Special, Thriller

[REVIEW] ‘Nerve’ (2016)

nerve-poster

Welcome to Nerve, a game like truth or dare, minus the truth. Watchers pay to watch. Players play to win. Cash or glory, are you a watcher or a player? Are you a watcher or a player?

  • Regizori: Henry Joost, Ariel Schulman
  • Actori: Emma Roberts, Dave Franco, Emily Meade, Miles Heizer, Kimiko Glenn, Samira Wiley, Juliette Lewis
  • Gen: Comedie, Romantic
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 96 minute

Nu este ‘Nerve: adevar sau provocare’ (aici cartea) noul ‘The Game’ al lui Fincher (a nu se citi ca o comparatie), dar a fost a hell of a ride. A ciupit din ‘Tron’, din ‘Eagle Eye’, ‘eXistenZ’ si putintel din ‘Enemy of the State’, fara mizele uriase si serioase de acolo. Pe scurt: o tanara se inscrie intr-un joc online unde accepta infruntari din ce in ce mai periculoase, intr-o competitie unde se afla totul despre tine, doar la un click distanta.

Un thriller stilizat, ‘Nerve’ nu este fara cusur, dar este unul dintre peliculele alea in care conteaza prea putin ca totul sa aiba logica si coerenta, pentru ca golurile si unele explicatii raman sa fie completate de spectatori. Antrenat cu umor si cu actiune, filmul este regizat de Henry Joost si Ariel Schulman, responsabili de cei care cunosc, de ‘Catfish’. Ecranizarea romanului cu acelasi nume este prevenitoare si ademenitoare, ducandu-se conceptul de ‘Adevar sau Provocare’ (minus partea cu adevarul) la un nivel nebunesc in ceea ce priveste jocurile din ce in ce mai scandaloase. Totul pe durata unei singure nopti.

Vee Delmonico (Emma Roberts) este precauta, linistita si nu cauta sa fie in centrul atentiei. Cedeaza in fata presiunilor si vrand sa demonstreze ca nu este cine cred ceilalti ca este, se inscrie intr-un popular joc online care pare inofensiv initial. In calitate de jucator, aceasta primeste diverse sarcini din partea privitorilor care devin curand obsedati sa o vada in echipa cu un strain, Ian (Franco). Imaginati-va o goana dupa Pokemon Go, dar televizata cum erau Jocurile Foamei lui Suzanne Collins in ‘Hunger Games’ (o cronica preciza despre ‘Nerve’ – ‘is a techno teen movie for the Pokémon Go era’).

Publicul tinta al ‘Nerve’ este targetat perfect – adolescentii. Sunt cateva momente care sfideaza orice urma de discernamant (trenul, macaraua), iar cascadoriile sunt bine puse in scena. Se discuta mult despre sex, arme, conturandu-se cu indrazneala portretul tanarului contemporan, cu unele libertati care pot soca. Poate tocmai asta face ‘Nerve’ atat de interesant, in primul rand pentru ideea ca morala este aproape anulata.

Credeam ca am vazut toata povestea din trailer, dar e mai mult in ecranizarea asta, aproape ca o distopie intr-un New York al zilelor noastre, populat de teribilisti (as zice ca epidemia asta a acapararii de tehnologie ca un voyeurism este un fenomen global). Si totusi, cel mai puternic atu consta in prezenta actorilor – tinerii Emma Roberts si Dave Franco care sunt energici si euforici. Surprind ce trebuie: de la anxietatile personajelor, pana la temerile, aroganta si euforia specifice varstei.

Nu va ganditi ca s-a scris un film care va revolutiona cinematografia, dar pentru un film care sa te relaxeze si distreze in egala masura, are datele ideale. Mai are un avantajos in comparatie cu altele de genul asta – imaginea de care Michael Simmonds a fost responsabil si pe care a facut-o in tonuri fie prea luminate (cu fosforescente rareori), fie prea intunecate, mereu in contrast una cu cealalta (a incorporat inregistrari de tipul found footage).

Nebunesc, previzibil abia in ultima parte cand totul se transforma in ceva asemanator cu o arena de gladiatori pentru ca pana atunci se joaca rusinos cu rabdarea ta, ‘Nerve’ este provocator si indraznet, fara sa se foloseasca de prea multe artifcii.

Filmul intra in cinematografe din 16 septembrie si este distribuit de Freeman Entertainment.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail