Geek Stuff, Seriale, Special, Topuri

Comic Con 2013: Top seriale inspirate de benzi desenate

Primul Comic Con din Bucuresti. Numaratoarea inversa a inceput, astfel ca mai e putin si asteptarea ia sfarsit. Pentru iubitorii de filme, seriale, animatii si benzi desenate, intrunirea va fi una plina de surprize si evenimente inedite. Dar cel mai important este ca isi vor da intalnire oameni care vorbesc acelasi limbaj si oamenii vor putea face schimb de idei si poate chiar de suveniruri. Special pentru astfel de iubitori de frumos, am gandit un articol pe principiul 2 in 1, asa ca va prezint ma jos un top al celor mai bune seriale inspirate de de benzi desenate. Asa cum am obisnuit, topul este incarcat de subiectivism asa ca ordinea sper sa nu deranjeze.

comics1

Top seriale bazate pe benzi desenate
  • Locul I: The Walking Dead (2010)

Unul dintre cele mai bune seriale recente, un real succes prin difuzarile posturilor de cablu. Recunosc ca am o pasiune morbida pentru filmele cu background post apocaliptic si poate d-asta serialul asta m-a cucerit, dar adevaratul merit este al actorilor care au reusit sa faca personaje de care te poti atasa cu usurinta. Serialul, ajuns deja la sezonul trei cu confirmare si pentru sezonul patru, are la baza seria de comics-uri create de Robert Kirkman, domnul fiind si scenarist si producator executiv pentru versiunea televizata. Desi personajele sale au luat in unele cazuri o alta directia decat cea din benzile desenate, modificarile nu deranjeaza. Avem zombi, doar cativa supravietuitori, civilizatia prabusita, lideri si supusi.  In centrul povestii este Rick Grimes (Andrew Lincoln), un ofiter de politie care se trezeste din coma si descopera ca lumea a cazut prada mortilor vii. Va suna cunoscut? Poate cu „28 Days Later„, dar de-aici plotul capata o turnura mai dramatica. Va invit doar sa-l urmariti pentru ca serialul are o complexitate si liniaritatea fantastica.

The Walking Dead

  • Locul al  II lea: Arrow (2012)

Inca astept ca personajul Arrow (Stephen Amell) sa primeasca aceea sclipire pe care stiu ca o poseda. Nu spun ca nu are destule calitati serialul, dar cumva in fiecare episod ai ocazia sa spui ca se putea mai bine. Totusi este unul dintre cele mai anticipate personaje care isi astepta rolul principal. Motivul: este bazat pe Green Lantern (un luptator mascat care lupta impotriva ilegalitatilor, prima oara creionat in paginile  DC Comics), cunoscut in seria „Smallville„, dar  nu este un seqyel, cat o poveste noua cu un alt inceput. Se coase o alta poveste cu similaritati din „Batman” (eroul care revine in orasul natal pentru a curata strazile de nelegiuiti, ascuns sub o masca). Orasul Star City din benzile desenate a devenit Starling City.

Arrow - Stephen Amell

  • Locul al III lea: Tales From the Crypt (1989- 1996)

Seria gazduita de HBO mi-a facut cateva nopti albe in copilarie. In necunostinta mea, nu reuseam sa inteleg cine era individul scheletic-  Cryptkeeper (vocea John Kassir) care imi aducea in fiecare seara povesti horror cu iz comic. Mai tarziu, dezmeticita, aflam ca serialul a avut la baza o serie de benzi desenate din anii ’50 de la EC Comic („Haunt of Fear”, „Vault of Horror”, „Crime SuspenStories”, „Shock SuspenStories”,  „Tales from the Crypt”). In fiecare episod aflam cate un scenariu infricosator (si la propriu si la figurat) care se axa pe pacate de moarte, uneori avand si actori cunoscuti cu roluri mai mult sau mai putin majore (Brad Pitt, Joe Pesci, Whoopi Goldberg, Demi Moore, Kirk Douglas, Timothy Dalton). Am avut nuditate, violenta fizica si de limbaj, inchise intr-un ciclu de sapte sezoane cu un total de 93 de episoade.

  • Tales From the Crypt2Locul al IV lea : The Adventures of Superman (1952- 1958)

Un personaj care a devenit iconic inca de la prima infatisare (1938 de Jerry Siegel si Joe Shuster.) Popularitatea sa a crescut odata cu primele serii dedicate eroului, „The Adventures of Superman” luand prin surprindere postul de televiziune unde era difuzat, cu o audienta incredibil de mare. Superman era vazut zburand, luptandu-se, blocand gloante si infruntand multi villaini.  George Reeves il intepreta pe Clark Kent/Superman, Jack Larson era Jimmy Olsen, John Hamilton era Perry White, si Robert Shayne dadea chip inspectorului Henderson. Phyllis Coates a fost prima Lois Lane pentru sezonul unu, iar  Noel Neill a preluat stafeta in sezonul secund. Multiple filme artistice (regretatul Christopher Reeve este preferatul publicului) se pare ca au fost  suficiente. Anul acesta asteptam „Man Of Steel” care se anunta a fi poate cea mai buna potretizare a acestuia.

Superman With Armed Men

  • Locul al V lea: Batman (1966- 1968)

Un alt personaj marca DC comic book. Adam West (Batman) impreuna cu Burt Ward (Robin)  faceau echipa pentru a lupta impotriva crimelor din orasul  Gotham City.  Show-ul a fost difuzat de doua ori pe saptamana, ajungand la un total de 120 de episoade. Evident ca se simtea puternic influenta anilor ’60, dar nu era cu mult diferit fata de Batman din zilele noastre. Multe personaje negative geniale si cateva confruntari febrile. Se contureaza o galerie generoase de protagonisti credibili, multi dintre ei uitati in adaptarile viitoare (de exemplu Riddler).Serialul este o mostenire puternica pentru fanii eroului, considerat unul din marile fenomene TV ale acelor vremuri.

Batman (1966- 1968)

  • Locul al VI lea: Smallville (2001-2011)

Serialul care m-a insotit din scoala generala pana in facultate :). Nu este chiar povestea lui Superman pe care o stiam noi pentru ca il vedem pe Tom Welling imbracand costumul mulat doar la sfarsit, dar cumva serialul asta ne-a tinut lipiti de ecranul televizorului de fiecare cand o voce fredona refrenul „somebody save me„.  Intoarsa, sucita si despicata, povestea ramane in principiu cam aceeasi: un baiat este trimis de tatal sau Jor-El pe Pamant pentru a fi salvat. Crescut de doi soti iubitori, in timp baiatul realizeaza ca poseda anumite puteri si ascuzandu-si permanent identitatea o salveaza de cele mai multe ori pe Lana (Kristin Kreuk) de numeroasele pericole unde este prinsa. Lois Lane apare mai tarziu, este descoperita si identitatea eroului, Lex Luthor nu este chiar cum ni-l imaginasem, dar cumva cred ca varianta asta a prins cel mai bine adolescentilor. In mai 2012 DC Comics au inceput sa publice „Smallville: Season Eleven” ce continua totul de unde episodul 218 a lasat lucrurile.

Smallville 5

  • Locul al VII lea: Human Target (2010)

O adaptare fidela? Nu, nu e cazul „Human Target”. Desi actiunea nu ramane aceiasi cunoscuta din benzile desenate, avem personajele neschimbate plasate intr-un mod inteligent in situatii diverse. Desi nu a prins decat doua sezoane de difuzare, productia a avut cateva momente de actiune cu adevarat fantastice.  Influenta DC Comics a fost sesizata, am avut pana si momente amuzante, dar se pare ca nu a fost suficient. Christopher Chance (Mark Valley) este un fost asasin care decide, in urma unor evenimente din viata lui, sa protejeze vietile nevinovatilor. Daca in benzile desenate asasinul isi asuma identitatea victimelor, aici eroul trece de cealalta parte si isi salveaza tintele. In 1992, un alt „Human Target” a supravietuit nu mai mult de sapte „zile.”

Human Target (2010)

  • Locul al VIII lea: The Flash (1990-1991)

„Flash: Fastest Man Alive”, alt erou al DC Comics prinde un rol principal intr-o serie televizata. „The Flash” urmareste aventurile unui politist, om de stiinta, care in timpul unei furtuni deprinde o putere: viteza incredibila. Cu noile abilitati dobandite, lupta impotriva multelor amenintari aduse de Nicholas Pike (Michael Nader) si  Dark Riders, the Ghost (Anthony Starke), Deadly Nightshade (Richard Burgi), Captain Cold (Michael Champion), Pollux (John Wesley Shipp), Mirror Master (David Cassidy). Un singur sezon, 22 de episoade si totusi o adaptare care inca place.

The Flash (1990-1991)

  • Locul al IX lea: The Incredible Hulk (1978- 1982)

Printre primele seriale urmarite de mine in copilarie, o evolutie si schimbare care avea sa ma urmareasca mult timp pentru ca nu stiam atunci despre serial decat ca este „filmul unde ala se face verde cand se enerveaza” Documentarea care a intervenit cand am mai crescut, m-a facut sa inteleg ca ce urmaream eu atunci era aducerea la viata a unui personaj creat de Marvel. Bill Bixby este unul dintre cei mai buni interpreti ai doctorului David Banner, torturat sa traiasca in umbra unei bestii in care se transforma. Inca fredonez coloana sonora dramatic de intensa „Lonely Man” si nu uit pantalonii evazati purtati de personaj si ca mereu trebuia sa faca autostopul pentru a merge mai departe.

The Incredible Hulk (1978- 1982) 2

  • Locul al X lea: The Middleman (2008)

„Middleman” nu este foarte cunoscut. Pacat! Trebuie urmarit! O combinatie norocoasa intre „Buffy the Vampire Slayer” si „Men in Black”, se pare ca productia nu a bucurat atat de mult postul ABC, pentru ca ora la care era difuzat nu a atras tocmai publicul asteptat.  Unul dintre scenaristii serialul  „Lost” (Javier Grillo-Marxuach) a adoptat propria serie de benzi desenate intr-un ton suprinzator de sarcastic si amuzant.  O tanara puternica este recrutata de o agentie secreta sa faca fata fortelor raului. The Middleman este mai mult un proiect care vrea sa darame complotul dintre include oameni de stiinta nebuni care vor sa preia controlul asupra lumii, extratereștri ostili si numeroase amenintari supranaturale. Numeroase referinte pop pentru alte benzi desenate.

the middleman

  • Locul al XI lea: The Tick (2001- 2002)

„The Tick” este un sitcom bazat pe personajul Tick al seriei de benzi desenate cu acelasi nume.  Cu o durata de viata de doar noua episoade si popularitatea mare a acestuia, serialul a fost lansat pe DVD in 2003.  Cu o uimitoare priza la public si critica, este considerat a fi unul dintre cele mai bune seriale scrise si produse care au in rol principal un erou al benzilor desenate. In rolurile principale au evoluat: Patrick Warburton, David Burke, Nestor Carbonell, Liz Vassey

The Tick (2001- 2002)

  • Locul al XII lea: Wonder Woman (1975- 1979)

Femeia Fantastica. Femeia care combina rolul de agent secret cu cel de super erou, dar care nu avea sa fie urmarita mai mult de trei sezoane. Unul dintre cele mai mari greseli este faptul ca timpul nu avea nicio cronologie pentru scenaristi, mutand actiunea din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, in mijlocul erei funky.„Wonder Woman” (Cathy Lee Crosby) ramane o serie memorabila pentru interpretari si pentru inspiratia eroica a personajelor.

Wonder Woman (1975- 1979)

  • Locul al XIII lea: Lois & Clark: The New Adventures of Superman (1993- 1997)

De departe cea mai slaba adaptare a evenimentelor din viata lui Superman, pentru mine
Lois & Clark: The New Adventures of Superman” pare a duce o acuta lipsa de inspiratie la capitolul efecte speciale si poveste, dar cumva tot l-am urmarit. Poate pentru ca in acele vremuri Dean Cain transmitea ceva, desi nu o chimie profunda pentru Teri Hatcher. Un produs controversat, uneori ridicol, a avut patru sezoane pentru a-i urmari pe cei doi, si nu numai. Putem mentiona la reusite, publicarea romanului –Lois & Clark: A Superman Novel„.

Lois & Clark The New Adventures of Superman (1993- 1997)2

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail