CineCronici, Comedie

Booksmart (2019) [CRONICA]

„ Fuck those losers. Fuck them right in their stupid fucking faces.”

Regizor: Olivia Wilde
Actori: Kaitlyn Dever, Beanie Feldstein, Jessica Williams, Jason Sudeikis, Lisa Kudrow, Will Forte, Mason Gooding, Skyler Gisondo, Diana Silvers, Molly Gordon 
Gen: Comedie
Premii: 2 premii, 1 nominalizare (la data publicarii)
Tara: SUA
Durata: 102 minute

„Booksmart” este unul dintre cel mai bine cotate filme din 2019, asta pentru ca i-a reusit de minue sa surprinda maturizarea unor adolescente, urmarite intr-un carusel de aventuri. Regizat de actrita Olivita Wilde (la debut din spatele camerei), filmul urmareste povestea clasica cu care suntem deja familiarizati cand vine vorba despre personaje geek in ultimul an de liceu si care vor sa recupereze intr-o singura seara tot ce n-au facut in patru ani de liceu. Doar ca se livreaza si cu niste gaguri smart si momente emotionante pentru a surprinde temerile si frumusetea varstei adolescentei – cand vine vorba despre incarcat reguli si invatat din greseli . „Booksmart” se apropie mai ales de versiunile masculine „Project X” sau „Superbad”.

Daca ai vazut deja prea multe filme despre liceeni americani, la fel ca si mine, probabil ca nu ar trebui sa il ratezi pe asta, mai ales daca esti fan al productiilor Brat Pack care populau marele ecran in anii’80. Revenind – „Booksmart” nu este vreun tribut al acestui subgen, dar profita de cliseele specifice – tocilarul outcast, sportivul popular, fata rea. Reuseste sa-si creeze o identitate nu doar joviala, cat si una cu un ton usor care relaxeaza si te face sa te simti bine.

Amy (Kaitlyn Dever) si Molly (Beanie Feldstein) sunt doua bune prietene care se pregatesc de absolvirea clasei a XII-a. Preocupate sa fie printre cele mai bune din clasa lor, au ignorat si partea cealalta specifica varstei lor si nu au ajuns vreodata la vreo petrecere. Iar asta nu a facut nicio diferenta pentru ca toti pierde-vara din generatia lor au ajuns la colegii la fel de bune. Dupa ce li se confirma ca au ratat tot ceea ce ceilalti au facut, decid sa se duca impreuna la petrecerea colegilor si fiecare sa isi declare sentimentele pentru crush-ul lor. Desigur, lucrurile nu vor fi atat de simple. 

Comedia „Booksmart” (functioneaza in egala masura si ca drama) are ca avantaj distributia condusa de tinerele Feldstein si Dever, care fac o echipa-pereche faina, comicul setat de complicitatea dintre ele fiind bine dozat si deloc exagerat. Iar pe masura ce duo-ul este surprins in tot mai multe ipostaze, devine clara distribuirea lor, cele doua fiind autentice cat sa crezi ca nu fac un rol scris.

Filmul are o abordare fresh si cand vine vorba despre scenele de amuzament – deloc timid, iar la fel de mult s-ar putea sa iti placa alegerile pieselor care compun coloana sonora. Productia intra sigur in canonul filmelor despre adolescentii care evolueaza, iar noi suntem suficient de norocosi sa asistam la schimbarea lor. Pentru ca pe masura ce ne apropiem de final, ne devine clar amandurora – noua si protagonistilor – ca am invatat niscaiva lectii. Iar scena aceea climax – cearta dintre ele – este destul de importanta pentru a ne face partasi la un moment poate prea personal. Ocazie cu care Wilde surprinde intocmai durerea lor, incat pana si cei care nu le observasera pana atunci devin atenti la ele. Ironic, as spune, dar desteapta miscarea de a ne priva de capcana implicatiilor sentimentale. 

„Booksmart” are la baza un scenariu la care au contribuit patru nume, iar filmul pare sa fie o versiune mai indrazneata a fantasticului „Eight Grade”. Este o pelicula increzatoare, cu ceva defecte asumate si uneori haotic, dar nu incearca sa indoctrineze spectatorul cu cauze pierdute. 

Filmul „Booksmart – Examen de (i)maturitate” a avut premiera din 24 mai si este distribuit de CineForum

Recomandari filme cu adolescenti – aici si aici

Recomandari seriale cu adolescenti – aici

Vizionare trailer:

 

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.