” They’re terrified of you. Bennet Omalu is going to war with a corporation that has 20 million people on a weekly basis craving their product the same way they crave food. The NFL owns a day of the week, the same day the Church used to own. Now it’s theirs. They’re very big.”
- Regizor: Peter Landesman
- Actori: Will Smith, Alec Baldwin, Albert Brooks, Gugu Mbatha-Raw, David Morse, Richard T. Jones, Stephen Moyer, Luke Wilson
- Gen: Drama, Biografic
- Premii: 4 premii, 10 nominalizari
- Tara: SUA
- Durata: 123 minute
‘Concussion’ este o drama biografica cu intruziuni in lumea sportului, scrisa si regizata de Peter Landesman preocupat si in celelalte proiecte (‘Parkland’, ‘Kill the Messenger’) sa puna pe sticla povesti reale. Filmul imi pare subapreciat si ignorat de critica si de festivalurile de premiere pentru ca nu doar subiectul este ofertant (ignorand elanul patriotic), dar mai ales interpretarea lui Will Smith, una dintre cele mai puternice dintre cele de anul trecut. Sa recunoastem, domnului ii sta bine cu ochii inlacrimati – egaleaza performantele dramatice din ‘The Pursuit of Happyness’, ‘Seven Pound’ sau ‘Ali’ (fantastic duelul de la masa din restaurant)
La inceput il cunoastem pe Bennet Omalu, recitand mandru lista de diplome atunci cand depunde marturie in calitate de patolog intr-un caz de crima. Dedicat muncii sale, imigrantul este un barbat credincios religiei si idealurilor sale. Performand autopsii, este fascinat mai mult de modul cum oamenii au murit decat cum ai trait, asa cum declara personajul la un moment dat. Mike Webster, un fost sportiv de performanta moare in circumstante ciudate, nu inainte de a fi acuzat dureri de cap puternice, halucinatii si de a fi devenit o persoana complet diferita de cea care stabilea recorduri in fotbalul american. Unele detalii privind moartea si istoricul barbatului il conving pe Bennet sa cerceteze atent circumstantele mortii, gasind o legatura greu de ignorat intre cariera sa si boala care i-a curmat viata.
Fiind un film biografic se insista cel mai mult pe dezvoltarea personajului interpretat puternic de Will Smith. Insa decat sa cunosc omul din spatele geniului, m-a acaparat modul cum o descoperire menita sa salveze vieti, ii afecteaza lui insusi existenta. Interventiile romantice sunt un punct neglijabil in poveste si devine un subplot necesar mai degraba, dar emotionant. Fara sa afecteze biopicul.
Personajele secundare servesc ca suport, fara sa se remarce in comparatie cu unele aparitii episodice. Ni se arata uneori imagini din prezentul multor sportivi retrasi din activitate, pentru a intelege exact in ce consta descoperirea facuta de doctor – ETC. O afectiune neurologica care afecteaza in principiu activitatea cerebrala, usor confundata cu Alzheimer. Doar ca mai degraba diagnosticele se puneau prematur si gresit pentru ca asa era comod si profitabil.
„Concussion’ este pentru filmele sportive ce a fost ‘Erin Brockovich’ pentru industria energetica sau ‘Thanks you for Smoking’ pentru afacerile cu tutun – controverseaza fara artificii speciale si impresioneaza prin subiect si prin faptul ca ramane un fragment real din istoria actuala, unul care s-a dorit ingropat. Un film care face un portret demn despre un individ care s-a incapatanat sa creada in ideea de a schimba, indiferent de riscuri si fara sa plece capul umil.
Filmul intra in cinematografe din 5 februarie si este distribuit de InterComFilm.
Vizionare trailer:
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
1 Comment
Prin blogosfera cinefilă (1 – 7 februarie 2016) | Recenzii filme si carti