Actiune, Drama, SF, Special

Divergent (2014)

Divergent-poster“The system removes the threat of anyone exercising their independent will. Divergents threaten that system. It won’t be safe until they’re removed. ”

  • Regizori: Neil Burger
  • Actori: Shailene Woodley, Theo James, Kate Winslet, Ashley Judd, Ashley Judd, Miles Teller, Maggie Q
  • Gen: SF, Drama, Actiune
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare
  • Tara: SUA
  • Durata: 139 minute

Cu o reputatie castigata merituos, dupa ce s-a jucat cu mintile noastre in fermecatorul „The Illusiosinst” si ne-a pacalit cu cateva feste false in „Limitless”, Neil Burger isi asuma raspunderea de a manevra schitele primei ecranizari ale primului roman dintr-o serie cu distopii, semnata Veronica Roth. Si cu pretentii de om rational, voi discerne cele doua compuse ca doua unitati separate, distingand planurile construite individual de catre echipa de filmare si de catre romanciera. Fascinatia pentru peisajele futuriste este recompensata aici cu o simbioza intre demolare, ruine si societati fictionale care sfideaza opiniile pe care s-au cladit. Expozitiunea cu cladirile degradate si monologul personajului principal care intelege si explica situatia, sunt o completare necesara, pentru ca odata lamurita imprejurarea deciziilor, filmul isi asaza cursiv si rational evenimentele.

Film Review Divergent

Lasand deoparte hibele comunitatilor purtate cu cativa ani inainte, intr-un viitor al ordinii impuse de cinci factiuni care dicteaza insusirea definitorie a individului, „Divergent” construieste veritabil o ascensiune realizabila a unui personaj care uneori pare ca este grabita cu actiunile sale, desi totul lasa sa credem ca este nesigura. As fi preferat ca unii protagonisti sa primeasca o expunere mai ampla, motivand actiunile lor nu doar prin replici seci, ci mai degraba prin sugerarea unui fundal cu justificari. Si totusi, pentru un film din categoria young adult, fata de alte incercari, nu conserva violenta unor momente, ci duce pana la un punct mai agresiv luptele. Ceea ce nu mai lasa impresia de graba si pelicula subjugata unor restrictii de rating.

divergentstill2

Intr-un Chicago surprins la aproape 100 de ani dupa un razboi ce aproape ca l-a distrus, distingem un nou sistem de guvernare, puterea fiind detinuta de cei din factiunea Abnegatie. Factiunile sunt de fapt categorii gandite pentru a restabili si pastra pacea. Cinci la numar, promoveaza doar o virtute: Candoarea (sinceritatea), Abnegatia (altruismul), Neinfricarea (curajul), Prietenia (pacea) si Eruditia (inteligenţa). Fiecare membru este suspus unui test pentru a i se spune ce calitate il caracterizeaza si pentru a sti unde se incadreaza. Pentru Beatrice Prior (Shailene Woodley, incredibila in „The Spectacular Now” unde impartea ecranul cu Miles Alexander Teller- aici, Peter) proba este neconcludenta. Este posesoarea a trei calitati si poate distinge simularea de realitate. Este un caz rar de divergenta si alege sa se ascunda in locul unde ii este cel mai greu sa stea nedescoperita….

chi-insurgent-filming-atlanta-divergent-chicag-001

Productia „Divergent” pare ca uneori isi pastreaza retinerea in a progresa la capitolul personaje. Faptul ca o ai pe Kate Winslet in distributie si nu profiti de prezenta sa pentru a contura un antagonist concludent, poate fi o problema. Si totusi, in opinia mea, se atinge un potential ridicat pentru perfectionarea laitmotivului frica, pasajele pe care le traversam odata cu personajele, fiind orchestrate calitativ. Si cum frica dirijeaza toate instrumentele, imi place ca se stabilesc reguli clare intre rebeliune, datorie si raspunderi. „Divergent” te antreneaza cu cateva compozitii musicale integrate in contextul potrivit cu ritmul perfect, gasind formula (aproape) absoluta pentru un film care promite sa lanseze ecouri intr-un domeniu pe care audienta se grabeste sa il eticheteze. O incantare pentru un om care testeaza tot ceea ce universurile cu distopii pot oferi. Mai ales cand relatiile dintre protagonisti te ajuta sa intelegi posturile acestora.

Cele doua sequel-uri au fost deja anuntate. Si presimt ca pentru actorii tineri, filmul acesta va reprezenta temelia de la care pornesc pentru lansari promitatoare. Foarte placut Theo James, desi nu extraordinar. In schimb Shailene Woodley de care mi-era teama, a condus cu darzenie toata productia. Doar cu mici ezitari.

Rating autor: nota 8.5

Multumiri pentru gazduire Cinema City si MediaPro Distribution pentru invitatie.

Vizionare trailer:

Vezi si...

9 Comments

  1. cameleonii at  -  Răspunde

    Faptul ca bugetul productiei este aproape identic cu cel pentru realizarea filmului Hunger Games, ofera cu siguranta filmului o continuare. Insa problema apare la recenziile criticilor si a unor fani care se declara total dezamagiti de aceasta noua franciza si care nu are nici macar 1/2 din potentialul lui Hunger Games.
    Nici eu nu am fost deloc multumit de ce am vazut din trailere, filmul imi pare ca seamana a un fel de The Host ( parca si acolo se anuntase o continuare ) si chiar daca recenzia ta este pozitiva am indoieli in ceea ce priveste calitatea filmului.

    • Angela at  -  Răspunde

      hey! imi cer scuze ca raspund atat de tarziu, dar am fost cam ocupata. desi nu dureaza mai mult de doua minute sa dau un reply, asa cum trebuie… in fine. o sa iti explic de ce mi-a placut mie, desi sunt constienta ca nu este vreo realizare extraordinare. in primul rand am citit cartea si am fost destul de multumita de faptul ca au pastra firul narativ, mai putin in constructia personajelor. ca imagini, montaj si alte date tehnice, totul arata foarte bine. mai apoi, imi plac foarte mult scenariile cu distopii. aici din nou fac o figura frumoasa, desi nu insista atat de mult pe cat as fi dorit. sigur o sa aiba continuari, deja confirmate. aici nu mai sunt conditionate de incasari. desigur, nu are potentialul promis de THG, dar daca nu mai sunt atat de rezervati, pot face ceva mai bun. cum s-a intamplat figura frumoasa cu Cathching Fire, si aici o sa se schimbe regizorul si sper la mai bine. Nu, nu… The HOST este oribil! Foarte, foarte, foarte prost. De la cap, la coada.Nu spun musai sa il vezi, dar daca prinzi ocazia, da-i o sansa:)

  2. bibliodevafiliala3 at  -  Răspunde

    Eu citesc acum cartea. Este foarte bună şi o recoamand cu căldură. Mi-e frică să nu mi se întâmple să fiu dezamăgită de film, aşa cum am fost de prima parte a Jocurilor Foamei, totuşi sunt nerăbdătoare să văd filmul. M-am uitat la un trailer, dar din câteva secvenţe nu pot spune că-mi dau seama de cum va fi filmul. Oricum – recomand cartea.

    • Angela at  -  Răspunde

      Ai terminat-o intre timp? Mie mi-a placut si am incercat sa nu ma las influentata de carte atunci cand urmaresc filmul. Stiu ca se pune eticheta dinainte pentru ca este teenage target, dar mie tot mi-a placut 🙂 Depinde stare, gusturi si asteptari.

      • bibliodevafiliala3 at  -  Răspunde

        Încă nu am terminat-o. Pe mine nu mă deranjează etichetările. Eu pot citi cu plăcere orice gen, dedicat oricarei vârste dacă cartea are ceva de spus. Acum am vrut să mă cufund într-o altă lume distopică 🙂

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail