“It begins as a whisper… a promise… the lightest of breezes dances above the death cries of 300 men. That breeze became a wind. A wind that my brothers have sacrificed. A wind of freedom… a wind of justice… a wind of vengeance.”
- Regizor: Noam Murro
- Actori: Sullivan Stapleton, Eva Green, Lena Headey, Hans Matheson, Callan Mulvey, Rodrigo Santoro, Jack O’Connell
- Gen: Drama, Actiune, Razboi
- Premii: niciun premiu, nicio nominalizare
- Tara: SUA
- Durata: 102 minute
Follow-up al unui experiment grafic inspirat de seria de benzi desenate puse sub amprenta lui Frank Miller- „300”, fantasy-ul care resimte in multe unghiuri schimbarea regizorala, pare a fi in cateva aspecte doar o imagine rasturnata a primului. Dar isi contureaza cu darzenie un caracter diferit. La fel ca si la volumul unu, un narator probeaza evenimentele dinaintea luptei de la Termopile, din timpul acesteia, pentru a incheia cu o concluzie si episodul care lasa un final deschis si promisiunea unei alte continuari.
Reutilizand acelasi procedeu tehnic pentru postarea unor imagini intunecoase, pentru a cartografia hartile unor tinuturi pe unde personajele ne plimba, detaliul acesta devine mai putin important. Ceea ce se remarca in „300: Rise of an Empire” este aspectul deloc neglijat al efectelor speciale, aluziile la influentele politice si orchestratia luptelor. Poate ca filmul va fi inclus intr-un album al celor mai bine dirijate batalii duse vreodata pe mare. Desigur, fara a eclipsa tumultosul „Master and Commander: The Far Side of the World”. Pe acest fundal se construiesc personaje feminine drastice care detin puterea si carora nu le e frica sa o foloseasca pentru a intimida sau pentru a obtine ceea ce vor. Lena Headey este mai mult prezenta vocal, astfel ca Eva Green isi disputa rolul de cel mai credibil si seducator villain.
Inainte ca Leonidas (Gerard Butler) sa il sfideze pe Xerxes si sa plece la un razboi pierdut din start, dar condus de orgolii si mandrie, alte lupte s-au dus. A doua invazie a Greciei este redata prin ochii lui Temistocle din Atena (Sullivan Stapleton, multumitor), ocazie cu care aflam sursa conflictului care il schimba pe Xerxes. Surprins intr-un imperiu in care o grecoaica fara frica, Artemisia (Eva Green, fantastica si captivanta) poarta toate planurile, il urmarim prin procesul de transformare si mai apoi episodic in lupta cu spartanii. A treia parte a filmului reprezinta de fapt un prequel la „300”, luptele din prima parte de pe uscat, parand acum doar un pretext de antrenament pentru cateva batalii incredibile duse pe mare. Desigur, violenta nu este cenzurata. Dar poate ca mai incomoda ar putea fi hiperbolizarea luptatorilor si dimensiunea exagerata pe care moartea in batalie o poate lua pentru a deveni cea mai onorabila incoronare.
Costumele purtate de cele doua personaje feminine te fac sa crezi ca ai fost invitat la o parada cu tema antichitatii. Superba realizarea. Aspectele istorice sunt neingrijite, preocuparea tinta a realizarii acestui proiect parand mai degraba construirea unor personaje puternice si atipice. Si nu mizeaza pe faptul ca iti fura privirilea cu datele ce construiesc imaginile. Povestea este suficienta pentru a-ti mentine interesul. Personal, consider ca „300: Rise of an Empire” este mai influent decat prima parte si poarta o realizare cinematografica mai creativa la capitolul personaje, lucru care surprinde si satisface. Este exact cum ar trebui sa arate.
Rating autor: nota 8
Filmul intra din 7 martie in cinematografe si este distribuit de MediaPro Distribution.
Vizionare trailer:
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
2 Comments
Excision | Silence's Blog
O noua companie de distributie pe piata de cinema din Romania: Freeman Entertainment | CineAmator