carti). Dar, pentru ca lucrez si putinul timp liber nu imi permite sa grabesc finalizarea proiectelor pe cat de repede as dori, apelez la rabdarea voastra.
Fara vreo alta introducere necesara, va spun ca tema cinefila pe care o voi dezbate acum face referire la filmele in care cursele de masini au rolul principal. Nu trebuie sa fii fan al vreunui circuit auto sau sa urmaresti curse televizate pentru a putea aprecia mixul de adrenalina si dramatism pe care unele productii au reusit sa le stranga in cateva minute de situatii incredibile. Manata de subiectivism, am adunat o colectie de 12 filme, cu mentiunea ca nu am inclus in acest colaj documentarele, pentru ca din punctul meu de vedere acestea sunt parte dintr-o categorie separata si deosebita, un domeniu in care nu ma avant sa fac prezumptii si nu sunt motivata sa imi dau cu parerea pentru ca as fi in necunostinta. Curse auto, curse ilegale pe strada, capcane, conflicte, toate sunt parte dintr-o compilatie inedita care fac dinr-o astfel de activitate sportiva, o mostra de aspirare spre idealuri si triumf in incercarea de a-ti demonstra capacitatile.
Filmele sunt asezate in ordine invers cronologica a datei de lansare.
- Need for Speed (2014)
Distribuit de MediaPro Distribution, filmul este de astazi in cinematografe. Adaptare a unei populare serii de jocuri, filmul ni-i aduce pe marele ecran pe Aaron Paul, Dominic Cooper, Imogen Poots si Michael Keaton. Filmul spune povestea unui pilot de cure, recent eliberat din inchisoare, dupa ce a fost incarcerat pentru o crima pe care nu a comis-o. Cu gandul de a se razbuna pentru pierderea celui mai bun prieten, accepta sa intre intr-o competitie periculoasa, fara sa stie ca cel care il scoate din joc va fi recompensat.
Din punctul meu de vedere, „Rush” putea concura cu usurinta la titlul de cel mai bun film al anului trecut, biografia sportiva descrisa de Ron Howard si conturata cu ajutorul interpretarilor magistrale ale lui Chris Hemsworth si Daniel Brühl (incredibil) fiind o mostra de devotament pentru istorie si realism. Folosindu-se de scuza dezvoltarii unui sambure de rivalitate a unora dintre cei mai buni piloti de Formula 1 din anii ’70 (James Hunt si Niki Laudal), „Rush” te transporta direct pe pista, oferind unele dintre cel mai bine realizate intreceri.
- Drive (2011)
„Drive” se remarca prin coloana sonora atipica, printr-un stil vizual vibrant, si mai ales prin cascadoriile care deriva din spectaculozitatea unor curse de masini coordonate ireprosabil. Regizorul danez ne lasa sa cunoastem un om misterios, fara nume (interpretat de Ryan Gosling, dupa ce l-a inlocuit pe Hugh Jackman), un angajat cameleonic. Lucreaza ca mecanic, cascador si in timpul liber este sofer de curse pe strazile din Los Angeles, ajutand talharii sa fuga de la locul savarsirii unei infractiuni. Faptul ca se indragosteste de vecina sa Irene (Carey Mulligan), o mama si sotie vulnerabila, varata intr-un peisaj plin de crime din cauza sotului revenit acasa, respectiv Standard (Oscar Isaac). Va las pe voi sa descoperiti mai multe detalii si sa urmariti un strop de cinemateca pura, zamislita exact ca in vremurile sale de aur, combinand stilurile impuse un gore comic, noir si sclipirea din filmele de duzina din alte vremuri.
- 3 Weeks to Daytona (2011)
Un film mai putin cunoscut care sufera foarte mult la capitolul montaj, dar care isi trage aprecierile din modalitatea onesta de a spune o poveste veritabila intr-un film simplu, poate chiar banal, despre cursele de masini, despre sperante si asteptari. „3 Weeks to Daytona” este povestea unui nefericit care nu are bani. nu mai are familie, dar se agata doar de visul de a concura cu cei mai buni. Cand i se iveste in sfarsit o sansa, este pus sa aleaga intre recuperarea unor relatii si cladirea unei reputatii….
- Death Racer (2008)
Remake al filmului cu acelasi nume din 1975 (desi regizorul Paul W.S. Anderson a declarat ca este un prequel), „Death Racer” este un film de actiune cu influente futuriste, turnat in doar 50 de zile. In anul 2030, un razboi civil izbucneste in America si se instaureaza legea martiala ca o masura disperata de a restabili ordinea. Ani mai tarziu, inchisorile aglomerate gasesc o solutie. Televizarea unui spectacol care sa intretina publicul. Un spectacol live in care detinutii se intrec intr-o competitie pe viata si pe moarte, in cursa spre libertate, unde totul este permis. Un fost campion la Nascar, Jensen Aimes (Jason Statham), ajunge ca dupa 8 ani de intemnitare nevinovat sa fie in rivalitate cu cei mai periculosi asasini.
Considerata una dintre cele mai de succes francize (cea mai profitabila din toate timpurile de la studiourile Universal), „Fast and Furious” a reinventat conceptul de curse de masini in filme, creatorul Neal H. Moritz avand grija sa te atasezi de fiecare dintre personjele principale implicate in cursele ilegale de pe strazile unui oras si nu numai. Initial facem cunostinta cu Brian O’Connor (regretatul Paul Walker), un politist sub acoperire care se imprieteneste cu Dominic Toretto (Vin Diesel) sub pretextul ca este un impatimit de masini, totul doar pentru a prinde o banda care jefuia depozitele din oras. Dupa ce se indragosteste de sora acestuia, lucrurile se complica, astfel ca seria ajunsa deja la a saptea parte care este asteptata anul viitor. Lucrurile au fost putin neclare dupa pierderea unuia dintre pionii principali ai proiectului, intreagul proiect fiind afectat de pierderea lui Paul.
- Gone in 60 seconds (2000)
Un film de actiune in care rolurile principale sunt interpretate de Nicolas Cage, Angelina Jolie, Giovanni Ribisi, Christopher Eccleston, Robert Duvall si Vinnie Jones, remake partial al productiei lui H.B. Halicki din 1974. Maestru in furturi de masini, retras din activitate, Raines este fortat sa revina la vechea meserie alaturi de echipa sa, pentru a fura 50 de masini in doar trei zile pentru un lord al crimei. Desigur ca vom urmari cateva urmariri spectaculoase, desi filmul in ansamblu nu este o reusita cinematografica. Distractie si atat. Si Angelina blonda.
- Days of Thunder (1990)
Primul dintre cele trei filme in care Tom Cruise si Nicole Kidman au fost urmariti impreuna (celelalte doua sunt „Far and Away” si „Eyes Wide Shut”). Cruise este Cole Trickle un pilot de curse foarte inzestrat cu tot ceea ce il poate face mai bun in aceasta bransa. Conflictele mai vechi avute cu Rowdy Burns (Michael Rooker), vedeta circuitelor, ii aduc pe amandoi in spital in urma unui accident pe pista. In urma acestui eveniment, Rowdy se retrage, dar devine foarte bun prieten cu Cole, pe care il si sustine. Claire (Kidman) are grija ca recuperarea lui Cole sa fie bine urmarita si acesta revine in curse unde va infrunta un adversar de care se teme, mai ales pentru determinarea sa de a face din orice cursa a lui Cole, ultima- Russ Wheeler (Cary Elwes).„Days of Thunder” este regizat de Tony Scott si aduce in scene multi piloti reali ai curselor NASCAR. Desi filmul nu este bazat pe vreo poveste reala, personajul principal Cole este vag inspirat de cariera avuta de pilotul Tim Richmond.
- Megalopolis Expressway Trial (1988-1996)
O serie de filme japoneze foarte apreciata, o serie ce testeaza audienta cu figurile incredibile ale unor curse ilegale. Seria a inspirat franciza FF si a castigat un public imens, drept urmare profitul a luat prin surprindere intreaga echipa implicata. Versiunea dublata in engleza se numeste „Freeway Speedway”. O semibiografie a pilotului Keiichi Tsuchiya care a trecut de la statutul de pilot amator de curse pe strada, la competitii profesionale.
- Heart Like a Wheel (1983)
Biopic regizat de Jonathan Kaplan ce prezinta povestea de viata a lui Shirley Muldowney, interpretata de Bonnie Bedelia, Beau Bridges fiind Connie Kalitta, o legenda a pilotajului. Recompensat cu multiple aprecieri si diverse premii la festivaluri de profil, „Heart Like a Wheel” ne trimite in New York-ul anilor ’50 unde o cunoastem pe chelnerita Shirley Roque care se casatoreste cu mecanicul Jack Muldowney de care devine complet dependenta si se transforma fara sa isi dea seama intr-o casnica. Pentru amuzamentul propriu, Jack participa noaptea la curse, iar intr-una din nopti Shirley ajunge sa fie la volan, momentul care avea sa decida soarta ei. Odata gustata victoria aceasta va dori sa fie cat mai buna si sa sfideze regulile conform carora femeilor nu pot fi piloti.… Ar insemna sa fie prima!
- Two-Lane Blacktop (1971)
Regizat de Monte Hellman, „Two-Lane Blacktop”, unul dintre cele mai apreciate filme din anii ’70, evolueaza James Taylor, Dennis Wilson, Warren Oates si Laurie Bird. Asta fara a fi declarat vreun succes comercial. In schimb a devenit in timp un reper cultural clasic in cinematografie. Sigiland in cadrele sale imaginile unor drumuri uitate, filmul este avantajat de perspective puternice si un dialog subevaluat. Premisa filmului implica doi piloti de curse care isi duc traiul pe sosele, intr-un Chevrolet, niste nomazi care calatoresc din oras in oras, provocand localnicii sa participe la competitii improvizate. Personajele nu sunt numite in filme si le recunosti doar dupa titulaturile ca Mecanicul, Fata, Soferul, etc.
- Winning (1969)
Paul Newman si Joanne Woodward, casatoriti in viata reala in urma cu ceva timp, fac echipa pentru a aduce pe micul ecran viata pilotului profesionist de curse Frank Capua si a sotiei acestuia. Pregatit sa ocupe scena succesului, Frank petrece prea mult timp in garaj si isi neglijeaza sotia care ajunge in bratele rivalului sau Luther Erding (Robert Wagner). Ignorand orice consecinte, Frank se ambitioneaza sa cucereasca circuitul de la Indianapolis 500. Un numar considerabil de piloti asociati cu cursele apar in film in roluri cameo, printre care Bobby Unser, Tony Hulman, Bobby Grim, Dan Gurney, Roger McCluskey, and Bruce Walkup (pentru cunoscatori).
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
2 Comments
Nu stiu daca Drive poate fi inclus in topul asta 🙂 Mai poti adauga Talladenga Nights, Herbie…
da, am fortat putin tema cu „Drive”, dar are cateva cadre superbe! nu chiar curse de masini la propriu, cum le vedem in celelate filme, dar still.. „herbie” nu am vrut pentru ca mi se pare cam slab filmul, dar „Talladenga Nights” este o sugestie buna!! buna tare 🙂