V-am mai povestit cum uneltesc aproape de fiecare data articole tematice? Acum mi s-a nazarit sa fac ceva dedicat pentru filme despre matematicieni.
V-am repetat desigur si cat de greu im este sa termin astfel de idei pentru ca activitatea blogului este rezultatul unui timp furat. Spun furat pentru ca renunt la timpul pentru mine, dupa munca, doar pentru a-mi vedea asternute cele mai nebunesti teme aici. Si nici articolul de fata nu face exceptie. Doar ca pentru asta aveam ciorna de prin 2012 pregatita… Si nu am mai putut amana cand, doua mari filme cu genii ai numerelor, sunt nominalizate la Oscar, iar unul dintre ele o sa si intre in cinematografe. Am selectat, ca de fiecare data, incurajata de directive personale, filmele (in) care am crezut ca se incadreaza cel mai bine.
Filme despre matematicieni
- The Imitation Game (2014)
Thriller istoric, biopic despre matematicianul, logicianul, pionierul in tehnologia calculatoarelor Alan Turing, personaj cheie in descifrarea codului nazistilor – Enigma. Eforturile sale au ajutat aliatii sa castige cel De-al Doilea Razboi Mondial, dar preferintele sale vor duce la persecutarea sa. In cursa contracronometru, Alan isi face o echipa formata din bursieri, lingvisti, campioni de sah si ofiteri. Cel mai important aliat al demersului va fi Winston Churchill, care va asigura resursele necesare. In rolul principal apare Benedict Cumberbatch, insotit de Keira Knightley, Matthew Goode, Charles Dance, Mark Strong. Momentan filmul numara 39 de premii si 88 de nominalizari, dintre care 8 la premiile Oscar.
- A Beautiful Mind (2001)
John Forbes Nash este un geniu in domeniul matematicii, laureat cu Nobel in economie. Autorul unei descoperiri premature in domeniu, primeste recunostinta internationala. Arogant este „recompensat”cu o lovitura dureroasa atunci cand este diagnosticat cu schizofrenie si trebuie sa invete sa traiasca la fel ca inainte. „A Beautiful Mind” este un film biografic regizat de Ron Howard si ii aduce impreuna pe Russell Crowe, Ed Harris, Jennifer Connelly, Paul Bettany, Adam Goldberg, Judd Hirsch, Josh Lucas, Anthony Rapp si Christopher Plummer.
- Good Will Hunting (1997)
Drama regizata de Gus Van Sant, cu Matt Damon, Robin Williams, Ben Affleck, Minnie Driver si Stellan Skarsgård. Scrisa de Affleck si Damon, pelicula urmareste viata unui baiat care intretine o cladire, Will Hunting. Atunci cand reuseste sa rezolve o problema, provocare pentru absolventi, acesta atrage atentia, insa isi pastreaza anonimatul. Implicat in scandaluri, ajunge sa faca terapie si studiaza matematica avansata. Curand, acesta incepe sa isi reevalueze viata si prioritatile in viata. The Hollywood Reporter a pozitionat filmul pe locul 53 intr-un top 100 al filmelor preferate.
- Proof (2005)
Gwyneth Paltrow, Anthony Hopkins, Jake Gyllenhaal si Hope Davis. Filmul ne face initial cunostinta cu protagonista interpretata de Gwyneth, tanara matematician, Catherine, purtand in vis o conversatie cu tatal sau, profesor pentru stiinta cifrelor, mort de o saptamana. Trezita din halucinatie isi aduce aminte ca are in casa un musafir, Hal (Gyllenhaal), fost student al decedatului, cotrobaind prin cartile acestuia. Se reia tema geniului rapus de o boala mintala.
- Agora (2009)
In Egiptul antic al anului 391, Hypatia (Rachel Weisz) preda astronomie, matematica si filosofie. Aceasta studiaza defectele geocentrismului (teorie cosmologica) si teoria conform careia Soarele este centrul sistemului solar, incercand sa gaseasca o regula matematica a asezarii planetelor. Problemele religioase si contextul politic ameninta distrugerea invatamintelor adapostite de biblioteca din Alexandria. Max Minghella este Davus, un sclav care o iubeste pe Hypathia si Oscar Isaac are in film rolul unui student care ulterior va deveni prefectul Orestes.
- The Theory of Everything (2014)
Eddie Redmayne si Felicity Jones au fost felicitati in nenumarate randuri, dovada stand si multiplele premii sau nominalizari oferite. „The Theorry of Everything” relateaza inceputurile relatiei dintre Stephen Hawking, astrofizicianul considerat posesorul uneia dintre cele mai mari minti ale omenirii si colega sa, Jane Wilde. Se insista foarte mult pe momentul cand omul de stiinta este diagnosticat cu boala motorie neuronala, detaliile fiind luate din memoriile lui Jane „Travelling to Infinity: My Life with Stephen”. Stepehen a excelat si in domeniul matematicii.
- Stand and Deliver (1988)
Poveste adevarata inspirata de profesorul de matematica, Jaime Escalante, dascal intr-un liceu. Edward James Olmos a primit pentru interpretare o nominalizare la Oscar, emotionand prin incercarile personajului sau de a schimba conceptiile, perspetivele si visele elevilor sai, facandu-i sa-si doreasca mai mult de la viata. Constient de potentialul lor, ii inscrie la cursuri de matematica avansata, infruntand si batjocura altor colegii. Filmul este considerat unul dintre cele mai bune ale anilor ’80, din valul nou de cinema.
- Sneakers (1992)
Conspiratii. Criptografie. Matematica. Guvern. Secrete. Spionaj. Robert Redford, Dan Aykroyd, Ben Kingsley, Mary McDonnell, River Phoenix, Sidney Poitier si David Strathairn au rolurile principale intr-un thriller politic, complex, despre o retea faimoasa de pirati ai computerelor, urmariti de FBI pentru fraude informatrice. Grupul atrage curand atentia unei agentii guvernamentale pentru a fura de la un matematician o cutie neagra dotata cu un dispozitiv avansat ce i-ar ajuta sa patrunda intr-un numar infini de coduri de protectie. Insa lucrurile nu sunt atat de simple….
- The Oxford Murders (2008)
Productia britanica are multiple trimiteri in matematica si filosofie, dar a fost un esec de incasari si a fost desfiintata de critica. Cu Elijah Wood, John Hurt, Leonor Watling si Julie Cox in rolurile principale, se relateaza o cursa contracronometru pentru demascarea unui criminal dintr-un campus studentesc. Un profesor impreuna cu un elev eminent incearca sa afle cine este ucigasul, ghidandu-se de simbolurile numerice si matematice lasate in urma. Se discuta despre concepte logice, despre paradoxuri, despre cercuri, teoreme enuntate de Fermat, Gödel’, Pitagora, despre conjunctura lui Taniyama. Ba chiar si despre efectul fluturelui.
- Pi (1998)
Drama psihologica suprarealista, un thriller complex despre un geniu al computerelor, un teorist al numerelor, stresat sa invinga concurenta.Darren Aronofsky debuta in 1998 cu un film ce avea sa devina un clasic despre constanta numarului Pi, de altfel un motiv pentru a te abate de la tema centrala: un protagonist obsedat sa isi implineasca idealuril; in drumul spre succes uita sa aiba grija de sanatatea mentala si fizica, rezultand comportamente si atitudini autodistrugatoare via paranoia, halucinatii si tulburari sociale. Crezul sau ca orice din natura poate fi explicat si inteles prin numere, aminteste de subapreciatul „Number 23”. „Pi” aduce multiple referinte la teorii, sisteme si fenomene despre haos, matematica si stiinta.
- 21 (2008)
Ben Campbell: timid, lefter, visator. Student la MIT, este stramtorat cu plata taxelor scolare, dar problemele ii par rezolvate atunci cand se alatura unui grup de studenti care saptamanal se duc in cazinourile din Vegas, cu identitati false si stiu cum sa intoarca sortii in favoarea lor. Un profesor de matematica, Micky Rosa, conduce gruparea si ii ajuta sa sparga codul pentru a castiga. Sedus de bani, lacom si imbatat cu o noua viata, Ben isi uita scopul in drumul spre succes. Jim Sturgess este studentul lacom, iar Kevin Spacey, dascalul. Li se alatura Laurence Fishburne, Kate Bosworth, Liza Lapira, Jacob Pitts si Aaron Yoo.
CITEȘTE aici câteva recomandări despre filme cu jocuri de noroc
- Enigma (2001)
Spionaj, stil old-fashioned si o ecranizare mai putin cunoscuta ce plaseaza evenimentele in anul 1943. Dougray Scott este Tom Jericho, un expert matematician care a fost singura speranta in decodificara retelei folosite de nazisti pentru a comunica, acesta conducand un grup britanic antispionaj. Personajul, recent eliberat dintr-un sanatoriu, Jericho reuseste sa isi dea seama ca printre ei se afla un tradator si o banuieste pe Claire (Saffron Burrows), fosta sa prietena, recent disparuta. Regizat de Michael Apted, scris de Tom Stoppard, „Enigma” ii uneste pe Jeremy Northam, Tom Hollander, Robert Pugh, Kate Winslet.
- Fermat’s Room (2007)
Productie spaniola „La habitación de Fermat”, regizata de Luis Piedrahita si Rodrigo Sopeña. Premisa provocatoare: trei matematicieni si un inventator sunt invitati intr-o csa, sub pretextul de a elucida un mister, bazat pe teoriile unei figuri istorice. Folosind pseudonimie, niciunul nu stie cine este celalalt. Sunt inchisi intr-o camera, fara cale de iesire si le este impus sa rezolve puzzle-ul numit „Fermat”, inainte ca peretii camerei sa ii prinda pentru totdeauna acolo. Acestia trebuie sa explice secventa de numere 5-4-2-9-8-6-7-3-1.
- I.Q. (1994)
Comedie romantica cu Einstein in rol de Cupidon. Tim Robbins, Meg Ryan si Walter Matthau au rolurile principale intr-o poveste partial fictiva. Un mecanic amabil cunoaste o potentiala studenta la doctoratul pentru universitatea de matematica. Singura problema? Aceasta este insotita de logodnicul ei, un psiholog. Cucerit de tanara, barbatul o cauta pe femeie acasa si face cunostinta cu unchiul ei, nimeni altul decat Albert Einstein. Pentru biografii cinematografice serioase despre viata fizicianului, va recomand „Einsten and Eddington”.
- An Invisible Sign (2011)
Personal, o dezamagire. „An Invisible Sign” are insa particular relatia frumoasa dintre personaje. Copila Mona (Jessica Alba) creste idolatrizandu-l pe tatal sau, un matematician sclipitor. Obsesia sa pentru numere este declansata atunci cand parintele sau da semne de slabiciune psihica, micuta incercand sa interpreteze posibilele semne prin predictii oferite de cifre. Adulta, Mona nu si-a depasit pornirile, preda materia si trebuie sa invete sa-si depaseasca temerile pentru a-si ajuta elevii care infrunta propriile apasari.
- Travelling Salesman (2012)
Patru matematicieni sunt angajati de guvernul american pentru a rezolva una dintre cele mai mari probleme din istoria stiintei: problema P vs. NP (un algoritm complex). Cei patru au creat un sistem care ar putea fi urmatorul pas major in dezvoltarea tehnologiilor umane sau sa distruga umanitatea asa cum o stim. Solutia oferita ar fi aplicarea imediata a stiintei computerizate si teoretice. Un film cerebral care nu uita sa santajeze audienta si cu consecintele propriilor fapte.
Daca iti plac filmele despre matematicieni, mai ai aici cateva propuneri.
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
4 Comments
The Imitation Game/ Jocul Codurilor a fost vazut in avanpremiera alaturi de vedete | CineAmator
The imitation game (2014) | dorinlazar.ro
Concurs 'Theory of Everything'/ "Teoria intregului": doua invitatii duble la film - CineAmatorCineAmator
Lansari de toamna 2016 in cinematografe – thrillere de la InterCom Film | CineAmator